Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

ΚΑΗΚΕ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ. ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΥΡΙΝΑ ΜΕΤΩΠΑ. Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΞΑΝΑΞΥΠΝΗΣΕ

Έζησαν ξανά τον εφιάλτη της φωτιάς και την αγωνία μήπως χάσουν τα σπίτια τους από τη φωτιά.

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε τρία μέτωπα με διαφορά λίγο περισσότερο από μισή ώρα. Πρώτα στην περιοχή Σάκκα, μετά τον Προφήτη Ηλία και στη συνέχεια στη Λάκιζα. Η εκτίμηση της Πυροσβεστικής είναι πως πρόκειται για εμπρησμό από πρόθεση. 









Στην περιοχή υπάρχει χαμηλή βλάστηση και εκτάσεις με λίγα πεύκα. 

Στη μάχη με την φωτιά μετέχουν ισχυρότατες δυνάμεις: 100 πυροσβέστες, τέσσερα αεροσκάφη, τρία ελικόπτερα βαρέου τύπου, πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές, κάτοικοι και οχήματα και υδροφόρες από κοντινούς δήμους. 

Σπίτια δεν απειλήθηκαν, ούτε και απειλούνται. Μάλιστα, έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες για να μην υπάρξει πρόβλημα ούτε στη συνέχεια. 

Ωστόσο, αργά το απόγευμα του Σαββάτου, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, δήλωσε πως έχει καεί ένα σπίτι, κοντά στην παλιά χωματερή της Κερατέας, πληροφορία που διαψεύδει η πυροσβεστική υπηρεσία, από την οποία τονίζεται κατηγορηματικά πως κανένα σπίτι δεν έχει υποστεί ζημιές.










Αν και το έργο των πυροσβεστών είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω και των συνεχών αναζωπυρώσεων, οι φωτιές σε Λάκιζα και Σάκκα είναι σε ύφεση αλλά ανησυχία υπάρχει για το μέτωπο στον Προφήτη Ηλία, όπου η φωτιά κινείται προς το βουνό και εκεί υπάρχουν σημεία με πυκνή πευκόφυτη έκταση. 




Κάτοικος της περιοχής ο οποίος βρέθηκε πολύ κοντά στο σημείο της φωτιάς είπε ότι: "Στον οικισμό μας τουλάχιστον δεν κινδύνευσαν σπίτια. Είμαστε στην Διψέλιζα Κερατέας. Φύσαγε πολύ, είχε νοτιά και γι' αυτό η φωτιά πήγε στα δύσβατα. Είναι απάτητα μέρη εδώ. Πιθανότατα η φωτιά ξεκίνησε από την Σάκκα, δηλαδή έχει διανύσει τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα. Υπάρχει άλλο ένα μέτωπο μέσα στη ρεματιά".
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ - ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ  (newsit.gr)

1 σχόλιο: