Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

ΞΑΝΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΚΗ ΜΑΝΤΕΛΗ-SIEMENS

Συνεχίζεται σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη και των συγκατηγορουμένων του για την υπόθεση νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων από τα περίφημα «μαύρα ταμεία» της Siemens. Η δίκη είχε ξεκινήσει τον Νοέμβριο, όμως διακόπηκε λόγω κωλύματος συνηγόρων υπεράσπισης.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τάσος Μαντέλης νομιμοποίησε παράνομα χρήματα που έλαβε από τη γερμανική εταιρία, χρήματα που αποτελούσαν μίζα για την υπογραφή της σύμβασης 8002 του ΟΤΕ για την ψηφιοποίηση των κέντρων του. Ο ίδιος υποστήριζε και υποστηρίζει πως το συγκεκριμένο ποσό αποτελούσε προεκλογική χορηγία. Κατηγορούμενοι για την υπόθεση είναι ακόμα οι Γεώργιος Τσουγκράνης, επιχειρηματίας και κουμπάρος του κ. Μαντέλη, Αντωνία Μάρκου, εφοριακή υπάλληλος, Ηλίας Γεωργίου, πρώην στέλεχος της ελληνικής SIEMENS, και Αριστείδης Μαντάς, συνεργάτης του πρώην υπουργού.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα (αριθμ. 1828/2013), ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι έλαβε από τα λεγόμενα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρίας συνολικό ποσό 450.000 γερμανικών μάρκων. Τα χρήματα είχαν εμβαστεί σε δύο δόσεις σε λογαριασμό στη Γενεύη, τον οποίο είχε ανοίξει -όπως ο ίδιος παραδέχεται- χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία ROCOS ο συγκατηγορούμενος του κ. Μαντέλη Γιώργος Τσουγκράνης. Μέρος των χρημάτων διακινήθηκε μέσω λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα της κ. Μάρκου, η οποία ωστόσο υποστηρίζει ότι τον εν λόγω λογαριασμό ουσιαστικά τον χρησιμοποιούσε ο συγκατηγορούμενός της Ηλίας Γεωργίου.
Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Σημειώνεται ότι με το βούλευμα του εφετείου απαλλάχθηκε από την κατηγορία για την υπόθεση ο Δημήτριος Νέγρης και έπαυσε οριστικά η ποινική δίωξη σε βάρος όλων των κατηγορουμένων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.
Η υπόθεση του πρώην υπουργού διαχωρίστηκε από τη μεγάλη δικογραφία για τη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ, λόγω κινδύνου παραγραφής, έπειτα από σχετικό αίτημα των εφετών ειδικών ανακριτών που χειρίζονται συνολικά την υπόθεση των μαύρων ταμείων της SIEMENS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου