Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ: ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ!

Ένας 22χρονος νεαρός χωρίς γονείς και συγγενείς που επί πολλές ημέρες περιφερόταν στην περιοχή της Αγίας Αλεξιώτισσας αναζητώντας ένα μέρος για να κοιμηθεί ή πριν από λίγο καιρό η τετραμελής οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά που ζούσε στο αυτοκίνητό της μετά από έξωση που δέχτηκε από το σπίτι που διέμενε, είναι εικόνες που αντικρίζει κανείς στην Πάτρα του 2013 που μας «πληγώνουν» καθημερινά.
 
Δυστυχώς στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και στην ελληνική «πύλη» της Δύσης, η ανέχεια και η φτώχεια καταρρακώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αναδεικνύοντας το «τέρας» της σύγχρονης λαίλαπας που δεν είναι άλλο, από την εξαθλίωση που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση.
Το πρόβλημα με τους σύγχρονους «άθλιους» τείνει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, στην τρίτη πόλη της Ελλάδος, όπου η ανεργία καλπάζει, άνθρωποι κάθε ηλικίας από την μια ημέρα στην άλλη βρίσκονται στο δρόμο, αδυνατώντας να συντηρήσουν τους εαυτούς και τις οικογένειές τους, αδυνατώντας να εξασφαλίσουν ακόμη και ένα πιάτο φαγητό.
 
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Τα στοιχεία της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας, είναι σοκαριστικά. Οι άστεγοι στο Δήμο Πατρέων τον τελευταίο χρόνο τριπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι (μέχρι σήμερα αντιμετωπίστηκαν 15 περιπτώσεις, ενώ πέρυσι ήταν πέντε), ενώ υπάρχουν και πολλές ακόμη περιπτώσεις που δεν έχουν καταγραφεί. Περιπτώσεις συνανθρώπων μας, που από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν στο δρόμο χωρίς δουλειά, χωρίς στέγη, χωρίς τροφή, χωρίς ελπίδα.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος, Θεοχάρης Μασσαράς φέτος η αντιδημαρχία επενέβη σε δεκαπέντε περιπτώσεις άστεγων συμπολιτών, μοναχικών ατόμων, αλλά και οικογενειών που «έπεσαν» θύματα της οικονομικής κρίσης, βιώνοντας την πιο ακραία μορφή φτώχιας και κοινωνικού αποκλεισμού. «Όταν πέφτει στην αντίληψή μας μία τέτοια περίπτωση αντιδρούμε με ταχύτατους ρυθμούς. Άμεσα έρχεται σε επαφή με τα άτομα αυτά κοινωνικός λειτουργός και ανάλογα με την κάθε περίπτωση υπάρχει και διαφορετική αντιμετώπιση. Πριν από μερικές ημέρες υπήρξε ένας 22χρονος νέος, η μητέρα του οποίου έχει πεθάνει και ο πατέρας του έχει εξαφανιστεί. Του προσφέραμε προσωρινό κατάλυμα σε κάποιο ξενοδοχείο. Από εκεί και πέρα αντιμετωπίζουμε το κάθε περιστατικό με ιδιαίτερη ευαισθησία και προσοχή.
Πριν από λίγο καιρό είχαμε δύο οικογένειες με ανήλικα παιδιά που διέμεναν για καιρό μέσα στο αυτοκίνητο γιατί τους είχαν κάνει έξωση, αφού οι σύζυγοι κυρίως, έμειναν άνεργοι και αδυνατούσαν να καλύψουν τα ενοίκια στα σπίτια που διέμεναν. Σε αυτές τις περιπτώσεις βοηθάμε τις οικογένειες οικονομικά, ώστε να εξασφαλίσουν φθηνότερη στέγη, καλύπτοντάς τους τα πρώτα ενοίκια. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις ηλικιωμένων που όταν διαπιστωθεί ότι δεν έχουν συγγενείς, τους αναζητούμε στέγη σε κάποιο εκκλησιαστικό ίδρυμα, που βρίσκεται είτε στον Πύργο, είτε στη Θήβα.
Δυστυχώς δεν υπάρχουν χρήματα για να βοηθάμε τους ανθρώπους αυτούς. Προσφέρουμε όμως άλλες παροχές, όπως τρόφιμα, φάρμακα, φροντιστήρια για τα παιδιά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και τα προβλήματά τους», τόνισε ο κ. Μασσαράς, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος παλεύει υπό αντίξοες συνθήκες και σε κάθε περίπτωση παρά τις καλές προθέσεις δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κοινωνικό κράτος.
Ο κ. Μασσαράς απηύθυνε επίσης, έκκληση στους συγγενείς των ανθρώπων αυτών που είτε έχουν ανάγκη, είτε κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο να τους βοηθήσουν έστω για τους μήνες του χειμώνα, που οι συνθήκες γίνονται ακόμη πιο δύσκολες.
 
ΣΥΝΩΣΤΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ
Το πρόβλημα όμως, δεν είναι μόνο οι άστεγοι στην Πάτρα, αλλά και οι άνθρωποι που καθημερινά βιώνουν την πείνα στην πραγματική της διάστασης, αδυνατώντας να εξασφαλίσουν ακόμη και ένα πιάτο φαγητό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Τα στοιχεία για τους συμπολίτες που εξυπηρετούνται από τη δομή συσσιτίων του Δήμου Πατρέων καθημερινά αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Ενώ αρχικά, από τη δομή που ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από μερικούς μήνες εξυπηρετούνταν 40 συμπολίτες μας, σήμερα, ο αριθμός τους έχει εκτιναχθεί στους 150, στην πλειονότητά τους Πατρινοί, οι οποίοι παίρνουν στο τάπερ φαγητό για τα σπίτια τους. «Οι αιτήσεις διαρκώς αυξάνονται. Πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας εξυπηρετούνται καθημερινά από τα συσσίτια του Δήμου, γι’ αυτό και υπάρχει η ανάγκη επέκτασής τους. Προσπαθούμε καθημερινά να καλύψουμε με χορηγίες τις αυξανόμενες ανάγκες, αφού το πρόγραμμα καλύπτει μόνο το κόστος της μισθοδοσίας του προσωπικού, του ενοικίου του κτιρίου που στεγάζεται η δομή και τους λογαριασμούς ηλεκτροδότησης», τόνισε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Πρόνοιας, μιλώντας στην «Π.Γ.», καλώντας τον κόσμο να συνεχίσει να στηρίζει τη συγκεκριμένη δομή. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε, ο κ. Μασσαράς πρόσφατα η δομή ενισχύθηκε οικονομικά από την Αμερική, χάρη στην ευαισθησία που επέδειξαν ομογενείς.
 
ΜΑΣΣΑΡΑΣ: ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ ΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Ο αντιδήμαρχος εκτίμησε πως για χιλιάδες συμπολίτες μας τα προνοιακά επιδόματα αποτελούν την μοναδική πηγή εσόδων τους και πως στην περίπτωση που κοπούν, όπως εικάζεται, τότε θα υπάρξει «έκρηξη» στον αριθμό των αναξιοπαθούντων και των αστέγων. «Πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας ζουν στην κόψη του ξυραφιού και περιμένουν πως και πως τα προνοιακά επιδόματα που καταβάλλονται, γιατί είναι το μοναδικό τους έσοδο. Αν αυτά κοπούν σας διαβεβαιώνω πως πάρα πολύ κόσμος θα βγει στο δρόμο», επεσήμανε ο κ. Μασσαράς.
dete.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου