Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

ΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΕΝΕΧΥΡΟΔΑΝΕΙΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥN ΜΕΡΙΚΑ ΕΥΡΩ!!! ΚΟΛΑΣΜΕΝΗ ΚΡΙΣΗ!

Η κρίση βαθαίνει, φως στο τούνελ... δεν υπάρχει και χιλιάδες είναι αυτοί που συνεχίζουν να καταφεύγουν σε ενεχυροδανειστήρια για να πάρουν... ότι μπορούν! Μέχρι και οι ενεχυροδανειστές σε πολλές περιπτώσεις... δεν πιστεύουν αυτά που ακούν και βλέπουν και φθάνουν στο σημείο... να κάνουν τον σταυρό τους! Όπως ιδιοκτήτης τέτοιου καταστήματος που λειτουργεί στο κέντρο της Πάτρας στον οποίον απευθύνθηκαν προ ημερών συγγενείς προσφάτως αποβιώσασας ηλικιωμένης γυναίκας για να του δώσουν... τα χρυσά της δόντια! Δεν πρόλαβε να φθάσει στον άλλον κόσμο η γιαγιά και της έβγαλαν τα χρυσά δόντια για να τα αφήσουν «ενέχυρο»!
Παράλληλα δε, έδωσαν στον ενεχυροδανειστή και όλα τα χρυσά κοσμήματα της γιαγιάς προκειμένου να πάρουν μετρητά!
Ένα άλλο ζευγάρι εμφανίστηκε στο ίδιο ενεχυροδανειστήριο και ζητούσε να πουλήσει... την ρόκα μίας ηλικιωμένης που πέθανε!
Ανέκαθεν χαμηλόμισθοι, μικροσυνταξιούχοι, μεροκαματιάρηδες, άνεργοι που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα, κατέφευγαν στα ενεχυροδανειστήρια και έναντι ενός ελαχίστου ποσού σε σχέση με την αξία αγοράς του, παρέδιδαν ένα πολύτιμο αντικείμενο, συνήθως κόσμημα, για να πληρώσουν κάποια οικονομική υποχρέωσή τους. Ήταν άνθρωποι που είτε δεν ήθελαν είτε δεν τους δινόταν η δυνατότητα από τη φορολογική τους δήλωση να καταφύγουν σε τραπεζικό δανεισμό. Τα ενεχυροδανειστήρια σε αυτές τις περιπτώσεις επιτελούσαν τον «κοινωνικό τους ρόλο» και έβγαζαν από το αδιέξοδο ανθρώπους απελπισμένους.
Σήμερα, οι συναλλαγές με τα ενεχυροδανειστήρια έχουν πολλαπλασιαστεί. Και φαίνεται πως δεν τα επισκέπτεται πλέον μόνο η λεγόμενη κατώτερη οικονομική τάξη, αλλά άνθρωποι τόσο της μεσαίας όσο και της ανώτερης μέχρι πρότινος οικονομικής τάξης.
Βέρες, δακτυλίδια, σταυροί βαφτιστικοί, καδένες, σκουλαρίκια, ασημικά σκεύη, ακόμα και χρυσά δόντια αποτελούν την έσχατη λύση για ανθρώπους, που στερούνται της ευχέρειας να ανταπεξέλθουν στις στοιχειώδεις ανάγκες που απαιτεί η διαβίωση των οικογενειών τους, για να αποκτήσουν λίγες δεκάδες ευρώ. «Μου έχουν φέρει ακόμα και πλακάκια από δόντια που έχουν χρυσάφι και πλατίνα μέσα», αναφέρει, υπεύθυνος ενεχυροδανειστηρίου.
Επιχειρηματίες βάζουν ενέχυρο... σπίτια, οικόπεδα και αυτοκίνηταΥπάρχουν δε και κάποιοι που δεν ζητούν να προσφέρουν ένα δαχτυλίδι ή ένα άλλο κόσμημα, αλλά και ολόκληρα οικόπεδα ή σπίτια για να πάρουν όχι 100 ή 200 ευρώ αλλά κάποιες χιλιάδες ευρώ.
«Έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον και πολλά τηλεφωνήματα για ενέχυρα από επιχειρηματίες. Μου προτείνουν να πάρω αυτοκίνητα ακόμα και οικόπεδα. Αυτοί είναι άνθρωποι που έχουν φτάσει στα όριά τους, έχουν αυξήσει το χρέος τους και δεν βρίσκουν λύση απλά ρευστοποιώντας δαχτυλίδια ή καδένες. Πάνε για πολύ μεγαλύτερα ποσά. Έτσι προτίθενται να πάρουν το ρίσκο να χάσουν κάποιο περιουσιακό τους στοιχείο, προκειμένου να βρουν τα χρήματα που χρειάζονται. Αυτές οι περιπτώσεις έχουν αυξηθεί πολύ. Συνήθως είναι επιχειρηματίες ηλικίας 40-50 ετών που έχουν βρει κλειστές τις κάνουλες χρηματοδότησης από τις τράπεζες και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους», μας δηλώνουν ενεχυροδανειστές.
dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου