Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

ΠΡΟΕΛΑΥΝΟΥΝ ΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ! ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΙΥΛΙΤΗΡΙΟ

To μεγαλύτερο διυλιστήριο του Ιράκ στο Μπαϊτζί έπεσε στα χέρια των ισλαμιστών ανταρτών του ISIL, την στιγμή που οι ΗΠΑ αρνούνται να υποστηρίξουν αεροπορικώς τα κυβερνητικά στρατεύματα στέλνοντας μόνο 100 άνδρες των ειδικών δυνάμεων περισσότερο για να φροντίσουν για την εκκένωση των Αμερικανών υπηκόων και της πρεσβείας τους στην Βαγδάτη παρά για να "εκπαιδεύσουν" τον ιρακινό Στρατό όπως ανακοίνωσαν.
Aυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Associated Press υποστήριξαν ότι μαύρες σημαίες των ISIS κυματίζουν πλέον στις εγκαταστάσεις στο Μπαϊτζί και η τύχη των συλληφθέντων είναι γνωστή εκ των προτέρων: Εκτέλεση.
Οπωσδήποτε εντυπωσιάζει η ανυπαρξία του ιρακινού Στρατού και της Αεροπορίας της χώρας (έχουν πληρώσει δεκάδες δισεκατομμύρια στις ΗΠΑ για να αγοράσουν οπλισμό κατόπιν φυσικά "υπόδειξης" των κατοχικών δυνάμεων πριν αυτές υποχωρήσουν πριν από τρία χρόνια).
Η σιιτική κυβέρνηση του Ιράκ από τους μόνους που μπορούν να αναμένουν βοήθεια είναι πλέον το Ιράν και η Ρωσία η οποία έστειλε άμεσα επιθετικά ελικόπτερα Mil Mi-28, τα οποία κατέφεραν να αναχαιτίσουν την προέλαση του ISIL την περασμένη εβδομάδα στην Βαγδάτη, αλλά είναι βέβαια πολύ λίγα για να ανατρέψουν την πορεία των πραγμάτων.
"Στα χαρτιά" υπάρχει δύναμη 200.000 ανδρών, αλλά στην πράξη λιγότεροι από 50.000 είναι αξιόμαχοι.
Υπάρχουν ακόμα 180 άρματα μάχης T-72 (77 προέρχονται από ουγγρικά αποθέματα), 140 Μ1Α1 Abrams (οι παραδόσεις ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 2012. Υπηρετούν με την 9η Τ/Θ Μεραρχία), 586 Μ113Α2, 420 BMP-1 95 ΒΤR-80UP, 50 BTR-94, 420 BTR-4 (έχουν παραγγελθεί από την Ουκρανία εκ των οποίων έχουν παραληφθεί τα 188), 1.209 MT-LB, 200 Reva (Θωρακισμένα τροχοφόρα για τις δυνάμεις ασφαλείας), ILAV Badger (θωρακισμένο όχημα τύπου ΜRAP), 54 Panhard M/M3, 264 M1114 (θωρακισμένο όχημα για τις δυνάμεις ασφαλείας), 35 EE-9 Cascavel, 1200 AMZ Dzik (θωρακισμένο όχημα για τις δυνάμεις ασφαλείας), 93 92 M1152 Hummer, αλλά τίποτα απ'όλα αυτά δεν εμφανίζεται στις μάχες κατά του ISIL.
Ειδικά τα 140 M1A1 Abrams θα μπορούσαν να "σαρώσουν" το ISIL μέσα σε λίγες ώρες αλλά δεν εμφανίστηκαν ούτε στην μάχη της Βαγδάτης.
Αεροπορία δεν υπάρχει και είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να παραδοθούν ποτέ τα 36 F-16IQ block 52+ (η παράδοση των πρώτων δύο αναμενόταν να γίνει τον Μάρτιο) παρά το γεγονός ότι πληρώθηκαν "χρυσάφι" κάπου, 4,5 δισ. δολ.
Πριν λίγο ο πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέουςδήλωσε ότι "Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να είναι μία αεροπορική δύναμη για λογαριασμό των σιιτικών πολιτοφυλακών ή για έναν σιίτη στον πόλεμό του κατά των σουνιτών Αράβων" και είναι σαφές ότι πλέον οι ΗΠΑ όπως και στη Συρία απίζουν το παιχνίδι των ισλαμιστών σουνιτών...
Πάντως είναι βέβαιο ότι το Ιράκ βιώνει εξέγερση σουνιτών και σίγουρα δεν αρκούν αυτές οι 15.000 άνδρες του ISIL για να καταλάβουν όλη την χώρα. Και είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι δεν εισέρχονται στις περιοχές των Κούρδων παρά την μεταχείριση που επιφύλασσαν οι σουνίτες επί Σαντάμ Χουσεΐν στους Κούρδους (σφαγές με συμβατικά ή χημικά όπλα).
Το πιθανότερο είναι ότι το Ιράκ βαίνει γοργά προς τριχοτόμηση: Η κεντρική κυβέρνηση είναι παντελώς αδύναμη να ελέγξει τους Κούρδους (έχουν ήδη δημιουργήσει ένοπλη δύναμη 100.000 ανδρών με βαριά όπλα) που εξάγουν ανεξάρτητα πλέον από την κεντρική κυβέρνηση πετρέλαιο και βέβαια θα εξαρτηθεί σε ποιο βαθμό θα περιορίσει το ISIL, ατελικά καταφέρει να το περιορίσει. Το υπόλοιπο Ιράκ θα δορυφοροποιηθεί από το Ιράν, πλήρως...
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου