Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΠΗΤΕΡ Ο' ΤΟΥΛ!

Ο διάσημος ιρλανδός ηθοποιός Πίτερ Ο' Τουλ, ο αξέχαστος αντισυνταγματάρχης Τόμας Έντουαρντ Λόρενς - στην ταινία «Λόρενς της Αραβίας» (1962) -, απεβίωσε... σε ηλικία 81 ετών. Το θάνατο του ηθοποιού ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ο ατζέντης του, όπως μεταδίδει το BBC.
Ο Πίτερ Ο' Τουλ, ο οποίος τον Ιούλιο του 2012 είχε ανακοινώσει πως έφτασε η στιγμή να αποχαιρετίσει το θέατρο και τον κινηματογράφο, πρόσφατα επέστρεψε στη μεγάλη οθόνη.



«Είναι καιρός για μένα να σταματήσω. Να απομακρυνθώ από τη σκηνή και τον κινηματογράφο. Δεν έχω πια την αντοχή και δεν θα την έχω ξανά. Η επαγγελματική ζωή μου ως ηθοποιού - στην οθόνη και τη σκηνή - μου έφερε τη στήριξη του κοινού, τη συναισθηματική άνθηση και τις υλικές ανέσεις. Πιστεύω ότι καθένας πρέπει να αποφασίζει ο ίδιος πότε είναι καιρός να σταματήσει. Γι’ αυτό αποχαιρετώ το επάγγελμα, με στεγνά μάτια και με μια βαθιά ευγνωμοσύνη» είχε δηλώσει τον Ιούλιο του 2012 ο Ο' Τουλ.

Ο τελευταίος του ρόλος Ο 81άχρονος ηθοποιός φαίνεται πως δεν άντεξε τον «ρόλο» του συνταξιούχου και επέστρεψε στο σινεμά με το «Katherine of Alexandria», ένα κινηματογραφικό δράμα εποχής σε σκηνοθεσία του Μάικλ Ρέντγουντ,  το οποίο αφηγείται τη σύγκρουση ανάμεσα στον Μέγα Κωνσταντίνο και την Αικατερίνη της Αλεξάνδρειας. Ο Πίτερ Ο' Τουλ υποδύθηκε τον Κορνήλιο Γάλλο, τον ποιητή του παλατιού, ο οποίος με τους στίχους του σατίρισε το θάνατο του Ιουλίου Καίσαρα, ενώ υπήρξε στενός φίλος με τον Βιργίλιο.


Το όνειρό του ήταν να γίνει ποιητής ή ηθοποιός

Ο Πήτερ Ο' Τουλ γεννήθηκε το 1932, με μερικές πηγές να δίνουν ως τόπο γέννησής του την Κονεμάρα της Ιρλανδίας και άλλες το Λιντς της Αγγλίας, όπου μεγάλωσε. Ο ίδιος δεν είναι βέβαιος για τον τόπο ή την ημερομηνία γέννησής του, σημειώνοντας στην αυτοβιογραφία του ότι, ενώ δέχεται ως ημερομηνία γέννησής του την 2 Αυγούστου, κατέχει πιστοποιητικά γέννησης και από τις δύο χώρες, με το ιρλανδικό να αναφέρει ως ημερομηνία γέννησής του τον Ιούνιο του 1932. Όταν τελείωσε το σχολείο, και πριν αποφασίσει να γίνει ηθοποιός, άρχισε να εργάζεται ως εκπαιδευόμενος δημοσιογράφος και φωτογράφος στην εφημερίδα Yorkshire Evening Post, έως ότου κλήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό.

Σε μια συνέντευξη το 2006 είχε δηλώσει ότι το όνειρό του ήταν να γίνει ποιητής ή ηθοποιός. Παρακολούθησε με υποτροφία μαθήματα υποκριτικής στη Βασιλική Ακαδημία της Δραματικής τέχνης από το 1952 έως το 1954, αφού νωρίτερα είχε απορριφθεί από τη σχολή δραματικής τέχνης του Θεάτρου Abbey, από τον διευθυντή Έρνεστ Μπλάιθ, επειδή δεν μπορούσε να μιλήσει ιρλανδικά. Συμφοιτητές του στην Ακαδημία ήταν οι Άλμπερτ Φίνεϊ, Άλαν Μπέιτς, Ρίτσαρντ Χάρις και Μπράιαν Μπέντφορντ. Στη σκηνή ανέβηκε για πρώτη φορά σε ηλικία 17 ετών στο Λονδίνο και στη συνέχεια ερμήνευσε έργα του Σαίξπηρ, πριν γίνει διάσημος με τον «Λόρενς της Αραβίας» σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Λιν.

Τα βραβεία και το μοναδικό ρεκόρ Ο Πίτερ Ο' Τουλ στην καριέρα του τιμήθηκε με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, ένα Βραβείο της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και ένα Βραβείο Έμμυ. Κατείχε ένα μοναδικό ρεκόρ αφού δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει Όσκαρ Α΄ ανδρικού ρόλου, παρότι προτάθηκε οκτώ φορές. Το 2003, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών τον τίμησε με τιμητικό Όσκαρ για την προσφορά του στον κινηματογράφο. Ο Ο' Τουλ αρχικά αρνήθηκε να το δεχθεί και έγραψε ένα γράμμα στην Ακαδημία λέγοντας ότι: «αφού είμαι ακόμη στο παιχνίδι και θα μπορούσα να κερδίσω τον αγαπητό λεχρίτη στα ίσια, θα μπορούσε παρακαλώ η Ακαδημία να αναβάλλει την τιμή μέχρι να γίνω 80;». Η Ακαδημία τον πληροφόρησε ότι θα του απένειμαν το βραβείο είτε το ήθελε είτε όχι. Τελικά, συμφώνησε να εμφανιστεί στην τελετή και να δεχθεί το τιμητικό του Όσκαρ, το οποίο του παραδόθηκε από την Μέριλ Στριπ, που είχε τις περισσότερες υποψηφιότητες από κάθε ηθοποιό.
 naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου