Σάββατο 31 Μαΐου 2014

ΤΖΑΜΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ! 100.000 ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ!!!

Περίπου 100 χιλιάδες κόσμου αναμένεται να συγκεντρωθούν στις 4 αύριο το πρωί μπροστά από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα γίνει το πρωινό ναμάζι (προσευχή), στο πλαίσιο της εκστρατείας της οργάνωσης "Σύνδεσμος Νεολαίας Ανατολής" για να επαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τζαμί. 
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νεολαίας Ανατολής, Σαλίχ Τουράν, σε δηλώσεις που κάνει τις τελευταίες ημέρες, υποστηρίζει ότι "η Αγία Σοφία είναι το σύμβολο της Άλωσης, είναι η κορώνα της υπόστασης του Ισλάμ στη Δύση". Προβάλει, επιπλέον, το αίτημα για μετατροπή σε τζαμί, σημειώνοντας ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τζαμί σε μουσείο το 1934, "ήταν παράνομη".
Σε δηλώσεις του στις 25 Μαΐου, ο Σαλίχ Τουράν είχε σημειώσει ότι "πέρυσι είχαμε ξεκινήσει εκστρατεία για 10 εκατομμύρια υπογραφές για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και συγκεντρώσαμε περίπου 15 εκατομμύρια υπογραφές".
Ο Σύνδεσμος που διοργανώνει την τελετή πρόσκειται στο ρεύμα εκείνο του πολιτικού Ισλάμ που ακολουθεί την παράδοση του ιστορικού ηγέτη του χώρου Νετζμετίν Ερμπακάν. Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες ο ανεξάρτητος βουλευτής Χαμί Γιλντιρίμ (πρώην βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) κατέθεσε πρόταση νόμου στη τουρκική βουλή για μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.   
Ο Γιλντιρίμ φέρεται να είναι προσκείμενος στο τάγμα του Χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν που, μαζί με τον Σύνδεσμο, κατηγορούν την κυβέρνηση Ερντογάν για ατολμία στο θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Την περίοδο 1930-1935 η Αγία Σοφία είχε παραμείνει κλειστή λόγω έργων, ενώ μετατράπηκε σε μουσείο με την υπ’ αριθμ. 7/1589 και ημερομηνία 24 Νοεμβρίου 1934 απόφαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου. Τα εγκαίνια του μουσείου έγιναν την 1η Φεβρουαρίου 1935. 
Επισήμως η κυβέρνηση δεν αναφέρεται στο θέμα εκτός από κάποιες ευχές και ελπίδες που εκφράζονται. Για παράδειγμα, στις 15 Νοεμβρίου 2013 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, είχε πει ότι "βλέπουμε τη λυπημένη Αγία Σοφία και ευχόμαστε σύντομα να έλθουν οι μέρες που θα χαμογελάσει".
news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου