Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΥΠΕΡ ΤΡΙΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟ!!! ΠΛΗΡΩΝΕ ΜΑ@@@Α ΕΛΛΗΝΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ!

Αν και, μέχρι το τέλος του 2014, αναμένεται να καταργηθούν σταδιακά όλοι οι φόροι υπέρ τρίτων, ΔΕΝ καταργείται το αγγελιόσημο σε ορίζοντα 2ετίας!

Mέχρι το τέλος του 2014 αναμένεται να καταργηθούν σταδιακά όλοι οι φόροι υπέρ τρίτων, ώστε από την 1/1/2015, σύμφωνα με την επιταγή της Τρόικας, κανένα ασφαλιστικό ταμείο να μην ενισχύεται από κοινωνικούς πόρους, κάποιοι από τους οποίους θεσπίστηκαν από τη δεκαετία του '40.

Με το πολυνομοσχέδιο ήδη καταργήθηκαν οι πόροι για 25 Ταμεία, κυρίως επικουρικά, τα οποία  μοιραία θα οδηγηθούν σε δραματική περικοπή των επικουρικών συντάξεων, καθώς από τον Ιούλιο θα λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά στοιχεία του Ταμείου για τον προσδιορισμό του τελικού ποσού της σύνταξης (εφαρμογή της  ρήτρας βιωσιμότητας).

Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, διαψεύδει ότι, ανάμεσα στους πόρους που θα καταργηθούν, περιλαμβάνεται και το αγγελιόσημο, που καλύπτεται από τη διαφημιστική αγορά υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων του κλάδου.

Στις συναντήσεις που είχαν προηγηθεί, το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ είχε πάρει τη διαβεβαίωση ότι δεν θα χαθεί ο πόρος, ούτε σταδιακά, σε χρονικό ορίζοντα διετίας.

Ωστόσο, η συζήτηση έχει ανοίξει, μετά και την αναφορά του ΟΟΣΑ στα τέλη και τις εισφορές που επιβαρύνουν τη διαφημιστική δαπάνη και τα οποία χαρακτηρίζονται στην έκθεση ως μοναδικά στον κόσμο.

Ο κλάδος των δημοσιογράφων αντιτάσσεται στην κατάργησή του, επισημαίνοντας ότι το αγγελιόσημο δεν είναι «πόρος υπέρ τρίτων», αλλά «οιονεί εργοδοτική εισφορά» για την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι εκδότες είχαν αντιπροτείνει τη μείωση του αγγελιοσήμου από 20% σε 10% και την ανακατανομή του.

Εναλλακτικές λύσεις, που έχουν κατατεθεί στο τραπέζι, είναι το αγγελιόσημο να γίνει αυστηρά ανταποδοτικό και μόνο για την ενίσχυση του ασφαλιστικού ταμείου. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΣΗΕΑ κινδυνεύει να χάσει το ποσοστό που εισέπραττε από το αγγελιόσημο.

Πάντως, η απειλή επικρέμαται έστω και σε βάθος χρόνου. Και δεν είναι η μόνη. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ο ΕΔΟΕΑΠ να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ (νυν ΠΕΔΥ), να καταργηθεί το εφάπαξ και να «εξαερωθεί» η επικουρική σύνταξη. 

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η κατάργηση των κοινωνικών πόρων θα οδηγήσει στη μείωση εις διπλούν των επικουρικών συντάξεων. Για παράδειγμα, αν οι συντάξεις μειωθούν κατά 4%, με την εφαρμογή του ενιαίου μοντέλου εισφορών-παροχών και τη ρήτρα βιωσιμότητας, με την αφαίρεση των πόρων, η περικοπή θα φτάσει στο 8%.

Μαίρη Λαμπαδίτη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου