Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΘΕΡΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ… «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ» ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ!


ΑΣ ΟΨΕΤΑΙ Ο ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ !!!

Του Μάκη Βραχιολίδη
Θυμάστε γιατί συνελήφθη πριν από λίγο καιρό ο πρώην διοικητής του “Αγλαΐα Κυριακού” Χάρης  Τομπούλογλου; Πιάστηκε στα πράσα γιατί ζήτησε μίζα από τη διαφημιστική εταιρεία που προωθούσε  το πρόγραμμα στα  πλαίσια του ΕΣΠΑ, για την παιδική παχυσαρκία.
Ο Χ. Τομπούλογλου θέλησε να δώσει ένα …δωράκι στον εαυτό του για το πρόγραμμα που ανατέθηκε στο Νοσοκομείο “Αγλαΐα Κυριακού”  το 2011, επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου. Με απόφαση που υπέγραψε ο τότε γ.γ. του υπουργείου Υγείας, η δράση κόστισε με το ΦΠΑ 3 εκατομμύρια ευρώ! Και να σκεφθεί κανείς ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών παλαιότερα είχε κάνει παρόμοια πανελλαδική έρευνα, που είχε στοιχίσει 20 χιλιάδες ευρώ.
Ιδού ποιες δράσεις περιελάμβανε το πρόγραμμα για την παχυσαρκία:
1: ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ = 1.979.000 €
2: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ = 120.000 €.
3: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ = 155.000 €.
4: ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ – ΗΜΕΡΙΔΩΝ – ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ – ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΜΕ = 336.000 €.
5: ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ = 20.000 €.
6: ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ Α’ ΚΑΙ Β’ ΦΑΣΗΣ = 40.000 €.
7: ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ, ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ = 350.000 €

Για το συγκεκριμένο παραφουσκωμένο πρόγραμμα υπήρξαν διαμαρτυρίες από φορείς που ζητούσαν να κατανεμηθούν με πιο ορθολογικό τρόπο τα ποσά του ΕΣΠΑ για τον τομέα της Υγείας και για άλλα επείγοντα προβλήματα, ωστόσο δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.
Και ξαφνικά… προέκυψε ο Χάρης Τομπούλογλου ο οποίος από τη θέση του διοικητή του “Αγλαΐα Κυριακού” θέλησε να …παίξει …πιάνο με το πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία   παίρνοντας για τον εαυτό του ένα… δωράκι αξίας 25.000 ευρώ. Προφανώς  αισθανόταν “αδικημένος” βλέποντας το μεγάλο πάρτι από το οποίο τον είχαν αφήσει απ’ έξω!
Από τη σύλληψη για μίζα του Τομπούλογλου και μετά ακολούθησε πλήθος δημοσιευμάτων με διάφορα σχόλια, όπως «ενώ η περίπτωση Τομπούλογλου θα έπρεπε να οδηγήσει σε γενικότερη έρευνα για το παχύσαρκο πρόγραμμα, ώστε να ελεγχθούν τόσο η νομιμότητα των αρχικών αποφάσεων της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας όσο και οι συμφωνίες με τις εταιρείες που ανέλαβαν την υλοποίηση του, ο Α. Σαμαράς αρκέστηκε να διαγράψει τον Τομπούλογλου κατόπιν ..δωροδοκίας και ο Α. Γεωργιάδης να στείλει τα συγχαρητήρια του στην Αστυνομία που τον συνέλαβε με τα σημαδεμένα χαρτονομίσματα και να κλείσει εκεί την υπόθεση».
Δεν φανταζόμασταν όμως ότι το ρεπορτάζ μας  για την παιδική παχυσαρκία θα προκαλούσε.. τρόμο στην υπεύθυνη του προγράμματος κα Ευαγγελία Χαρμανδάρη, (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας) η οποία τελικά αρνήθηκε να απαντήσει στα ερωτήματά μας αν και  η ίδια είχε ζητήσει να της υποβάλουμε!  Προφανώς, η ιατρός «τρομοκρατήθηκε» από την περίπτωση Τομπούλογλου και …ανέκρουσε πρύμνα επικαλούμενη… ανειλημμένες  υποχρεώσεις της!
Ωστόσο, μπορέσαμε να έχουμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τη συντονίστρια του προγράμματος κα Πέννυ  Κάσσαρη η οποία εισαγωγικά μας είπε τα εξής:
Η Α΄ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο του επιστημονικού και ερευνητικού της έργου, έχει αναλάβει δράση για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας, η οποία τα τελευταία χρόνια αυξάνει με ανησυχητικούς ρυθμούς. Η δράση αφορά την ηλεκτρονική καταγραφή και αξιολόγηση του προβλήματος πανελλαδικά, καθώς και την εκπόνηση οδηγιών προς τους Παιδιάτρους για την σωστή αντιμετώπισή του. Πρόκειται για το Πρόγραμμα με τίτλο: “Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία’’, με σύνθημα «Χάνω Βάρος – Κερδίζω Ζωή», το οποίο χρηματοδοτείται από τα ΕΣΠΑ (MIS 370545).

Στα πλαίσια του Προγράμματος ΕΣΠΑ αναπτύχθηκε το Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος, το οποίο λειτουργεί καθημερινά στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” (Κεντρικό Κτίριο, 6ος Όροφος, τηλ. 213 2013 666). Το Ιατρείο είναι στελεχωμένο με Ιατρικό προσωπικό, Διατροφολόγο, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής και Παιδοψυχολόγο. Τα παιδιά και οι έφηβοι που παρακολουθούνται από εμάς, αξιολογούνται κλινικά και εργαστηριακά ανά τακτά χρονικά διαστήματα χωρίς οικονομική επιβάρυνση (για ασφαλισμένους).

Κυρία Κάσσαρη, τα στοιχεία ξενίζουν. Η Ελλάδα κατέχει την παχυσαρκία στην Ευρώπη την ώρα που είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη και το ποσοστό της φτώχειας είναι τεράστιο. Ήδη πάνω από 2 εκατομμύρια Έλληνες βρίσκονται κάτω από το  όριο της φτώχειας, πώς είναι δυνατόν να είμαστε παράλληλα και παχύσαρκοι;

Η Πέννυ Κάσσαρη είναι πτυχιούχος "Διοίκησης Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων" (ΒΑ), με μετεκπαίδευση στην "Βιομηχανική και Οργανωτική Ψυχολογία" (ΜΑ) και έχει λάβει μεταπτυχιακή εκπαίδευση στη Διαχείριση Έργων (Project Management), στην Ευέλικτη Διαχείριση Έργων (Agile Project Management) και στην Επιχειρησιακή Ανάλυση (Business Analysis)

Κάσσαρη: Είναι γεγονός. Αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει ξεπεράσει το 30% και βρίσκεται κοντά στο 35%. Δυστυχώς έχουμε όλα τα κακά πρωτεία.
Πώς εξηγείται αυτό; Πώς είναι δυνατόν οι ελληνικές οικογένειες να πένονται και να λιμοκτονούν και ταυτόχρονα να είναι πρώτοι στη παχυσαρκία;
Κάσσαρη: Γιατί δυστυχώς όταν υπάρχει η κρίση και δεν υπάρχουν χρήματα στην οικογένεια, απευθυνόμαστε σε τροφές χαμηλής θερμιδικής αξίας . Για παράδειγμα υπάρχουν πολλές αλυσίδες fast food, με hot dog, τα «0,70», τα παιδιά δυστυχώς οδηγούνται σε τέτοιες φτηνές επιλογές, τα κυλικεία παρ’ ότι  έχουν γίνει προσπάθειες ν’ αλλάξουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, γενικότερα δεν έχουν βοηθήσει και προσφέρουν ακόμα πατατάκια, γαριδάκια, αντί να προσφέρουν φρούτα ή φρεσκοστιμμένους χυμούς ώστε η διατροφή των παιδιών να είναι ισορροπημένη. Επίσης οι γονείς δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ οπότε δεν υπάρχει το κατάλληλο , καθημερινό τραπέζι για να καθίσει όλη η οικογένεια μαζί και να φάνε τη σαλάτα, το μαγειρεμένο, υγιεινό φαγητό. Αντιθέτως, τα περισσότερα είναι προμαγειρευμένα φαγητά και όλα αυτά αυξάνουν σημαντικά τα ποσοστά παχυσαρκίας στη χώρα μας.
Λείπει όμως η πρόληψη και από την Πολιτεία. Με την έννοια ότι η Πολιτεία θα έπρεπε να μεριμνά ώστε να μην φτάνουν στην αγορά και στο πιάτο του καταναλωτή τέτοιας χαμηλής θερμιδικής αξίας προϊόντα ώστε να καταντήσουν οι Έλληνες παχύσαρκοι , παρά να έρχεται τώρα και να ζητά βοήθεια μέσω του ΕΣΠΑ για να καταστείλει το πρόβλημα.
Κάσσαρη:  Έχετε δίκιο αλλά με αυτό το έργο γίνεται μια προσπάθεια για να τεθούν οι βάσεις  ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στην Αθήνα. Ξεκινώντας την προσπάθεια από την πρωτεύουσα, η όλη γνώση θα φτάσει και στον τελευταίο παιδίατρο, σε κάθε σημείο της χώρας. Η διαφορετικότητα του συγκεκριμένου προγράμματος έναντι όλων των άλλων είναι ότι θα δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική βάση μέσα από την οποία οι παιδίατροι θα καταχωρούν τα δεδομένα των παιδιών και στο τέλος όταν βγαίνει σ’ ένα «παράθυρο» η παρέμβαση, δηλαδή τι πρέπει ν’ ακολουθήσουν, ανάλογα με το αν το παιδί είναι υπέρβαρο, παχύσαρκο, φυσιολογικό, πότε πρέπει να το ξαναδούνε , πότε πρέπει να παραπεμφθεί σε πιο εξειδικευμένο επιστήμονα, πότε πρέπει να παραπεμφθεί σε τελείως εξειδικευμένο κέντρο. Όλα θα κρίνονται κατά περίπτωση δηλαδή.
Εσείς πόσα παιδιά παρακολουθείτε;
Κάσσαρη: Τα παιδιά διαρκώς αυξάνονται. Δεν υπάρχει σταθερός αριθμός, γι’ αυτό προσπαθούμε να ενημερώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κοινό για να το μάθουνε, γιατί όσο ισχύει η χρηματοδότηση, μπορούμε να λάβουμε όλη την κλινική αξιολόγηση από τον παιδίατρο, ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον διατροφολόγο, τον καθηγητή κλινικής αγωγής κι όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, από παιδοψυχολόγο. Και όλα αυτά είναι εντελώς δωρεάν.
Σε σας έρχονται παιδιά όλων των κοινωνικών τάξεων; Και πλουσίων και φτωχών οικογενειών;
Κάσσαρη:  Δεν διακρίνουμε τις οικογένειες των παιδιών ανάλογα με το αν είναι πλούσιες ή όχι. 
Στατιστικά, ποια παιδιά έρχονται περισσότερο; Φτωχών ή πλουσίων οικογενειών;
Κάσσαρη: Η ισορροπημένη διατροφή δεν έχει να κάνει με το αν είσαι φτωχός ή πλούσιος αλλά με την διατροφική συνήθεια γενικότερα. Αν η οικογένεια δεν έχει μάθει να τηρεί τους κανόνες υγιεινής διατροφής θα πληγεί από την παχυσαρκία είτε είναι φτωχή είτε πλούσια. Επηρεάζει αδιακρίτως.
Μέσα από το διαδίκτυο μπορεί να σας αναζητήσει κανείς και να ενημερωθεί για την παιδική παχυσαρκία;
Κάσσαρη: Στην ιστοσελίδα μας www.childhood-obesity.gr μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το έργο και τις δράσεις μας. Όπως επίσης η σελίδα μας στο facebook είναι προσπελάσιμη από τη διεύθυνση  https://www.facebook.com/ChildhoodObesity.gr
  
ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ… «ΤΡΟΜΑΞΑΝ» ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ-ΕΦΗΒΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Θέλουμε να εκφράσουμε τη λύπη μας προς την υπεύθυνη του προγράμματος για την παιδική-εφηβική παχυσαρκία κα Χαρμανδάρη για το γεγονός ότι ενώ μας ζητήθηκε να συμβάλουμε στην προώθηση του προγράμματος για την παχυσαρκία που σημειώνει αλματώδη άνοδο στη χώρα μας, επικαλέστηκε …ανειλημμένες υποχρεώσεις της και αρνήθηκε να απαντήσεις στις ερωτήσεις μας! Πώς άραγε περιμένει να διαδοθεί ευρέως το πρόγραμμά της όταν κλείνει τόσο άκοσμα, τις πόρτες στον Τύπο;
Παρακάτω δημοσιεύουμε μερικές από τις ερωτήσεις που της στείλαμε.
1.       Κυρία Χαρμανδάρη, τα τελευταία 4 σχεδόν χρόνια η χώρα μας διανύει τεράστια οικονομική κρίση, ακούμε ότι παιδιά λιποθυμούν στα σχολεία επειδή υποσιτίζονται, εντούτοις κατέχουμε τα σκήπτρα της παχυσαρκίας στην Ευρώπη; Δεν είναι οξύμωρο αυτό; Δεν θα έχουν τελικά δίκιο οι Γερμανοί που λένε ότι οι Έλληνες είναι πιο πλούσιοι από μας και κοροϊδεύουν ότι δεν έχουν λεφτά;
  2.    Θέλω να σας θέσω τον εξής προβληματισμό: αφού οι ευρωπαίοι φροντίζουν πρώτα να «σκοτώσουν» διατροφικά τα παιδιά μας με όλα τα …σκουπίδια που τα ταΐζουν, αφού η Ελλάδα αφήνει να κυκλοφορούν στην αγορά από ληγμένα μέχρι προϊόντα κάκιστης αξίας, έρχεται μετά η Ευρώπη ως… σωτήρας να χρηματοδοτήσει μέσω ΕΣΠΑ ένα πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να μην υπήρχε καν εφόσον το πρόβλημα χτυπιόταν στη ρίζα του πριν δημιουργηθεί. Με προϊόντα σωστής διατροφικής αξίας. Τι απαντάτε;
  3.       Δεν μου βγάζετε την ιδέα ότι η Ελλάδα της κρίσης,  των μνημονίων και της παγκοσμιοποίησης θα εγκαταλείψει τελείως την ασυναγώνιστης αξίας, μεσογειακή κουζίνα. Ή την έχει ήδη εγκαταλείψει κυρία Χαρμανδάρη;
  4.   Πώς είναι δυνατόν η Ευρώπη να έχει λιγότερο παχύσαρκα παιδιά; Τρώνε καλύτερα και πιο υγιεινά εκεί;
  5.   Οι καθημερινές τηλεοπτικές εκπομπές που προβάλλουν συνταγές μαγειρικής δεν βοηθούν στο να υπάρχει καλό και υγιεινό φαγητό στο σπίτι ή τελικά κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό;
  6.     Τι θα είχατε να συμβουλέψετε την ελληνίδα μάνα που μεγαλώνει τα παιδιά της και από αυτήν κυρίως εξαρτάται η σωστή ανάπτυξή τους;

""Ελεύθερη Ώρα, Νέοι Άνθρωποι"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου