Τρίτη 22 Απριλίου 2014

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ "ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ"



Με αφορμή την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να συζητηθεί η πρόσφατη εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών  με θέμα: «Τροποποίηση διατάξεων του Π.Δ. 318/1992 (Α΄161) περί αξιολόγησης των ουσιαστικών προσόντων του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών και των Ν.Π.Δ.Δ.» η παράταξη “Προοδευτική Συνεργασία για τις 8 προτάσεις στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού” με επικεφαλής τον Υποψήφιο Δήμαρχο Χάρη Κουγιουμτζόπουλο απαντάει τα εξής:

Εδώ και ένα μήνα ο κ. Κουγιουμτζόπουλος με παρέμβασή του στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχει τοποθετηθεί κατά του νέου στρεβλού και αποπροσανατολιστικού συστήματος αξιολόγησης που εισάγει η κυβέρνηση, το οποίο απλά οδηγεί στην έξοδο το 15% των υπαλλήλων χωρίς πραγματικά κριτήρια.

Συμφωνούμε απόλυτα στην έκτακτη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου, καθώς το νέο καθεστώς αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, αποτελεί σαφή διάταξη περαιτέρω μείωσης και απόσυρσης του κράτους από την παροχή δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών που θα οδηγήσει σε μια σειρά νέων επιβαρύνσεων για τους πολίτες στην παιδεία, την υγεία, την ασφάλεια και τις δημοτικές υπηρεσίες όπως την καθαριότητα, τους παιδικούς σταθμούς, τη συντήρηση γηπέδων κ.λπ.
Είναι ένα θέμα που αφορά άμεσα τους δημότες και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και ολοκληρωμένα με επίσημο τρόπο.

Σε ένα τέτοιο όμως δημοτικό συμβούλιο δεν θα πρέπει να αρκεστούμε σε καταδικαστικές αποφάσεις, ψηφίσματα, διοργανώσεις εκδηλώσεων αντίδρασης και άλλες κινήσεις τυπικής εκπλήρωσης του επαναστατικού καθήκοντος.

Σε ένα τέτοιο δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να κατατεθούν συγκεκριμένες εφικτές προτάσεις που δεν θα χαϊδεύουν λυπημένα τους εργαζόμενους του δήμου, αλλά θα τους προσφέρουν πραγματική ασπίδα προστασίας και θα αναδεικνύουν με στοιχεία τον πραγματικό απαραίτητο ρόλο τους και με γνώμονα τα συμφέροντα των πολιτών.

Η παράταξή μας με τις 8 προτάσεις έχει τοποθετηθεί ευθαρσώς και κατηγορηματικά και έχει βάλει ως άξονες προτεραιότητας την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την τεκμηρίωση των αποφάσεων μέσω Μελετών.

Με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση τεκμηριώνεται η αντικειμενική αξιολόγηση των υπηρεσιών του δήμου, αφού οι επιδόσεις τους καταγράφονται και εκτιμούνται από την δημοτική αρχή και από τους πολίτες και αυτόματα συγκροτείται σχέδιο εφαρμογής για την βελτίωσή τους.

Την ίδια ώρα η τοπική κοινωνία πληροφορείται για τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν και δεν πέφτει θύμα διαδόσεων και φημών εντεταλμένων κέντρων πληροφόρησης. 

Με τις Μελέτες καταγράφονται οι πραγματικές αδυναμίες και οι δυνατότητες του μηχανισμού των υπηρεσιών και δεν επιρρίπτονται ευθύνες στους εργαζόμενους όταν δεν υπάρχουν.

Με αυτά τα δύο εργαλεία το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να τεκμηριώσει με επιστημονικό τρόπο την πραγματική εικόνα των υπηρεσιών του και με νομικά επιχειρήματα να μην επιτρέψει την εφαρμογή της στρεβλής και αποπροσανατολιστικής δήθεν αξιολόγησης στον δήμο μας.

Ετσι και ο δήμαρχος νομικά θωρακισμένος θα μπορεί να αρνηθεί να υπογράψει οποιαδήποτε τέτοια διαδικασία, αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα προστατευθούν από οποιοδήποτε κίνδυνο αδικίας και θα νιώσουν την απαραίτητη εργασιακή ασφάλεια για την εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών.

Είναι προφανές ότι η Λαϊκή Συσπείρωση με συνέπεια και απόλυτη προτεραιότητα πάντα προσπαθούσε και προσπαθεί να προστατεύσει τα συμφέροντα των εργαζομένων και τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών.

Πρέπει όμως να καταλάβει ότι οι καιροί έχουν αλλάξει και η κοινωνία προχωράει και εξελίσσεται. Ο στόχος παραμένει ίδιος, τα μέσα όμως μεταλλάσσονται και όπως εξελίσσονται οι εχθροί του δημόσιου συμφέροντος, έτσι πρέπει να εξελίσσονται και οι υπερασπιστές του.

Οσο για τις άλλες παρατάξεις κατανοούμε την δυσκολία τους και την εκκωφαντική σιωπή τους και σ΄ αυτόν τον τομέα. Από την μία πρέπει να «γλείφουν» προσωρινά και προεκλογικά τους εργαζόμενους διότι αποτελούν ένα ψηφοθηρικό μηχανισμό, από την άλλη πρέπει να ικανοποιούν την εκλογική τους πελατεία που γενικώς είναι υπέρ της αξιολόγησης και των ιδιωτικοποιήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου