Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

ΚΩΣΤΑΣ ΤΙΓΚΑΣ: ΠΡΙΝ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΘΥΜΑΤΑ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ!

Δελτίο τύπου

Μετά την τραγική ιστορία με το δυστύχημα στο λούνα παρκ στο δήμο  Ελληνικού-Αργυρούπολης, που στοίχισε τη ζωή σε ένα 13χρονο αγόρι, το Υπουργείο Εσωτερικών διέταξε κατεπείγουσες έρευνες σε παιδότοπους, παιδικές χαρές και παιδικούς-βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους δήμους να κάνουν αυτοψία στους χώρους των παιδικών χαρών προκειμένου να ελέγξουν την καταλληλότητα των εγκαταστάσεων να ελεγχθεί δηλαδή αν τηρούνται οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των Δήμων, καθώς και η διαδικασία πιστοποίησης της καταλληλότητας τους. Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με την Απόφαση 18239(ΦΕΚ 1289/Β/21-05-2014), θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Σε ό,τι αφορά την πιστοποίηση της καταλληλότητας λειτουργίας των παιδικών χαρών, αυτή γίνεται από τριμελή επιτροπή που συγκροτείται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ ανάλογα με τις ανάγκες είναι δυνατόν να συγκροτηθούν περισσότερες από μία επιτροπές.
Επίσης καλούνται οι Δήμοι να ελέγξουν την καταλληλότητα και την ασφάλεια των κτηρίων και των χώρων που λειτουργούν οι Παιδικοί-Βρεφονηπιακοί Σταθμοί. Ειδικότερα να ελεγχθεί οτιδήποτε μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των φιλοξενούμενων παιδιών και οτιδήποτε συμβάλει στην άνετη, ασφαλή και υγιή διαμονή τους. Είναι γνωστό ότι η κατάσταση των σταθμών κάθε άλλο παρά ασφαλής είναι και ο καιρός λειτουργίας τους πλησιάζει.
Το ερώτημα είναι στις παιδικές χαρές του Δήμου μας ποια είναι η κατάστασή τους. Τηρούνται οι προδιαγραφές κατασκευής τους, συντηρούνται όπως πρέπει, είναι ασφαλείς ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα από τα παιδιά. Να θυμόμαστε ότι καλή εμφάνιση παιδικής χαράς δεν σημαίνει κατ΄ανάγκη ότι είναι πιστοποιημένη, δηλαδή επιτρεπόμενο να χρησιμοποιηθεί.
Από την επίσκεψή μου σε όλες τις παιδικές χαρές διαπίστωσα ότι η κατάσταση κάθε άλλο παρά καλή είναι. Μεταξύ των άλλων θα πρέπει να γίνουν και οι ακόλουθες εργασίες:
       · Απομάκρυνση φθαρμένων υλικών
 · Δάπεδα ασφαλείας
 · Παγκάκια τοποθέτηση ή αντικατάσταση ή επισκευή
 · Συντηρήσεις οργάνων (αντικαταστάσεις εξαρτημάτων όπου είναι απαραίτητο)
       · Νέα φωτιστικά σώματα που να αποδίδουν περισσότερο φωτισμό, σε μοντέρνους σχεδιασμούς και χρειάζονται σχεδόν μηδενική συντήρηση.
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται δείχνουν ότι η κατάσταση σε κάποιες από τις παιδικές χαρές του δήμου μας  είναι απελπιστική και άκρως επικίνδυνη. Τί άραγε περιμένει ο δήμος να θρηνήσουμε θύματα. Τότε θα είναι πια αργά. Ας σπεύσει λοιπόν ο δήμος να επισκευάσει, συντηρήσει, ελέγξει και πιστοποιήσει παιδικές χαρές και παιδικούς-βρεφονηπιακούς σταθμούς, πριν είναι αργά, γιατί η ευθύνη σας είναι τεράστια κ. Δήμαρχε.
  
                                 Κώστας-Πολυχρόνης Τίγκας

                     Δημοτικός Σύμβουλος Παπάγου-Χολαργού

1 σχόλιο: