Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

ΜΠΕΛΙΤΣΑΚΟΣ-ΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΥΜΗΤΤΟΥ:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε Δελτίο Τύπου, υπογεγραμμένο στις 29 Ιουλίου 2014 και αναρτημένο στις 28 Ιουλίου (!!!), το οποίο υπογράφεται από τους επικεφαλής 4 δημοτικών παρατάξεων κ. κ. Κώστα Πολυχρόνη Τίγκα, Γιάννη Κεχρή, Χάρη Κουγιουμτζόπουλο και Δημήτρη Νικολάου με τίτλο «Ανοικτή Πρόσκληση Αγάπης και Προσφοράς στον Υμηττό προς Εθελοντές Δασοπυροσβέστες και Συμπολίτες μας»,  μεταξύ πολλών αναφέρονται  και τα εξής:
  1. Στη δεύτερη παράγραφό τους, οι υπογράφοντες το δελτίο τύπου, «διαπιστώνουν» ότι η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Παπάγου – Χολαργού (ΔΑΠΑΧΟ) «συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο» και  «από την παρατήρηση των δράσεων της, προκύπτει ότι συμμετέχουν 10 -12 ενεργά άτομα από Παπάγο – Χολαργό και ελάχιστοι από Καισαριανή και άλλες περιοχές …. γεγονός που δεν επιτρέπει στο πυροφυλάκιο να λειτουργεί σε 24ωρη βάση» (!!!)
  2. Μεταξύ άλλων ανακριβειών, αναφέρει πως αποχώρησε ή διαγράφηκε από τη δασοπροστασία μεγάλος αριθμός εκπαιδευμένων και έμπειρων στελεχών.
  3. Δεν υφίσταται στο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σχέδιο Αντιμετώπισης Πυρκαγιών.
  4. Ο Δήμαρχος έκανε τα αδύνατα δυνατά για τη ΜΗ συνένωση των ομάδων και η απερχόμενη Δημοτική Αρχή δεν έκανε απολύτως τίποτε για την συνένωση των Εθελοντών Δασοπυροσβεστών.

Σε σχέση με τα παραπάνω, και προς αποκατάσταση της βάναυσα τρωθείσης αλήθειας, η ΔΑΠΑΧΟ επισημαίνει τα εξής :
  1. Σχετικά με τη συρρίκνωση της ΔΑΠΑΧΟ ενημερώνουμε ότι την 1η Μαρτίου 2013, η πραγματική δύναμη της ομάδας ήταν 14 εθελοντές της πρώην ΕΥΔΑΔΗΧ  (οι οποίοι έκαναν αίτηση για ένταξη στη ΔΑΠΑΧΟ) και 60 περίπου εθελοντές της πρώην ΔΑΠΑ από τους οποίους περίπου 25 ενεργά μέλη. Σήμερα, στο δυναμολόγιο της ομάδας υπάρχουν 149 εγγεγραμμένα μέλη. Από αυτούς τους 149, οι 90 είναι ενεργά μέλη (κάνουν τακτικές βάρδιες) και 20 είναι μέλη των «Ποδηλατών Παπάγου-Χολαργού», οι οποίοι εκπαιδεύονται μαζί με την ΔΑΠΑΧΟ και κάνουν τακτικότατες κινητές περιπολίες επιτήρησης του βουνού. Το 2013, οι παραπάνω έκαναν 2.871 βάρδιες συνολικής διάρκειας 16.651 ωρών, ενώ η ομάδα έκανε άμεση (πρώτη) προσβολή και στις 8 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στον τομέα της, προσφορά για την οποία η ΔΑΠΑΧΟ βραβεύτηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Κατά την φετινή αντιπυρική η ΔΑΠΑΧΟ επενέβη έως τώρα εγκαίρως και επιχείρησε (όπως της ζητήθηκε από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Π.Υ.) και στις 5 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στον Βόρειο Υμηττό (401 ΓΣΝ, Δημόκριτος, έξοδος Παπάγου της περιφερειακής Υμηττού, Βλητικός σταθμός Καισαριανής, Σκοπευτήριο Βύρωνα-Καρέας) με οχήματα και πεζοπόρο τμήμα. Μόνο κατά τις πρώτες 27 ημέρες του Ιουλίου οι εθελοντές της ομάδας έκαναν 426 βάρδιες, διάρκειας 2.554 ωρών.
  2. Σε σχέση με την 24ωρη λειτουργία του Πυροφυλάκειου η ΔΑΠΑΧΟ επισημαίνει ότι
·         σε στάδιο επικινδυνότητας 1-2-3, το πυροφυλάκιο λειτουργεί καθημερινά από τις 08:00 έως και  24:00, και από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Π.Υ. προκύπτει ότι η ΔΑΠΑΧΟ έχει τουλάχιστον ένα (1) όχημα σε ετοιμότητα στον τομέα ευθύνης της από τις 10:00 – 24:00, ενώ το 2ο όχημα της ομάδας είναι σε 10λεπτη ετοιμότητα, 24 ώρες το 24ωρο με οδηγό και πλήρωμα επιφυλακής.
·         σε στάδιο επικινδυνότητας 4-5, η ομάδα λειτουργεί σε 24ωρη βάση με τα 2 οχήματά της επανδρωμένα σε άμεση ετοιμότητα επέμβασης.
  1. Για τη σύνθεση των εθελοντών της ΔΑΠΑΧΟ : Ποσοστό περίπου 50% των εθελοντών είναι κάτοικοι Παπάγου-Χολαργού, ενώ οι υπόλοιποι είναι κάτοικοι Ηλιούπολης, Αγ. Παρασκευής, Ζωγράφου, Βύρωνα, Ψυχικού, Κορωπίου, Μενιδίου, Αθήνας, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ομάδα λειτουργεί με όρους που την κάνουν πόλο έλξης εθελοντών από όλη την  Αττική, πλην της Καισαριανής.
  2. Σε σχέση με την αποχώρηση και διαγραφή μεγάλου αριθμού εκπαιδευμένων και έμπειρων (!) στελεχών. Από τη ΔΑΠΑΧΟ διεγράφη ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΔΑΔΗΧ κ. Γιώργος Χατζηεμμανουήλ στις 26/3/2013 επειδή παρεμπόδιζε την έγκαιρη προετοιμασία της ομάδας εν όψει της αντιπυρικής και τον ακολούθησαν, αποχωρούντες,  12 παλαιοί εθελοντές, ενώ ένας (1) εθελοντής παρέμεινε στην ομάδα. Άλλος ένας εθελοντής, προερχόμενος από την πρώην ΔΑΠΑ, διεγράφη στις 14/8/2013 διότι διασάλευε την πειθαρχία και το καλό κλίμα της ομάδας, ενώ μια εθελόντρια προερχόμενη από την πρώην ΔΑΠΑ τέθηκε σε άδεια για τους ίδιους λόγους.
  3. Σχετικά με τα «εκπαιδευμένα» στελέχη : Σύμφωνα με το νόμο που διέπει υποχρεωτικά τις εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, οι εθελοντές των ομάδων εκπαιδεύονται από, διαπιστευμένους από την Πυροσβεστική Ακαδημία εκπαιδευτές, εν ενεργεία αξιωματικούς της Π.Υ. (Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα 52 ωρών)  και ΠΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ με γραπτές και πρακτικές εξετάσεις στην Πυροσβεστική Ακαδημία. ΟΥΤΕ ένας εκ των «εκπαιδευμένων» στελεχών δεν έχει εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί ποτέ σύμφωνα με την νομοθεσία.
  4. Σχετικά με την έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης πυρκαγιάς στο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου. Το σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών και η ευθύνη αντιμετώπισης τους σύμφωνα με τον νόμο είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ αρμοδιότητα της Π.Υ., η οποία  εντάσσει  στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της τις εθελοντικές ομάδες και τα μέσα των Δήμων.  Από ενάρξεως της αντιπυρικής κάθε χρόνο, ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού διαθέτει  για άμεση υποστήριξη την μία από τις τρεις υδροφόρες που διαθέτει, ενώ σε περίπτωση μεγάλου συμβάντος και τα άλλα 2 υδροφόρα οχήματα είναι διαθέσιμα. Από 1ης Ιουλίου, το υδροφόρο άμεσης υποστήριξης σταθμεύει επανδρωμένο πλησίον του περιπτέρου στο τέρμα της οδού Αναστάσεως, όπου είναι το καθορισμένο σημείο διασποράς του.
  5. Σχετικά με τις ευθύνες του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής για την μη συνένωση των ομάδων :  Η πραγματικότητα είναι ότι, σε εφαρμογή των διατάξεων του «Καλλικράτη»,  η Δημοτική Αρχή συνένωσε την ΕΥΔΑΔΗΧ (νομικό πρόσωπο) στον ΔΟΠΑΠ, ο οποίος παρέλαβε και την πρώην ΔΑΠΑ (Δημοτική Επιτροπή) και με απόφαση του Δ.Σ. του, το 2011, συνέστησε την ΔΑΠΑΧΟ. Από το φθινόπωρο του 2012, ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΔΗΧ κ. Γιώργος Χατζηεμμανουήλ προσέβαλε αρμοδίως με προσφυγή του, η οποία και απερρίφθη ως αβάσιμη, την απόφαση συνένωσης.

Σε ότι έχει τώρα να κάνει με όλα τα υπόλοιπα που προσδιορίζουν το ύφος, την ηθική και το υπόλοιπο περιεχόμενο του επίμαχου Δελτίου Τύπου, η ΔΑΠΑΧΟ επισημαίνει τα ακόλουθα :
Ø  Το Δελτίο αυτό, στη δυσκολότερη και πιο κρίσιμη καμπή της αντιπυρικής με το πρόσχημα του «ενδιαφέροντος» για την «ενδυνάμωση» της ΔΑΠΑΧΟ, δημιουργεί σκόπιμα στρεβλή εικόνα που απαξιώνει τη δυναμικότερη και επιχειρησιακά αποτελεσματικότερη, ίσως, εθελοντική ομάδα Δασοπροστασίας της Αττικής. Σε ότι αφορά την πιθανότητα η ψεύτικη εικόνα αδυναμίας της ΔΑΠΑΧΟ που καλλιεργείται να βάλει «ιδέες» σε κέντρα που θα ήθελαν να μετατρέψουν ξανά τον τομέα μας στη «χαρά του εμπρηστή» όπως συνέβαινε τον καιρό των «έμπειρων στελεχών» είναι βέβαιο πως οι υπογράφοντες το Δελτίο αντιλαμβάνονται την βαρύτατη πολιτική ευθύνη που επωμίζονται. Σε ότι αφορά τα μικροπολιτικά κίνητρα και τις προσωπικές στρατηγικές των εμπνευστών αυτής της αθλιότητας, είναι αρμοδιότητα των συνδημοτών μας να τους κρίνουν.
Ø  Σε ότι αφορά την ένταξη νέων εθελοντών στη ΔΑΠΑΧΟ, εκτιμώντας το «ενδιαφέρον» και την «αγωνία» των συντακτών του δελτίου τύπου, η ΔΑΠΑΧΟ κοινοποιεί την διαδικασία ένταξης εθελοντών στις τάξεις της :
ü  Υποβολή αίτησης ένταξης
ü  Υποχρεωτική συμμετοχή στο πρόγραμμα των εκπαιδεύσεων της ομάδας
ü  Τακτικές βάρδιες επιτήρησης του δάσους
ü  Διαρκής αξιολόγηση επίδοσης
ü  Συμμετοχή στις υποχρεωτικές ασκήσεις που γίνονται στο τέλος κάθε βάρδιας.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή της η ΔΑΠΑΧΟ ευχαριστεί δημοσίως τους υπογράφοντες το Δελτίο Τύπου για το εκδηλωμένο ενδιαφέρον τους επισημαίνοντας πως η ΔΑΠΑΧΟ είναι ανοικτή ομάδα, χωρίς αποκλεισμούς, και γι’  αυτό υποδέχεται στις τάξεις της όποιους θέλουν να προσφέρουν, με εξαίρεση όσους έχουν διαγραφεί στο παρελθόν για διχαστική ή αντί - εθελοντική συμπεριφορά.


Για την ΔΑΠΑΧΟ                                                                 
Ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΠ                                                      Ο Επικεφαλής


Άγγελος Μπελιτσάκος                                                            Βαγγέλης Στογιάννης

5 σχόλια:

  1. ο Μπελιτσακος ειναι η απολυτη αποτυχια στον δοπαπ. Αποτυχημενος πολιτικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΤΟΓΙΑΝΝΗ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΦΕΡΛΗ. ΜΑΣ ΕΚΑΝΕΣ ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ ΠΑΛΙ, ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΠΕΛΙΤΣΑΚΟ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΘΕΣΗ ΣΟΥ ΔΩΣΑΝΕ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ, ΤΣΑΜΠΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, ΓΕΛΑΜΕ ΑΚΟΜΗ!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλοι Ανώνυμοι,
    Ευτυχώς που δεν υπάρχουν στην δασοπροστασία άνθρωποι σαν εσάς, που να τους δείχνουν το δασος και αυτοί να να ασχολούνται με το 1 δεντράκι, γιατί τώρα ο Υμηττός δεν θα υπήρχε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σια Κανελλοπουλου1 Αυγούστου 2014 στις 1:17 π.μ.

    σταρατη και ξεκαθαρη απαντηση σε προσχηματικο λογο! Δυστυχως, τεσσερεις, από τους υποψηφιους δημαρχους του δημου μας στις τελευταιες εκλογές, με υφος και ηθος γραφής, που χαρακτηριζεται απο προκατάληψη και ελλειψη αντικειμενικοτητας, θελουν να προκαλεσουν αρνητικες αντιδρασεις σε μια αρτια οργανωμενη και αποτελεσματικη ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ προσπαθεια που λειτουργει προς οφελος του κοινωνικου συνολου, την προστασια του Υμηττου. Αδικαιολογητη η συμπεριφορά τους, χρεος μας να κρατησουμε το ηθικο, τη συνοχή και το αξιομαχο της ομαδας ψηλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή