Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ο ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ «ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ»

Το εγκαταλειμμένο στρατόπεδο θα περάσει ολόκληρο στα χέρια των ισλαμιστών;
·       ΣΟΚ! ΚΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ!
·       Το θέλει και η μουσουλμανική κοινότητα!
·       ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΤΟΝ 19ο ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ «ΛΕΜΠΕΤ»

Ανοιχτή πολιτική υπέρ των μουσουλμάνων 
από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη


Του Μάκη Βραχιολίδη
vrachiolidis@yahoo.gr
Θόρυβο και συζητήσεις προκάλεσε το ρεπορτάζ της «Ελεύθερης Ώρας» για το παλαιό μουσουλμανικό τέμενος, που εν αγνοία των πολιτών ανακαινίζεται εντός του παλαιού στρατοπέδου «Παύλου Μελά», στη Θεσσαλονίκη. Κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα στοιχίσει η ανακαίνιση του έργου. Η εφημερίδα μας έχει υποβάλει σχετικό ερώτημα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Κ. Αβραμόπουλο, αλλά καμία απάντηση δεν έχει δοθεί από μέρους του μέχρι στιγμής. Την ώρα που ο πολίτης υποχρεώνεται να πληρώνει τους φόρους που πέφτουν σαν βροχή και η παραμικρή καθυστέρηση μπορεί να του επιβάλλει πρόστιμα της τάξεως των 1.000 ευρώ, η Πολιτεία τον καταχρεώνει και με τα επιπλέον έξοδα της ανακαίνισης ενός μουσουλμανικού τεμένους το οποίο προορίζεται να λειτουργήσει  για τους μουσουλμάνους που ζουν στην Θεσσαλονίκη!  Έτσι, μετά την Αθήνα, δρομολογούνται οι διαδικασίες να επιβληθεί και στον λαό της Θεσσαλονίκης, τέμενος για όλους τους ισλαμιστές. Νόμιμους και μη!
Άλλωστε, αυτό αποτελεί προσωπική επιθυμία και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κου Μπουτάρη, ενώ όπως έχει δημοσιευτεί στον τοπικό Τύπο, μέχρι και ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση!!!  Όπως αναφέρουν πηγές του δημαρχιακού μεγάρου Ίμβρου, κατά την επίσκεψη του Δημάρχου Θεσσαλονίκης στο νησί, ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπέβαλε το αίτημα στον κ. Μπουτάρη «ώστε η ελληνική πολιτεία να διευκολύνει τους μουσουλμάνους στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων τους».
Αντίστοιχο σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί εδώ και χρόνια και από τους εκπροσώπους των μουσουλμάνων που ζουν στη  Θεσσαλονίκη, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έχει ζητήσει από τον κ. Μπουτάρη όχι μόνο μουσουλμανικό τέμενος αλλά και νεκροταφείο! Συγκεκριμένα, κατά την επίσκεψη του και συνάντησή του με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης στο δημαρχείο της πόλης, ο κ. Νταβούτογλου είχε υποβάλει με τον πιο εμφαντικό τρόπο το αίτημά του τόσο για τέμενος όσο και για μουσουλμανικό νεκροταφείο!  Ο κ. Μπουτάρης διαβεβαίωσε τον κ. Νταβούτογλου ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του, για να διευκολύνει τους μουσουλμάνους «στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων τους και τη δημιουργία κοιμητηρίου». Ανάλογο αίτημα ετέθη προς τον κ. Μπουτάρη και από τον τούρκο πρόξενο.

Ο Μπουτάρης προτείνει το στρατόπεδο Παύλου Μελά
Ο κ. Μπουτάρης σε δηλώσεις στο δημοσιογράφο Νίκο Ηλιάδη τόνισε: «Στη Θεσσαλονίκη έχουμε εβραϊκή συναγωγή, έχουμε αρμένικη εκκλησία, έχουμε καθολική. Γιατί να μην έχουμε και μουσουλμανική;».  Προχώρησε όμως ακόμη παρακάτω, προσδιορίζοντας και ποιο τέμενος μπορεί να δοθεί στους μουσουλμάνους της Θεσσαλονίκης:  «Κατά τη γνώμη μου η καταλληλότερη λύση θα ήταν να δοθεί το τέμενος που υπάρχει στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, το οποίο λειτουργούσε μέχρι και την απελευθέρωση ως λατρευτικός χώρος, δεν έχει άλλες λειτουργίες και βρίσκεται και σε καλή κατάσταση». Ο δήμαρχος φάνηκε να απορρίπτει το αίτημα που έχει διατυπωθεί από τη μουσουλμανική κοινότητα για παραχώρηση του Αλατζά Ιμαρέτ στην Κασσάνδρου.
Στο θέμα υπήρξε και συνέχεια με την απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Μακεδονίας-Θράκης, Οσμάν Ισμαήλογλου:
«Εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση για το τέμενος του Π. Μελά αν και θα προτιμούσαμε το Αλατζά Ιμαρέτ, επειδή χωρά περισσότερους πιστούς».
Αναφερόμενος ο κ. Ισμαήλογλου, στους μουσουλμάνους που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και τους διπλανούς νομούς, είπε ότι αυτοί είναι περίπου 4.000 (800 οικογένειες), που κατάγονται από τη Θράκη. Σε 600 υπολογίζονται οι ομόθρησκοί τους από το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη, το Πακιστάν, την Αφρική, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των αλβανών μουσουλμάνων, οι οποίοι δεν έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θρησκευτικά ζητήματα. Όλοι αυτοί, ανάλογα με την εθνότητα, μοιράζονται τους πέντε χώρους λατρείας που έχουν δημιουργηθεί ατύπως, στην πλατεία Τυρολόης, τον Αραβικό Σύνδεσμο, τη Θεολογική σχολή, τις Φοιτητικές Εστίες και το Σιδηροδρομικό Σταθμό.

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΤΟΥ ΛΕΜΠΕΤ 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το συγκεκριμένο τέμενος μετακινήθηκε κατά 25 μέτρα το 2005, για τις ανάγκες επέκτασης της οδού Λαγκαδά.  Το στρατόπεδο «Παύλος Μελάς» εντός του οποίου βρίσκεται το τέμενος, ιδρύθηκε το 1881 και επεκτάθηκε από τον ελληνικό Στρατό μετά την απελευθέρωση. Στη διάρκεια της κατοχής χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης αντιστασιακών, ενώ ήταν τόπος εκτελέσεων και βασανιστηρίων. Οι στρατιωτικές μονάδες που λειτουργούσαν απομακρύνθηκαν σταδιακά και έτσι σήμερα είναι εγκαταλειμμένο.
Το μουσουλμανικό τέμενος που αποκαλείται Λεμπέτ,  χτίστηκε μάλλον στα τέλη του 19ου και εξυπηρετούσε τις θρησκευτικές ανάγκες των εγκλείστων στο στρατόπεδο.
Όπως αναφέρεται, ο μιναρές του γκρεμίστηκε μετά την απελευθέρωση, πιθανότατα στα 1925, όταν στο πλαίσιο του «εξευρωπαϊσμού» της πόλης γκρεμίστηκαν σχεδόν όλοι οι μιναρέδες.
Το Λεμπέτ είναι προσανατολισμένο στην ιερή πόλη των μουσουλμάνων, τη Μέκκα. Θεωρείται αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής αξίας, ενώ παρουσιάζει αισθητικό ενδιαφέρον εξαιτίας του τρόπου κατασκευής και των επιχρισμάτων που υπάρχουν στο εσωτερικό του. Παράλληλα είναι το δεύτερο που βρίσκεται εκτός των τειχών της Θεσσαλονίκης από τη δυτική πλευρά, ενώ ανατολικά υπάρχει το Γενί Τζαμί.
Ένα βασικό ζήτημα που τίθεται σε περίπτωση λειτουργίας και παράδοσης του «Λεμπέτ» στους μουσουλμάνους της περιοχής, είναι εάν θα παραδοθεί όλο το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά.

"Ελεύθερη Ώρα"


2 σχόλια:

  1. ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ ΤΕΜΕΝΟΣ

    Τέμενος:
    ΟΧΙ Τέμενος, είναι καί λέγεται ΤΖΑΜΙ‏


    {ΟΙ ΒΑΡ ΒΑΡ ΟΙ ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΚΑΠΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ)

    Το Τέμενος, τέμνω, τέμενος είναι οριοθετημένος (τεχνητά ή όχι) χώρος μέσα στο οποίο λατρευόταν μια θεότητα ή συνηθέστερα ένας ήρωας στην αρχαία Ελλάδα.
    Ήταν συνήθως αλσύλλια που περιέκλειαν βωμούς ή και άλλες πρόχειρες, τυχαία τοποθετημένες κατασκευές για την τέλεση ιεροπραξιών.
    Αποτελούν ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της αρχαίας θρησκείας, ιδίως στις απαρχές της, καθώς και μέσα από την οριοθέτηση και καθιέρωση του χώρου προήλθαν τα ιερά.

    Ο όρος δεν έχει αντίστοιχό του στις λατινογενείς γλώσσες, γεγονός που καταδεικνύει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της έννοιας
    .
    Δυο από τα πιο γνωστά τεμένη ήταν αυτά του Πέλοπα στην Ολυμπία (Πελόπιον) και του Οφέλτη στη Νεμέα.
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%AD%CE%BC%CE%B5%
    CE%BD%CE%BF%CF%82

    Ο όρος δεν έχει αντίστοιχό του στις λατινογενείς γλώσσες,...
    άρα είναι αδόκιμος όρος αυτός πού χρησιμοποιείται.
    ΕΠΟΜΈΝΩΣ δέν λέγεται ΤΕΜΕΝΟΣ.
    Άς τό πούν τζαμί, ΝΑΟ η οτιδήποτε άλλο.
    Διότι είναι ΤΖΑΜΙ.
    (κτήριο όπου συναθροίζονται οι πιστοί του Ισλάμ για να προσευχηθούν).

    π.χ.
    Ένα τζαμί ( / m ɒ s k / ? Αραβικά : مسجد masjid , πληθυντικός مساجد Masajid ), capi
    μερικές φορές γράφονται Mosk , είναι ένας τόπος λατρείας για τους οπαδούς του Ισλάμ .
    http://en.wikipedia.org/wiki/Mosque

    Mas-, məsjid
    Masjid
    Όρισμοί masjid
    ουσιαστικό
    Αραβική λέξη για ένα τζαμί.
    «Η λέξη στα αραβικά είναι masjid, ξέρετε, σημαίνει
    τόπος προσκυνήματος, στην πραγματικότητα."

    Al-Masjid Al Haram- ( αραβικά : المسجد الحرام , το ιερό τέμενος ή The Grand Mosque )
    το ιερό τέμενος πού λένε αυτοί δέν είναι ΤΕΜΕΝΟΣ είναι
    τhe Grand Mosque = τό μεγλαλο τζαμί.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Masjid_al-Haram


    ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ

    stavretta

    http://stavretta.blogspot.gr/2014/07/blog-post_9101.html



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΣΤΑΛΕΙ ΜΥΝΗΜΑ ΠΡΟΣ
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
    *υπουργός κος Παναγιώτης Λαφαζάνης*
    Tετάρτη 13/5/2015 6:20μμ
    http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=234&language=el-GR
    Επικοινωνία με το Υπουργείο
    Το μήνυμά σας έχει σταλεί επιτυχώς. Ευχαριστούμε!

    ΘΕΜΑΤΑ:
    1ον) ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ ΤΕΜΕΝΟΣ, είναι καί λέγεται ΤΖΑΜΙ‏ /
    2ον) ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

    http://stavretta.blogspot.gr/2015/05/1-2.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή