Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Ο ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΣΗΜΕΡΑ


Του Λουκά Ρίζου
Ανώτερου Υπάλληλου Δασικής Υπηρεσίας
Υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου με την
«Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση»


Στις 10 Νοεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε ο 31ος Κλασικός Μαραθώνιος υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ που και αυτή τη χρονιά ήταν κατά κοινή ομολογία επιτυχής. Αξίζει όμως να σταθούμε περισσότερο όχι στο αμιγώς αθλητικό σκέλος του φετινού Κλασικού Μαραθωνίου, αλλά στο φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί και διαρκώς εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια. Ότι δηλαδή ο Κλασικός Μαραθώνιος και κυρίως οι διαδρομές των μικρότερων αποστάσεών του είναι εξαιρετικά δημοφιλείς και συγκεντρώνουν την συμμετοχή ανθρώπων όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως της αθλητικής ή όχι εμπειρίας τους.

        Όλοι είδαμε να συμμετέχουν στις μικρότερες αποστάσεις μαμάδες με τα μωρά τους στα καροτσάκια, παρέες και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, καθένας έχοντας το δικό του κίνητρο με κοινή όμως συνισταμένη την συμμετοχή στην γιορτή. Αυτή η επιτυχία του ΣΕΓΑΣ και των φορέων που τον υποστηρίζουν, η ανάδειξη δηλαδή ενός  αθλητικού γεγονότος στην πιο ολοκληρωμένη του διάσταση, δηλαδή στην ιστορική και στην πολιτιστική, μπορεί να αποτελέσει για μας παράδειγμα προς μίμηση και αφετηρία για δράση!

      Ο Δήμος μας έχει την τύχη να φιλοξενεί μέρος της κλασικής διαδρομής του Μαραθωνίου, καθώς οι αθλητές διέρχονται από την Λεωφόρο Μεσογείων και κατευθύνονται προς το κέντρο της Αθήνας, διανύοντας τα τελευταία και πιο κουραστικά χιλιόμετρα της διαδρομής τους. Αυτή την πρόσβαση του Δήμου μας στο πεδίο του αγώνα οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε ώστε να συμμετέχουμε κι εμείς σε αυτό το γεγονός, που τιμά τους προγόνους μας αλλά και τους συγχρόνους μας δρομείς, την ιστορία, τον πολιτισμό και την πόλη μας.
       Όποιος έχει σταθεί παραπλεύρως της Λεωφόρου Μεσογείων την ημέρα του Μαραθωνίου, θα έχει διαπιστώσει ότι συγκεντρώνονται αυθόρμητα οι συνδημότες μας για να χαρίσουν  το χειροκρότημα και το “μπράβο” τους στους διερχόμενους αθλητές. Θα έχει επίσης παρατηρήσει την συγκίνηση και την ανταπόκριση των αθλητών στα ενθαρρυντικά ακούσματα των θεατών που τους υποδέχονται.

       Θα μπορούσαμε λοιπόν ως Δήμος σε συνεργασία πάντα με τον ΣΕΓΑΣ και με τη συνδρομή της εμπειρίας των πολλών δρομέων συνδημοτών μας, να συμμετέχουμε πιο ενεργά στην υποδοχή των Μαραθωνοδρόμων και να τους προσφέρουμε την έμπρακτη στήριξή μας: Τοποθετώντας πανό με το καλωσόρισμα και την επιδοκιμασία μας για την προσπάθειά τους, προσφέροντας ακούσματα από μουσικά σχήματα συμπολιτών μας, ικανά να τους εμψυχώσουν, τηρώντας κάποιο επιπλέον σταθμό ανεφοδιασμού στελεχωμένο από συνδημότες μας, παρέχοντας μία ομάδα επιπλέον υποστήριξης αποτελούμενη από ποδηλάτες και παρόχους πρώτων βοηθειών κ.λπ.

       Η πιο απλή όμως και η πιο σημαντική κίνηση από την πλευρά του Δήμου μας θα ήταν η συμμετοχή των θεατών να γίνει πιο οργανωμένα γιορτινή, ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης για τα νεότερα παιδιά, να τα εμπνεύσει  και γιατί όχι να  τα παρακινήσει για τον αγώνα του Κλασικού Μαραθωνίου, όχι μόνο ως αθλητικού γεγονότος αλλά πρωτίστως ως ιδεώδους, ως επιλογής, ως στάσης ζωής.

        Το να τρέξουμε την διαδρομή του Κλασικού Μαραθωνίου είναι ίσως το τελευταίο σκαλί, για το οποίο επίσης ο Δήμος μας οφείλει να κάνει περισσότερα, ώστε να δώσει παροχές και να βελτιώσει τις συνθήκες προπόνησης των δρομέων συνδημοτών μας. Αρχικά όμως, προτείνω να ξεκινήσουμε με το να κάνουμε θεσμό στον Δήμο Παπάγου Χολαργού την υποστήριξή μας στον Κλασικό Μαραθώνιο.
                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου