Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

"ETOIMAZOYN KAI ΤΡΙΤΟ ΚΡΥΦΟ ΠΑΚΕΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αλλά και την στάση της τρόικας απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση ο οικονομολόγος Τόμας Μάιερ.
"Ο συσχετισμός των δυνάμεων έχει πλέον αλλάξει. Με το που θα λάβει την τελευταία δόση, η κυβέρνηση στην Αθήνα θα σταματήσει να συνεργάζεται με τους δανειστές της", υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Focus, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ και επιστημονξικός συνεργάτης στο Κέντρο Χρηματοοικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Γκαίτε της Φραγκφούρτης.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος, "οι επενδυτές δεν είναι πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα έκανε όλες τις μεταρρυθμίσεις και ότι όλα είναι πλέον υπό έλεγχο. Δανείζουν την Ελλάδα γιατί την στηρίζει η ΕΚΤ και τους ενδιαφέρει μόνο να αποπληρωθούν τα ομόλογα αυτά".
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο γνωστός οικονομολόγος επισημαίνει ότι "το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Κάτι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί. Οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, όμως, δεν μπορούν να κοιτάξουν τους πολίτες κατάματα και να τους πουν ότι χάθηκαν τα λεφτά. Αντ' αυτού θα μειώσουν σημαντικά το επιτόκιο και θα επιμηκύνουν τη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων. Όλα οδηγούν σε ένα τρίτο κρυφό πακέτο βοήθειας".
Σύμφωνα με το Γερμανό οικονομολόγο, "η Ευρώπη πέρασε το σημείο χωρίς επιστροφή στην ελληνική υπόθεση, και σημειώνει μεταξύ άλλων: "θα έπρεπε να έχουμε αφήσει τους Έλληνες στην τύχη τους όταν κατέστη πλέον σαφές ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα βοήθειας δεν είναι αποτελεσματικό".
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων, ο Τόμας Μάιερ επισημαίνει: "Ο συσχετισμός "των δυνάμεων έχει αλλάξει. Όταν θα λάβει την τελευταία δόση, η ελληνική κυβέρνηση θα σταματήσει να συνεργάζεται με τους δανειστές. Η Ελλάδα θέλει να ξεφύγει από τον έλεγχο της Τρόικας, και οι δανειστές δε θα έχουν κανένα μέσο πίεσης όταν θα εκταμιευτεί η τελευταία δόση προς την Ελλάδα".
newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου