Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Η ΔΕΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ! ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΛΙΓΝΙΤΗ Τ’ ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΚΙ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!

ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΙ-ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΙΩΠΗΣΟΥΝ!!! ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΦΡΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΜΗΝΥΣΕΩΝ!

Του Μάκη Βραχιολίδη

vrachiolidis@yahoo.gr

Με συνοπτικές διαδικασίες ξεκίνησε το ξεπούλημα του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Παρά το ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος του φορέα κ. Γιαρέντης, δήλωνε στην «Ε.Ω.» ότι δεν τοποθετήθηκε στη θέση αυτή για να ξεπουλήσει τον ΑΔΜΗΕ, τα γεγονότα φαίνεται να τον διαψεύδουν. Το πέρασμα της ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιωτικά συμφέροντα ήταν ήδη προαποφασισμένο και η κυβέρνηση Σαμαρά υλοποιεί για μια ακόμη φορά στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της απέναντι στους διεθνείς άρπαγες της δημόσιας περιουσίας της χώρας.

Το δημόσιο αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας, ο φορέας που αποδίδει σταθερά κέρδη στην χώρα, είναι το φιλέτο που θα παραδοθεί στους δανειστές έναντι πινακίου φακής έτσι ώστε να υποδουλωθεί περαιτέρω ο λαός στους οικονομικούς του δολοφόνους. Ήδη από τις 20 Δεκεμβρίου κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την πώληση του ΑΔΜΗΕ,  διαδικασία που υπολογίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι ενώ θα ακολουθήσει η ιδιωτικοποίηση της «Μικρής ΔΕΗ». Το γεγονός ανέδειξε και σε ρεπορτάζ του στο «Χωνί», ο συνάδελφος Κώστας Αγόρης.

 


Αυτό που προκαλεί ανησυχία ανάμεσα στους εργαζομένους είναι ότι διασπάται το συνδικαλιστικό τους κίνημα, γεγονός που αποδίδεται στη διοίκηση η οποία στηλιτεύεται ότι χρησιμοποιεί εκφοβισμούς και απειλές μηνύσεων σε βάρος των ίδιων των συνδικαλιστών-υπαλλήλων της ΔΕΗ. Προφανώς, για να μην υπάρχει φωνή αντίδρασης και να καταπιούν …αμάσητο το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ!  Όπως φαίνεται πάντως, οι εκφοβισμοί στους οποίους αναφέρονται οι εργαζόμενοι, έπιασαν τόπο, μια και μέλη του ΔΣ των εργαζομένων Ε.Π.Α.Δ. –ΕΤΕ/ΔΕΗ σε βάρος του διευθύνοντος συμβούλου κ. Γιαρέντη (φωτό), παίρνουν πίσω ανακοίνωση-καταγγελία τους, με νέα τους ανακοίνωση! Δηλαδή μέλη του ΔΣ των εργαζομένων στρέφονται κατά άλλων μελών και γίνεται το έλα να δεις! Κοινώς, «σφάζονται» μεταξύ τους!  
Δείτε τα συναδελφικά μαχαιρώματα των εργαζομένων:

ΤΑ ΝΕΑ ΗΘΗ ΤΗΣ ΕΤΕ/ΔΕΗ Ε.Π.Α.Δ - ETE/ΔΕΗ

ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΗΘΗ ΤΗΣ ΕΤΕ/ΔΕΗ
·      

  Συναλλαγή;
·         Συνδικαλιστικός ξεπεσμός;
·        Δήλωση μετανοίας και υποταγής;
·        Κομματική και συνδικαλιστική καμαρίλα;
·        και στο βάθος …  ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ

«ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ .. (!)
Την ώρα που με τις ευλογίες της Τρόικας και των συμφερόντων ξεπουλιέται ο ΑΔΜΗΕ, κάποιοι που αναπροσδιορίζονται συνδικαλιστές,  στο όνομα της εργασιακής εύνοιας και της συναλλαγής, δεν διστάζουν να υπογράψουν δηλώσεις μετάνοιας και υποταγής, στην εντεταλμένη από την συγκυβέρνηση διοίκηση του ΑΔΜΗΕ.
ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ .. (!)
Την ώρα που το συνδικαλιστικό κίνημα έπρεπε να δίνει το στίγμα των προθέσεων και να ανασυντάσσει τις δυνάμεις της εργασίας για την μητέρα των μαχών, κάποιοι που αυτοαποκαλούνται εκπρόσωποι των εργαζομένων, εξουσιοδότησαν εν λευκώ τον Δ/ντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ να ομιλεί ως εκπρόσωπος της ιστορικής ΕΤΕ/ΔΕΗ και χρησιμοποιώντας της υπογραφή τους να απειλεί συνάδελφους με δικαστικές διώξεις …  επειδή έπραξαν τα αυτονόητα.
ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ..

Είμαστε μπαρουτοκαπνισμένοι και συνηθισμένοι, σε πολιτικού τύπου διώξεις, που αποσκοπούν στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Σηκώνουμε το γάντι και προκαλούμε τον Δ/ντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ,  να κάνει πράξη την απειλή του.
Θα του θυμίσουμε μόνο ότι η κλεψύδρα του πολιτικού κατεστημένου που κατέστρεψε τη χώρα και θυσίασε το λαό της, φτάνει στο τέρμα της  και σύντομα όσοι συνέβαλαν στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, θα κληθούν να λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ .. ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ

 

«Ε.ΤΕ/ΑΔΜΗΕ
Τοπική Διοικούσα
Τ.Δ.Ε, ΡΟΥΦ - ΡΟΣΙΝΙΟΛ


Στη σημερινή δύσκολη μνημονιακή εποχή που ζούμε πρέπει όλοι μας να είμαστε σε ετοιμότητα και αγαστή συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες που έρχονται.
Πρακτικές που έχουν στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και αποσκοπούν σε ατομικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες όπως η ανακοίνωση που συντάχθηκε και δημοσιεύθηκε με ημερομηνία 25-11-2013 από μέλη της ΤΔΕ ΡΟΥΦ- ΡΟΣΙΝΙΟΛ της ΕΤΈ/ΔΕΗ, η οποία δεν μας βρίσκει σύμφωνους και ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ με το ύφος και το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ανακοίνωσης.
Έχουμε να δηλώσουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΔΕ ΡΟΥΦ - ΕΤΕ/ΔΕΗ δεν έλαβε γνώση της ανακοινώσεως και ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ καθόλου στο Δ.Σ. της ΤΔΕ.
Τέτοιου είδους ενέργειες δεν βοηθούν στην ενότητα των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν ένα και μόνο στόχο: την ανατροπή των σχεδίων της μνημονιακής κυβέρνησης που θέλουν την πώληση του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτες ψευτοεπενδυτές.
Ως ΤΔΕ ΡΟΥΦ-ΡΟΣΙΝΙΟΛ θα αγωνιστούμε με πνεύμα ομοψυχίας και όχι διχασμού για να αποτρέψουμε την πώληση του ΑΔΜΗΕ, χωρίς να λειτουργούμε με μικροκομματικά συμφέροντα και συνδικαλιστικούς εντυπωσιασμούς.
Ανακοινώσεις που είναι ανυπόγραφες δεν μας εκφράζουν. ΠΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΤΔΕ ΡΟΥΦ-ΡΟΣΙΝΙΟΛ»
Ακολουθούν αρκετά ονόματα του ΔΣ.


ΤΟ ΔΟΛΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΕ ΠΟΥ ΣΥΡΕΙ  ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΙΓΝΙΤΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ ΚΑΙ Ν’ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ!
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ, ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΑ…ΤΕΣΣΕΡΑ!

Η Κ. Παπανικολάου (Δρ Γεωλόγος, ΕΚΒΑ / ΙΓΜΕΜ – Δ/ντρια Περιφερειακής Μονάδας Κρήτης), ο Ι. Τύπου (Μηχανικός Ορυκτών Πόρων, Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, Δ.Ε.Η. Α.Ε.), ο Ι. Ιωακείμ (Μεταλλειολόγος Μηχανικός, Διευθυντής Ορυχείου Νοτίου Πεδίου, Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, Δ.Ε.Η. Α.Ε.) , ο Θ. Κώτης (Δρ.Γεωλόγος, ΕΚΒΑ / ΙΓΜΕΜ, τ.Δ/ντής ΔΙΣΕΠΥ) και ο Α. Φώσκολος (Ομότιμος καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Πολυτεχνείο Κρήτης), σε μελέτη τους παρουσίασαν τις προοπτικές χρήσης των Ελληνικών λιγνιτών στο Ενεργειακό Χαρτοφυλάκιο για την Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας. Όπως καταδεικνύεται από την μελέτη αυτή, η ΕΕ δολίως επιδιώκει να εγκαταλείψει η χώρα την Εθνική ενεργειακή της οικονομία και στρεφόμενη στο πανάκριβο φυσικό άεριο ή στα φωτοβολταϊκά να εξουθενωθεί έτσι ώστε να έρθουν οι τοκογλύφοι και οσονούπω να τα’ αρπάξουν όλα. Δείτε μερικά σημαντικά στοιχεία της μελέτης αυτής:
Η χρήση του λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή άρχισε το 1953 με τη λειτουργία του ΑΗΣ Αλιβερίου, ισχύος 125 ΜW. Σήμερα λειτουργούν 19 λιγνιτικές μονάδες συνολικής ισχύος 4826 ΜW η τροφοδοσία των οποίων, με ·        περίπου 58 εκατομ. τόνους λιγνίτη ετησίως, δίνει απασχόληση σε περίπου 7780 άτομα μόνο στα ορυχεία και ΑΗΣ της Δυτικής Μακεδονίας.
·        Ο λιγνίτης συμβάλλει στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ελλάδας κατά 38%!
·        Η Ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ανταποκριθεί στις δεσμευτικές απαιτήσεις αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής επέλεξε, μεταξύ άλλων μέτρων και παρεμβάσεων, να στραφεί ευθέως σε μια κλιμακούμενη απεξάρτηση της Εθνικής ενεργειακής οικονομίας από τους εγχώριους λιγνίτες και την ταυτόχρονη αλματώδη αύξηση της συμμετοχής του εισαγόμενου φυσικού αερίου και των ΑΠΕ, ιδιαίτερα της αιολικής, στην ηλεκτροπαραγωγή.
·        Με δεδομένο ότι μετά το 2013 περίπου το 40% της εγκατεστημένης ισχύος των λιγνιτικών σταθμών θα έχει ξεπεράσει τα 30 χρόνια λειτουργίας, επιβάλλεται η αντικατάσταση των λιγνιτικών σταθμών με νέους, που θα έχουν ενεργειακή απόδοση της τάξης του 40%-42% χρησιμοποιώντας τον ξηρό λιγνίτη Πτολεμαΐδας ως ενεργειακή πρώτη ύλη με κατωτέρα θερμογόνο δύναμη τουλάχιστον 3200 Kcal/Kg. Αυτοί οι σταθμοί τοποθετημένοι στρατηγικά στην Ελληνική επικράτεια και αξιοποιώντας την τηλεθέρμανση θα μειώσουν τις εκπομπές του CO2 (τόνοι/ CO2/GWh) περισσότερο από 40% καθιστώντας τις μονάδες φυσικού αερίου και αιολικών πάρκων περισσότερο αντιοικονομικές.
·        H μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο της xώρας προκαλεί αύξηση του κρατικού ελλείμματος λόγω εισαγωγής πανάκριβων ενεργειακών πρώτων υλών και βέβαια αύξηση του κόστους της κιλοβατώρας σε 95 €/MWh με χρήση φυσικού αερίου, έναντι 45 €/MWh που έχει με τη χρήση λιγνίτη.
·        Σε επίπεδο εθνικής οικονομίας το σύνολο των λιγνιτών που εξορύχτηκαν από το 1960 μέχρι το 2009 στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας απέτρεψε την εισαγωγή 1150 εκ. βαρελιών αργού πετρελαίου και παρήγαγε ηλεκτρική ενέργεια ίση με 562.000 GWh προσφέροντας στην εθνική οικονομία εξοικονόμηση συναλλάγματος $49,7 δις. σε αποπληθωριστικές τιμές. Εκτιμάται ότι η αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να προσφέρει μέχρι το 2054 επί πλέον ακόμη $26 δις ενώ άλλα τόσα θα πρέπει να αναμένονται από την εκμετάλλευση των λιγνιτών της Δράμας και της Ελασσόνας.
Η ελληνική πλευρά, στην προσπάθειά της να ανταποκριθεί στις δεσμευτικές απαιτήσεις για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, (Επιτροπή 20-20-20, ΥΠ.Ε.Κ.Α., 21 Ιουνίου 2010), προώθησε το σενάριο που δείχνει αδυναμίες, διότι:
  • αντί να έχουμε μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 20% μεταξύ 2010 και 2030 έχουμε υπερδιπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος για ηλεκτροπαραγωγή από 15236 MW σε 32653 MW. Αυτό προϋποθέτει διπλασιασμό του πληθυσμού της Ελλάδας και μεγάλη βιομηχανική ανάπτυξη μέσα σε 18-20 χρόνια. Γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια, έχουμε οικονομική ύφεση, ανεργία, πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, μετανάστευση κοκ. Γεννάται το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να γίνεται τέτοιος σχεδιασμός ιδιαίτερα όταν αντίκειται και στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • ενώ η οδηγία 20-20-20 της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρεται στην εισαγωγή των ΑΠΕ στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο κατά 20%, που εξειδικεύεται σε 40% συμμετοχής τους στην ηλεκτροπαραγωγή, η Ελληνική Επιτροπή προωθεί μόνον την είσοδο της αιολικής ενέργειας και των φωτοβολταϊκών, στο 30,6% και 12% αντίστοιχα και συνολικά των ΑΠΕ σε ποσοστό > 60% της εγκατεστημένης ισχύος του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής (Πιν. 4), γεγονός που καθιστά ασταθές το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας [8] και βεβαίως εισάγει στο σύστημα μια ακριβή μεγαβατώρα, >87 €/MWh (τιμή αιολικής ενέργειας), [2], έναντι της λιγνιτικής που είναι 45 €/MWh, [1], αυξάνοντας την τιμή της ενεργειας στους τελικούς καταναλωτές.
  • αυξάνει, εν ονόματι της μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, υπέρμετρα την κατανάλωση εισαγόμενου φυσικού αερίου, 28,4% της εγκατεστημένης ισχύος του Συστήματος με κόστος $16/Gj ή 12,31 €/Gj([1]), [9] όταν η τιμή του λιγνίτη είναι $ 3,5/ Gj ή 2,7 €/Gj [10].
  • με αναμενόμενα τεράστια κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, όχι μόνον στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και σε ολόκληρη την χώρα.
  • Προκύπτει έτσι ότι, ενώ η οδηγία της ΕΕ ζητά ελάττωση των εκπομπών του CO2 κατά 20%, με όποιο τρόπο θεωρεί σκόπιμο η ελληνική πλευρά, το σενάριο της ελληνικής «Επιτροπής 20-20-20», στοχεύει στην απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων πάνω από 50%, διασφαλίζοντας «ζωτικό χώρο» για την διείσδυση ανταγωνιστικών και πανάκριβων εισαγόμενων καυσίμων, παραβλέποντας τις τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις και οικονομικές επιβαρύνσεις. Και τίθεται το ερώτημα: δεν θα μπορούσε να μελετήσει πιο ανώδυνες εναλλακτικές λύσεις;
Πιο συγκεκριμένα:
  • Για κάθε λιγνιτική μονάδα των 300 MW, με ενεργειακή απόδοση 34% καυσίμου λιγνίτη, που αντικαθίσταται με μια μονάδα της ίδιας ισχύος αλλά με καύσιμο το φυσικό αέριο, η ΔΕΗ χάνει 31.820.000 €/έτος (93.170.000 - 61.350.000 = 31.820.000 €). Διότι, το κόστος του καύσιμου φυσικού αερίου είναι 93.170.000 €/ετησίως, ενώ το κόστος του καυσίμου λιγνίτη είναι 61.350.000 €/έτος (4.090.000 τόνοι/ μονάδα των 300 MW με ενεργειακή απόδοση 34% × 15 €/τ = 61.350.000 €), [9], [10], [11].
  • Για κάθε λιγνιτική μονάδα των 300 MW, με ενεργειακή απόδοση 34% του καυσίμου λιγνίτη, που αντικαθίσταται με μια μονάδα της ίδιας ισχύος, αλλά με καύσιμο το φυσικό αέριο, χάνονται 1235 θέσεις εργασίας (1559 θέσεις που δημιουργεί η λιγνιτική μονάδα – 324 θέσεις που δημιουργεί η αντίστοιχη μονάδα φυσικού αερίου), [11]
  • Για κάθε λιγνιτική μονάδα των 300 MW, με ενεργειακή απόδοση 34% του καυσίμου λιγνίτη, που αντικαθίσταται με μια μονάδα της ίδιας ισχύος, αλλά με καύσιμο το φυσικό αέριο, χάνεται εισόδημα της τάξης των 66.54 εκ. €/έτος (Η απώλεια 1559 θέσεων απο την λιγνιτική μονάδα των 300 MW οδηγεί σε απώλεια εισοδήματος των 84 εκ. €/έτος, [11], ενώ η δημιουργία 324 θέσεων από την αντίστοιχη μονάδα φυσικού αερίου αποδίδει 17,46 εκ €/έτος ).
Επομένως:
ü   αν ελαττωθεί η ισχύς των λιγνιτικών μονάδων κατά 2531 MW (από 4826 MW που ήταν το 2010, σε 2295 MW το 2030, μείωση πάνω απο 52,5%, πίν.4), αυτό αντιστοιχεί με αντικατάσταση 8 μονάδων των 300 MW η κάθε μία. Στην περίπτωση αυτή, οι απώλειες της ΔΕΗ, λόγω αντικατάστασης του λιγνίτη ($ 3,5/ Gj ή 2,7 €/Gj) με φυσικό αέριο ($16/Gj ή 12,31 €/Gj,), ανέρχονται σε 254.560.000 €/ετησίως ( 8 μονάδες × 31.820.000 €/έτος = 254.560.000 €/έτος ) και η απώλεια εισοδήματος για την Ελλάδα ανέρχεται σε 532.320.000 €/έτος. Άρα το σύνολο των ετησίων απωλειών μετά την αντικατάσταση λιγνιτικών μονάδων ισχύος 2531MW θα ανέρχεται στα (254.560.000€ + 532.320.000€) = 786.880.000€. Αν οι καταργούμενες λιγνιτικές μονάδες, που βρίσκονται κυρίως στην Δυτική Μακεδονία, δεν αντικατασταθούν με ισοδύναμες μονάδες φυσικού αερίου, τότε θα έχουμε απώλεια 12500 θέσεων εργασίας και απώλεια εισοδήματος της τάξης των 670 εκ. ευρώ ετησίως στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
ü   Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μέσος όρος εκπομπών CO2 των λιγνιτικών μονάδων τα τελευταία πέντε χρόνια είναι 40.000.000 τν/έτος [13] και ότι η τιμή του εκπεμπόμενου CO2 στο χρηματιστήριο των ρύπων είναι 7,5 €/τν, η ΔΕΗ καλείται να πληρώσει πρόστιμο ύψους 300 εκ. €. Με αυτό το κόστος/πρόστιμο ως δεδομένο, τίθεται το ερώτημα: «τι επιλέγεται, να συνεχισθεί η χρήση των λιγνιτικών μονάδων και να πληρώνει η ΔΕΗ το πρόστιμο των 300 εκ. € ετησίως ή να χάνει περίπου 254.560.000 € ετησίως από την αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων με μονάδες της ίδιας ισχύος που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, συνυπολογίζοντας και την απώλεια του εισοδήματος των 670 εκ. € καθώς και την απώλεια 12500 θέσεων εργασίας, κυρίως στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας;».
ü   Η Ελληνική «Επιτροπή 20-20-20», όπως προαναφέρθηκε, προτείνει μείωση της ισχύος των λιγνιτικών μονάδων πάνω απο 52,5% και αύξηση της ισχύος από μονάδες φυσικού αερίου (απο 3456 MW που ήταν το 2010 στις 9259 MW το 2030). Με αυτό το σκεπτικό οι εκπομπές του CO2 αντί να μειωθούν στούς 32.000.000 τόνους αυξάνονται στους 48.725.000 τόνους CO2 . Διότι: 14.800 GWh (απο τα 2295 MW λιγνιτικών μονάδων) x 1100 τν CO2/ GWh = 16.280.000 τν CO2 και 64.887.072([2]) GWh (απο τα 9259 MW μονάδων φυσικού αερίου) x 500 τν. CO2/ GWh = 32.443.536.
ü   Άρα αντί να υπάρχει μείωση των εκπομπών του CO2 κατα 20%, όπως απαιτεί η οδηγία της ΕΕ, η «Ελληνική Επιτροπή 20-20-20» καταργεί τις λιγνιτικές μονάδες και εισάγει στο σύστημα μονάδες φυσικού αερίου η προμήθεια του οποίου, εννοείται απο το εξωτερικό, θα υπερβαίνει ετησίως τα 2,8 δις € και με την προσθήκη τους οι εκπομπές CO2 θα είναι κατά 52% περισσότερες από τον στόχο που έχει τεθεί από την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτέλεσμα είναι το πρόστιμο-τίμημα των εκπομπών να φθάσει τα 366 εκ. € ετησίως έναντι των 348 εκ. € (μέση τιμή εκπομπών όλων των μονάδων παραγωγής τα τελευταία 5 χρόνια: 46.400.500 × 7,5 € = 348 εκ.), που είναι σήμερα.
ü   Σχετικά με το θέμα της τροφοδοσίας των σταθμών που θα χρησιμοποιήσουν φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, οι προβλεπόμενες μονάδες ισχύος 9259 MW θα χρειαστούν 231,475 × 106 Gj φυσικού αερίου (7.500.000 Gj / μονάδα των 300 MW × 9259 MW) ή 6,55 δις Μ3 φυσικού αερίου ετησίως([3]). Κάθε χρόνο η Ελλάδα εισάγει απο την Ρωσία, μέσω του αγωγού που έχει κατασκευαστεί, 3,5 δις m3 φυσικό αέριο για τις ανάγκες της. Η απαίτηση των 6,5 δις m3 που προτείνει η «Ελληνική Επιτροπή 20-20-20» του ΥΠΕΚΑ προϋποθέτει θεωρητικά την κατασκευή ακόμη 2 αγωγών φυσικού αερίου που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο  από το εξωτερικό.

ü   Μετά την λεπτομερή αυτή προσέγγιση της πρότασης της «Ελληνικής Επιτροπής 20-20-20» προκύπτει ότι η πρόταση επιβάλλεται να αναθεωρηθεί, διότι:
Ø  αναγκάζει την ΔΕΗ να αγοράζει πάρα πολύ ακριβό φυσικό αέριο που στοιχίζει πάνω από 2,8 δις. € ετησίως (93.170.000 /μονάδα των 300MW. Η εγκατάσταση 9259 MW = 2,8 δις. €/ετησίως),
Ø  αυξάνει τις εκπομπές του CO2 κατά 52%, αντί να τις μειώσει κατά 20% σε σύγκριση με το έτος βάσης όπως προτρέπει η οδηγία 20-20-20 της ΕΕ.
Ø  διπλασιάζει την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 100% αντί να την μειώσει κατά 20% όπως προτρέπει η οδηγία 20-20-20 της ΕΕ,
Ø  εισάγει στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής άνω του 40% την εγκατεστημένη ισχύ των φωτοβολταϊκών και την αιολική ενέργεια και συνολικά την ισχύ των ΑΠΕ άνω του 60% όταν ο στόχος της συμμετοχής των ΑΠΕ είναι 40%, δημιουργώντας ερωτήματα για το πόσο εξασφαλίζεται η ευστάθεια του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας δημιουργώντας τεράστια κοινωνικά προβλήματα με την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και εισοδήματος της τάξης των 670€/ετησίως στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

"Ελεύθερη Ώρα, Νέοι Ανθρωποι"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου