Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

ΣΑΡΩΝΕΙ Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ!


Είναι γεγονός. Για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή χώρα κόμμα της Άκρας Δεξιάς εμφανίζεται να προηγείται σε δημοσκοπήσεις. Ο λόγος για το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπεν το οποίο σύμφωνα με δημοσκόπηση στο Nouvel Observateur ενδέχεται να έλθει πρώτο στις προσεχείς ευρωεκλογές, ξεπερνώντας σε ποσοστό κεντροδεξιούς και Σοσιαλιστές.

Περίπου το 24% των ερωτηθέντων στα πλαίσια της έρευνας απάντησαν πως θα ψηφίσουν το ξενοφοβικό κόμμα, έναντι του 22% που δήλωσε ότι θα ψηφίσει το κεντροδεξιό κόμμα UMP κι ενός 19% που τάχθηκε υπέρ του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Το ποσοστό αυτό ήταν αναμενόμενο αν σκεφτεί κανείς ότι την περασμένη εβδομάδα το Εθνικό Μέτωπο κέρδισε στον πρώτο γύρο μιας τοπικής εκλογής στη νότια Γαλλία. Ο υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου Λοράν Λοπέ έλαβε το  40,4% των ψήφων στο καντόνι Μπρινιόλ, κοντά στην Τουλόν.
Η ρητορική της Λεπέν διαφέρει από αυτή του πατέρα της καθώς προσπαθεί να βγάλει από πάνω της  "ρετσινιά" της ακραίας και να εμφανίσει το κόμμα της ως  Δεξιό. Λίγο πριν τις τοπικές εκλογές δήλωνε στο ραδιόφωνο του RTL "Θεωρώ το γεγονός ότι ενδύουν το Εθνικό Μέτωπο μ΄ αυτόν τον μειωτικό όρο, προφανώς ηθελημένα, αποτελεί ένα δεοντολογικό σφάλμα των δημοσιογράφων, μια πράξη στράτευσης και μια διανοητική πατάτα". Η Λεπέν, η οποία ηγείται του FN από το 2011, επέλεξε μια στρατηγική αποδαιμονοποίησης του, προσπαθώντας να κάνει πιο ουδέτερη την εικόνα του. "Στο ίδιο τσουβάλι βάζουν τον (Άντερς Μπέρινγκ) Μπράιβικ (τον ακροδεξιό Νορβηγό δολοφόνο), τη Χρυσή Αυγή" είχε πει.
Όσοι  γνωρίζουν τη γαλλική πολιτική σκηνή θα διαπιστώσουν ότι το κόμμα οι ψηφοφόροι της Λεπέν έχουν αρκετές ομοιότητες με αυτούς που ψηφίζουν τη Χρυσή Αυγή μιας και το Εθνικό Μέτωπο πάντοτε ήταν μαγνήτης για τις ψήφους διαμαρτυρίας, όμως η νέα ηγέτιδά του Μαρίν Λεπέν έχει κατορθώσει να προσελκύσει τους απογοητευμένους υποστηρικτές των Σοσιαλιστών και του UMP με τους πύρινους λόγους της εναντίον της εγκληματικότητας και των παράνομων μεταναστών Ρομά, ενώ έχει καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει τη μείωση της δημοτικότητας των Σοσιαλιστών και τις εσωτερικές έριδες στο UMP.
Οι συντηρητικοί πολίτες της  Γαλλίας νιώθουν πιο κοντά τους την Λεπέν μετά το κενό που άφησε η "αποστράτευση"  του Νικολά Σαρκοζί ενός πολιτικού που έχτισε το προφίλ του σκληρού δεξιού κατά τη διάρκεια της υπουργίας του στο Υπουργείο Εσωτερικών όταν εφάρμοζε στους δρόμους των κακόφημων Παρισινών προαστίων το δόγμα "Μηδενική ανοχή".
Ο Συντηρητικοί Κοπέ αλλά και  Φιγίον  δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν τον μέσο συντηρητικό πράγμα που επωφελήθηκε η Λεπέν.  Στον αντίποδα Ολάντ και Ερό έχουν απογοητεύσει πράγμα που φαίνεται και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που τους δίνει το χαμηλότερο ποσοστό από πότε.
Γιατί οι Ευρωπαίοι στρέφονται στην Ακροδεξιά
Το ποσοστό της Χρυσής Αυγής είναι από τα μικρότερα που καταλαμβάνει Ακροδεξιό κόμμα στην Ε.Ε. Ακροδεξιά κόμματα βρίσκει κανείς- ορισμένες φορές και πιο ακραία- στην Ολλανδία Φιλανδία, Νορβηγία, Αυστρία , Γαλλία, Δανία
Πως όμως καταφέρνουν και πείθουν; Σε γενικές γραμμές πείθουν έχοντας ρητορική μίσους, ακραίου εθνικισμού, βίας και μισαλλοδοξίας.
Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά τρέφεται και γιγαντώνεται από τη βαθιά κρίση: κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική, κοινωνική και κρίση αξιών στην οποία βουλιάζει χρόνια τώρα η Ένωση, αλλά και την αδυναμία των δημοκρατικών δυνάμεων να προτείνουν βιώσιμη εναλλακτική.
Οι πλούσιοι Αυστριακοί: Τρίτο κόμμα στη χώρα με την μικρότερη ανεργία στην Ε.Ε
Το Κόμμα των Ελευθέρων  κατάφερε να αναδειχθεί  τρίτη δύναμη στην Αυστρία με ποσοστό 22%. Παρά τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας στην Αυστρία και την οικονομική ανάπτυξη σαφώς πάνω από τον μέσο όρο της Ένωσης, οι Αυστριακοί ψηφοφόροι αντιστάθηκαν σθεναρά στην οικονομική στήριξη τόσο της Ελλάδας όσο και άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που δίνουν μάχη για να παραμείνουν στην ευρωζώνη.
Οι υποσχέσεις του Χάινς-Κρίστιαν Στράχε, του ηγέτη του αντιμεταναστευτικού Κόμματος των Ελευθέρων, ότι θα διακόψει κάθε οικονομική βοήθεια στο πλαίσιο στήριξης της ΕΕ, βρήκε ανταπόκριση  μια αρκετά μεγάλη μερίδα του αυστριακού λαού.
news47.gr

* O Στέφανος Νικήτας είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε Gestion Des Ressources Humaines στο Πανεπιστήμιο Lille 2 στη Γαλλία και έχει Msc στο Project Management από την Ecole Superieur de Commerce.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου