Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Η ΑΠΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ


γράφει ο 
Χριστόφορος Διερωνίτης
Αρχαιολόγος - Ιστορικός
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
με τoν Γιάννη Κεχρή

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η κοινωνία μας βιώνει ένα μεταβατικό και κομβικό για την εξέλιξή της στάδιο. Μια επίπονη και απότομη μετάλλαξη που έχει επιφέρει την ισοπέδωση της οικονομικής ευμάρειας και την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Οι λόγοι είναι λίγο ή πολύ γνωστοί σε όλους μας. Φαυλότητα, υποκρισία, αναξιοκρατία, ατομισμός, κακοδιαχείριση, κυνήγι του εφήμερου κέρδους.

Γίνεται εύκολα αντιληπτή λοιπόν η απαξίωση βασικών αρχών και αξιών. Η απαξίωση της πολιτικής και των εκπροσώπων της.

Είναι απόλυτα φυσικό όσοι κυβέρνησαν μέχρι σήμερα να επισύρουν τη μήνη του κοινωνικού συνόλου. Είναι επίσης εύλογο αυτοί που επιδιώκουν να εκλεγούν στα δημόσια αξιώματα να αντιμετωπίζονται ως δυνάμει απατεώνες, οπορτουνιστές, αμοραλιστές και λαμόγια. Είναι λογική η αντίδραση αυτή. Ιδίως από εμάς, τη νέα γενιά που βλέπουμε τα όνειρά μας, το μέλλον μας να είναι αβέβαιο. Η αποστασιοποίηση όμως δεν είναι η λύση. Η απάθεια και οι αφορισμοί δεν αποτελούν πανάκεια.

Το μεγαλύτερο λάθος, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι η απαξίωση της εκλογικής διαδικασίας. Όταν απαξιώνεις τις εκλογές, υποτιμάς την ίδια σου τη δύναμη. Υποτιμάς την αξία του υπέρτατου αγαθού, του αγαθού της Δημοκρατίας.

Κάποτε ο μέγας Περικλής εκφώνησε στον Επιτάφιο Λόγο του : "Μόνοι γάρ τόν τε μηδέν τῶνδε μετέχοντα οὐκ ἀπράγμονα ἀλλ’ ἀχρεῖον νομίζομεν",  που σε νεοελληνική απόδοση σημαίνει : "Γιατί είμαστε οι μόνοι (εννοώντας τους πολίτες της Αθηναϊκής Δημοκρατίας του 5ου αιώνα π.Χ.) που αυτόν που δε μετέχει στα κοινά δεν τον θεωρούμε φιλήσυχο αλλά άχρηστο". Σαφώς και δεν αποδέχομαι απόλυτα τη ρητορική αυτήν υπερβολή, υπήρξα όμως ανέκαθεν της άποψης ότι η αποχή δεν αποτελεί πράξη διαμαρτυρίας. Ούτε πολιτική επιλογή. Η αποχή είναι η παραίτηση από το μέλλον μας. Είναι η αμαχητί άφεση των πολλών στις ορέξεις των λίγων. Νομίζουμε ότι πλήττουμε τα κακώς κείμενα του πολιτικού συστήματος, αλλά στην πραγματικότητα τα ενδυναμώνουμε.  

Αναμφίβολα οι εκλογές αποτελούν την πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Είναι ο τρόπος για την επίτευξη της πολιτικοκοινωνικής ολοκλήρωσης του ατόμου - πολίτη και της ενσωμάτωσης του στην κρατική οντότητα. Πρέπει να θεωρούνται, συνεπώς, ημέρα γιορτής και χαράς για την ελεύθερη σκέψη και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και όχι κοινωνικός καταναγκασμός ή ένα σύγχρονο κουτί της Πανδώρας. Αρκεί απλά να ανατρέξουμε στην παγκόσμια ιστορία (πολλώ δε μάλλον στην Ελληνική) για να αντιληφθούμε τους αγώνες και τις θυσίες χιλιάδων ανθρώπων για να μπορούμε εμείς σήμερα ελεύθερα να ζούμε σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία. Ή ακόμη και να αναλογιστούμε αυτήν τη στιγμή πόσοι συνάνθρωποί μας, σε άλλα κράτη, αγωνίζονται καθημερινά και αυτοθυσιάζονται για να πετύχουν αυτό που εμείς θεωρούμε δεδομένο και που με τόση ευκολία κάποιοι περιφρονούν.

Μεγαλύτερη κατάκτηση και από το δικαίωμα του "εκλέγειν" όμως, αποτελεί το δικαίωμα του "εκλέγεσθαι". Για αυτό και εγώ αποφάσισα με τη σειρά μου να το ασκήσω και να θέσω υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο μας με τη Δημοτική Αναγέννηση Παπάγου - Χολαργού. Στο πρόσωπο του Γιάννη Κεχρή είδα έναν απλό, καθημερινό συνδημότη μας, με συνεπή, καθαρό και αξιόπιστο λόγο. Έναν άνθρωπο επαγγελματικά καταξιωμένο, οικογενειάρχη, με όραμα και αποφασιστικότητα για έναν πιο δίκαιο, πιο δημοκρατικό και πιο ανθρώπινο Δήμο. Από την πρώτη στιγμή που γνωριστήκαμε με αντιμετώπισε ως ισάξιο συνομιλητή του και μου έδειξε να καταλάβω ότι πιστεύει στον  συνεχή διάλογο με την κοινωνία και τους νέους και θέτει ως προτεραιότητά του τη συμμετοχή μας στα κοινά και τη διοίκηση του Δήμου μας.

Στη Δημοτική Αναγέννηση λοιπόν δε φοβόμαστε τις εκλογές. Δεν απαξιώνουμε τις εκλογές. Απεναντίας τις θεωρούμε το μέσον για την έκφραση των αιτημάτων του κοινωνικού συνόλου. Το μέσον για την απαρχή της ουσιαστικής επανίδρυσης του Δήμου μας. Αναπτύσσουμε υπεύθυνο και ξεκάθαρο πολιτικό λόγο και δε διολισθαίνουμε στη συκοφαντία και τη λασπολογία. Έχουμε επιχειρήματα και επιστημονικές προσεγγίσεις στην επίλυση των προβλημάτων και δεν καταφεύγουμε σε πολιτικές μικρότητες.

Επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στις εκλογές και κάνουμε μαζικό κάλεσμα, ιδίως στη νέα γενιά, για πλήρη ανανέωση του πολιτικού προσωπικού του Δήμου μας. Γι αυτό στελεχώνουμε το ψηφοδέλτιό μας με νέους ανθρώπους. Όχι γιατί θεωρούμε πως η ανανέωση συντελείται με εικονικές ποσοστώσεις στα χαρτιά. Αλλά γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι από το νέο αίμα, τη νέα γενιά θα ξεκινήσει η πραγματική Αναγέννηση του Δήμου μας.

Πρέπει να κάνουμε την υπέρβαση του χθες. Ο δρόμος σίγουρα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Όμως περνά μέσα από την αλήθεια και το δίκαιο που, όπως έχει πει και ο Αριστοτέλης, έχουν εκ φύσεως μεγαλύτερη δύναμη από το ψεύδος και το άδικο.

Οι νέοι και οι νέες, πρέπει να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της εποχής και να πάρουμε τη δύναμη στα χέρια μας. Να παραμείνουμε αισιόδοξοι και να ατενίζουμε το μέλλον με ρομαντισμό. Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο αύριο. Κανείς δεν μπορεί να μας κάνει να πάψουμε να ελπίζουμε. "Dum spiro spero" έλεγαν οι Λατίνοι. " Όσο αναπνέω, ελπίζω ". Οφείλουμε και μπορούμε λοιπόν να αντισταθούμε στην ηθική κατάπτωση των αξιών, στον θάνατο της ελπίδας, στην παρακμή της πολιτικής. Αυτό είναι το πρώτιστο χρέος μας απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό. Απέναντι στο μέλλον του Δήμου μας. 


Μονόδρομος, συνεπώς, η προσέλευσή μας στις κάλπες στις 18 Μαΐου και η επιλογή της μόνης δύναμης που εγγυάται τη βελτίωση και την αναβάθμιση του Δήμου μας. Της Δημοτικής Αναγέννησης Παπάγου - Χολαργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου