Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΛΟΥΚΕΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡA ΠΑΡΝΑΣΟΥ ΚΑΙ ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ!

Αυτόν τον Χειμώνα, τα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού και του Καιμακτσαλάν, ως  σήμερα φαίνεται σχεδόν αδύνατο να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα αυτά έχουν συζητηθεί και στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο δεν αποκλείεται να τα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να αποτελέσουν ένα ελκυστικό πακέτο για υποψήφιους επενδυτές. Στην περίπτωση μάλιστα του Καιμακτσαλάν το Δημόσιο κατέχει και μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου όπου και εξετάζεται η πιθανότητα να βγει σε διαγωνισμό το χιονοδρομικό μαζί με τις εκτάσεις όπου ο επενδυτής που θα βγει από διαγωνισμό να μπορεί να αξιοποιήσει και τις γύρω εκτάσεις με τουριστικές μονάδες. Στην περίπτωση του Παρνασσού δεν υπάρχει κάτι τέτοιο αλλά εξετάζεται θετικά η πιθανότητα αποκρατικοποίησής του, ή τουλάχιστον η δυνατότητα σε ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να αποκτήσουν και το δικαίωμα εισόδου που τώρα εισπράττει το Δημόσιο και τους χώρους εστίασης για να είναι περισσότερο ελκυστική η επένδυση. 

ΑΔΥΝΑΜΙΑ
Το χιονοδρομικό του Παρνασσού ανήκει στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου που εισπράττει έσοδα από τα εισιτήρια εισόδου και εκμισθώνει το σαλέ όπου στεγάζονται το εστιατόριο και το καφέ. Η εταιρία συμφερόντων του γνωστού επιχειρηματία παρουσίασε, σύμφωνα με πληροφορίες οικονομική αδυναμία να εξυπηρετήσει το μίσθωμα και μετά από διαδικασίες με το Δημόσιο έφυγε από το ακίνητο το οποίο παραμένει σήμερα χωρίς εκμισθωτή. Ετσι, λόγω του ότι το δημόσιο είναι ο ιδιοκτήτης, θα πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για την εκμίσθωσή του. Ακόμη κι αν οι αργόσυρτες υπηρεσίες «τρέξουν» υπάρχει πάντα ο απρόβλεπτος παράγοντας, ένας εκ των οποίων είναι, για παράδειγμα, να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός κάτι που συμβαίνει συχνά σε διαγωνισμούς του δημοσίου. Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που το κράτος έχει τεράστιες ανάγκες άντλησης εσόδων από την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας και παράλληλα οι τοπικές κοινωνίες περιμένουν ως μάνα εξ ουρανού την χειμερινή περίοδο για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες αποπληρωμής φόρων δανείων κλπ, αφού οι επισκέπτες τους σε μεγάλο ποσοστό προσελκύονται από το χιονοδρομικό κέντρο.


ΜΕ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ
Το ίδιο ισχύει και για το καμάρι της Βόρειας Ελλάδας, το πανέμορφο Καιμακτσαλάν. Σήμερα, το χιονοδρομικό είναι λεηλατημένο, καθώς κάποιοι φρόντισαν να το αφήσουν βορά σε κλέφτες που έχουν ξηλώσει ακόμα και τις πόρτες! Το χιονοδρομικό, το διαχειριζόταν ως τώρα με τον συνήθη τρόπο που δούλευε το Δημόσιο, με παραχώρηση δηλαδή, η Περιφέρεια. Η δεύτερη, με σειρά ενεργειών που πρέπει να διερευνηθούν, κατάφερε να κάνει τέτοια διαχείριση ώστε τον Ιανουάριο του 2013, στην κορύφωση της χειμερινής σαιζόν, ο ιδιώτης ενοικιαστής δεν είχε πληρώσει ούτε το ρεύμα με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να διακόψει την ηλεκτροδότηση! Εκτοτε, υπήρξε πλημμελής φύλαξη και οι εγκαταστάσεις καταστράφηκαν. Η Περιφέρεια παρέδωσε στην ΕΤΑΔ το ακίνητο δύο μήνες μετά την λήξη της παραχώρησης ,τον Αύγουστο, και τώρα με τις γνωστές διαδικασίες θα πρέπει να βγει σε διαγωνισμό, αφού όμως ξεπεραστούν και τα προβλήματα με τις εγκαταστάσεις. Σε τέτοιες εποχές δεν θα ήταν εύκολο να βρεθεί επιχειρηση που να μπει σε διαδκασία διαγωνισμού γιά ενοικίαση και να πρέπει να πληρώσει τεράστια ποσά γιά την ανακατασκευή των εγκαταστάσεων. Θα πρέπει να σημειωθεί οτι όπως και στην περίπτωση του Παρνασσού έτσι και εδώ, σε ότι αφορά τις εγκαταστάσεις, υπάρχει ιδιαίτερη, κοστοβόρα και επίπονη διαδικασία γιά την συντήρηση και λειτουργία των κινητών μονάδων (Lifts) που χρησιμοποιούνται τόσο γιά την μετακίνηση στα κέντρα όσο και γιά την μετακίνηση των χιονοδρόμων στις πίστες. Αυτά έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας και θα πρέπει να έχουν το κατάλληλο ISO γιά να μπορούν να εκτελούν τα δρομολόγιά τους με ασφάλεια.

fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου