Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

"Ο ΣΟΥΜΑΧΕΡ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ": Χ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ!

Ο νευροχειρουργός Χ. Στεργίου μίλησε στο NEWS 247 για τα επόμενα βήματα της αποθεραπείας του Μίκαελ Σουμάχερ. Τι σημαίνει "αποκατάσταση" και πόσο θα διαρκέσει
Ύστερα από 169 ημέρες, ο επτά φορές πρωταθλητής της F1 δεν είναι πλέον σε κώμα, ενώ μεταφέρθηκε και από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύονταν στο  πανεπιστημιακό νοσοκομείο CHUV (Centre hospitalier universitaire Vaudois) της Λωζάνης, όπου θα συνεχιστεί η προσπάθεια πλήρους αποκατάστασης της υγείας του.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η επιλογή δεν είναι τυχαία, καθώς η οικία της οικογένειας Σουμάχερ, βρίσκεται σε μία μικρή πόλη, ανάμεσα στη Γενεύη και τη Λωζάνη. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, ο Σουμάχερ μπορεί και μιλάει με τη γυναίκα και τα παιδιά του και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης.
Το NEWS 247, επικοινώνησε με τον νευροχειρουργό  Κ. Χρήστο Στεργίου, με στόχο να μας αναλύσει την κατάσταση, με βάση τα σημερινά δεδομένα και σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την μάνατζερ του πρωταθλητή, Σαμπίνε Κεμ.
Από ιατρικής άποψης τι σημαίνει αποκατάσταση;
Όταν ένας άνθρωπος μένει τόσο μεγάλη περίοδο σε κώμα οι μύες του έχουν ατροφήσει με αποτέλεσμα να χρειάζεται ένα μεγάλο διάστημα για να επανέλθει. Για να συμβεί αυτό πρέπει να πάει σε ένα ειδικό κέντρο. Υπάρχουν λοιπόν στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα τέτοια κέντρα που μπορούν να αναλάβουν τέτοιους ανθρώπους που είχαν κάποιο σοβαρό εγκεφαλικό τραύμα.
Εκεί θα κάνει φυσικοθεραπείες  για να μάθει να κινεί τους μύες του πάλη. Χρειάζεται ειδική διαδικασία για να επανέλθουν οι μύες σε ένα φυσιολογικό τόνο.
Τώρα ο εγκέφαλός του αρχίζει σιγά και ξυπνάει και επανέρχεται. Θα αρχίσουν οι λογοθεραπείες και σύμφωνα με το νευρολογικό έλλειμμα που υπάρχει οι ειδικοί θα κάνουν ειδικές φισιοθεραπείες και κινησιοθεραπεέες.
Ποιοι θα αναλάβουν την αποκατάσταση του Σουμάχερ;
Σε αυτά τα κέντρα υπάρχουν εξειδικευμένοι φυσικοθεραπευτές που ορίζουν τα προγράμματα φυσιοθεραπείας του κάθε ασθενή.
Πόσο θα διαρκέσει η αποκατάσταση; 
Εξαρτάται από το πόσο καιρό είχε μείνει στο κώμα και τι νευρολογικό έλλειμμα υπάρχει. Συνήθως αυτό μπορεί να διαρκέσει από τρεις έως έξι μήνες περίπου, όσο καιρό έκατσε στο κώμα.
Οι γιατροί θα εστιάσουν στο νευρολογικό έλλειμμα που υπάρχει. Μπορεί να μην μιλάει καλά, να μην κινεί κάποιο χέρι ή κάποιο πόδι.
Αυτά τα κέντρα είναι ιδιωτικά και πιστεύω ότι θα είναι πιο προσεγμένη η δουλεία που θα γίνει μιας και πρόκειται για τον Σουμάχερ.
Έχουν επανέλθει άνθρωποι μετά από τέτοιους τραυματισμούς;
Πλήρως. Νέοι άνθρωποι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση έχουν πολλές περισσότερες δυνατότητες να  επανέλθουν πλήρως από τέτοιους τραυματισμούς αρκεί να γίνουν όσα πρέπει να γίνουν σωστά, όπως έγινε στην περίπτωση του Σουμάχερ.
Υπήρχαν τελικά λάθη κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του μετά το ατύχημα;
Όχι. Όπως διάβασα στα 8 λεπτά έφτασε το ελικόπτερο και επικοινωνούσε ως ότου έφτασε στο νοσοκομείο έχοντας αυτό που αποκαλούμε "φωτεινό διάλυμα" και κατόπιν έπεσε σε κώμα.
Όταν έφτασε στο νοσοκομείο έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν άμεσα από τους γιατρούς, οπότε ελαχιστοποιήθηκε ο κίνδυνος να πάθει μια σοβαρή εγκεφαλική βλάβη λόγω πίεσης του εγκεφάλου από κάποιο αιμάτωμα.
Σε τέτοια σοβαρά τραύματα ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά. Επειδή επανήλθε ο Σουμάχερ δε σημαίνει ότι ο κάθε νέος άνθρωπος που χτυπά στο κεφάλι θα επανέλθει.
Πολύ μικρό είναι το ποσοστό όσος επανέρχονται πλήρως, χωρίς νευρολογικό έλλειμμα, μετά από ένα τόσο σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι.
Η ανακοίνωση της οικογένειας Schumacher
"O Michael έχει πλέον φύγει από το νοσοκομείο της Γκρενόμπλ, για να συνεχίσει τη μακρά περίοδο αποκατάστασής του. Δεν  βρίσκεται πια σε κώμα. Η οικογένεια μας θέλει να ευχαριστήσει θερμά τους θεράποντες ιατρούς, τις νοσοκόμες και τους φυσιοθεραπευτές στη Γκρενόμπλ, καθώς και όσους του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες στον τόπο του ατυχήματος. Όλοι αυτοί έκαναν εξαιρετική δουλειά αυτούς τους μήνες. H οικογένεια μας θέλει ακόμα να ευχαριστήσει όλους όσοι έστειλαν τις θερμές τους ευχές στον Michael. Είμαστε σίγουροι πως τον βοήθησαν. Για το μέλλον, ζητάμε την κατανόηση όλων, καθώς η περαιτέρω αποκατάσταση, θα συνεχιστεί μακριά από τη δημοσιότητα".
Το ιστορικό
Ο 45χρονος Σουμάχερ έκανε σκι εκτός πίστας κοντά στο θέρετρο Μεριμπέλ των Γαλλικών Αλπεων όταν έπεσε και χτύπησε το κεφάλι του σε βράχο, στις 29 Δεκεμβρίου 2013. Μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο της κοντινής πόλης Μουτιέ και από εκεί, όταν διαπιστώθηκε η έκταση των τραυμάτων του, μεταφέρθηκε στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ όπου και παρέμενε όλους αυτούς του μήνες. Εκεί οι γιατροί τον έβαλαν στο τραπέζι του χειρουργείου δύο φορές για να αφαιρέσουν αιμάτωμα από τον εγκέφαλό του. Έκτοτε είχε μείνει σε τεχνητό κώμα πριν η ιατρική ομάδα να αρχίσει τις προσπάθειες να τον ξυπνήσει σταδιακά.
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάννης (CHUV) έγινε ευρέως γνωστό όταν η ιατρική του ομάδα ανέλαβε να εξετάσει τη σορό του πρώην ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ για ίχνη δηλητηρίου. Εκεί επίσης, στα μέσα της δεκαετίας του '90, είχε νοσηλευθεί ο δικτάτορας του Ζαΐρ Μομπούτου Σέσε Σέκο. Τώρα νοσηλεύεται ένας ακόμη διάσημος ασθενής, ο επτάκις πρωταθλητής της Φόρμουλα 1.
news247.gr

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΛΑ, ΠΡΙΝ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΞΥΠΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΩΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ;
    ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ.
    ΜΗΠΩΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή