Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

15 ΚΟΝΤΕΪΝΕΡ ΜΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ!!!

Διώξεις σε βάρος αντιδημάρχων Καθαριότητας μετά τον εντοπισμό επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Φυλής
Ανησυχητικές διαστάσεις έχει, όπως αποκαλύπτεται, το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων των νοσοκομείων.
Μετά τον κατά συρροή εντοπισμό νοσοκομειακών αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Φυλής τις προηγούμενες ημέρες, οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων ανακάλυψαν 15 κοντέινερ με νοσοκομειακά απόβλητα που επρόκειτο να οδηγηθούν στον ΧΥΤΑ και ζήτησαν από τα νοσοκομεία την αποτέφρωσή τους. Είχαν προηγηθεί συλλήψεις, τις προηγούμενες ημέρες, οδηγών απορριμματοφόρων των δήμων στον ΧΥΤΑ Φυλής, ενώ ασκήθηκαν και διώξεις σε βάρος αντιδημάρχων καθαριότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της "Καθημερινής", τα 15 κοντέινερ εντοπίστηκαν από τους υπαλλήλους του Δήμου Αθηναίων στον χώρο των νοσοκομείων κατά τη φόρτωσή τους στα φορτηγά του δήμου (τα απλά, μη μολυσματικά σκουπίδια των νοσοκομείων δεν συλλέγονται με κοινά απορριμματοφόρα, αλλά με κλειστά φορτηγά).
Μέσα στα μη μολυσματικά υπήρχαν και μολυσματικά και τοξικά απόβλητα. Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι διοικήσεις των νοσοκομείων, που αναγνώρισαν την ευθύνη τους και διέταξαν να αποσταλούν για αποτέφρωση τα επικίνδυνα σκουπίδια. Τα ονόματα των νοσοκομείων δεν έγιναν γνωστά.
Οι έλεγχοι από υπαλλήλους του Δήμου Αθηναίων έγιναν την Τρίτη, μετά την πίεση που ασκήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στους δήμους από σειρά συλλήψεων οδηγών φορτηγών (δημοτικών υπαλλήλων) που μετέφεραν κοινά νοσοκομειακά απόβλητα στη Φυλή. Οι τελευταίες έγιναν το μεσημέρι της Δευτέρας από κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας, από κοινού με υπαλλήλους της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής: οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν μετέφεραν, σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, απόβλητα από την «Αγία Ολγα» και το «Ιατρικό Κέντρο».
Έπειτα από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι πολλές μαύρες πλαστικές σακούλες των εν λόγω νοσοκομείων περιείχαν νοσοκομειακά απόβλητα (σύριγγες και γάζες με αίμα, συσκευασίες ορών, γυάλινες συσκευασίες με υπολείμματα φαρμακευτικών ουσιών κ.ά). Προηγήθηκαν συλλήψεις την Παρασκευή και την Κυριακή δημοτικών υπαλλήλων που μετέφεραν απόβλητα -σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία- από τα νοσοκομεία «Παίδων Αγία Σοφία», «Μεταξά» και «Ασκληπιείο». Κατόπιν ασκήθηκαν διώξεις και εναντίον αντιδημάρχων καθαριότητας ή άλλων υπαλλήλων των δήμων που εμπλέκονται στη διαδικασία συλλογής σκουπιδιών από τα νοσοκομεία.
Χωριστά τα μολυσματικά και τα τοξικά απόβλητα
Πού εδράζεται το πρόβλημα; Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στα νοσοκομεία πρέπει να συλλέγονται χωριστά τα μολυσματικά απόβλητα (σε κίτρινες σακούλες, προς αποστείρωση) και τα τοξικά απόβλητα (σε κόκκινες σακούλες, προς καύση), ή οι δύο κατηγορίες μαζί (σε κόκκινες σακούλες, προς καύση).
Όπως προέκυψε από τον έλεγχο, ενδεχομένως λόγω έλλειψης προσωπικού και της συνεπακόλουθης, αυξημένης πίεσης του ιατρικού και βοηθητικού προσωπικού, δεν γινόταν διαλογή στην πηγή και πολλά «ειδικά» απόβλητα κατέληγαν μαζί με τα κοινά σκουπίδια του νοσοκομείου. Μάλιστα εκφράζεται η εκτίμηση ότι μέρος της ευθύνης πρέπει να αναζητηθεί και στα ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας των νοσοκομείων, στα οποία εργάζεται ανειδίκευτο προσωπικό, συχνά αλλοδαποί που δεν μπορούν καν να διαβάσουν τις ετικέτες από τις σακούλες στα ελληνικά.
Η υπόθεση, πάντως, έχει πολύ σημαντικές διαστάσεις, επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Υγείας, καθώς η πρακτική αυτή θέτει σε άμεσο κίνδυνο όχι μόνο τους υπαλλήλους των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων, αλλά και όλους τους ασθενείς και τους επισκέπτες των νοσοκομείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου