Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ ΞΥΛΙΝΩΝ ΓΥΑΛΙΩΝ ΗΛΙΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ …ΣΑΛΠΑΡΟΥΝ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥΣ!

Γερμανία-Ιταλία-Γαλλία και οσονούπω Αυστραλία υποκλίνονται στους αυθεντικούς δημιουργούς


Από το ξυλουργείο το παππού του, ο Γιώργος εμπνεύσθηκε τα ξύλινα γυαλιά ηλίου και μαζί με τον Θόδωρο έφτιαξαν αμίμητη πατέντα 180 μοντέλων!

  • «Είμαστε μέσα στους πρώτους που συλλάβαμε την ιδέα κατασκευής ξύλινων γυαλιών ηλίου. Αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια αγορά κυριαρχούν 3-4 κατασκευαστές ξύλινων γυαλιών που κάνουν χονδρική πώληση. Μπορούμε να πούμε ότι είμαστε οι καλύτεροι»
  • «Η αντοχή των γυαλιών μας είναι απίστευτη. Έχουμε πετάξει με δύναμη ξύλινο γυαλί μας σε ράφι γεμάτο αντικείμενα τα οποία έπεσαν κάτω αλλά το γυαλί δεν έπαθε το παραμικρό»!
  • «Σε σχέση με την ποιότητα που προσφέρουμε, στην παγκόσμια αγορά είμαστε πολύ φθηνοί»
  • «Χρησιμοποιούμε ένδεκα διαφορετικά είδη ξύλου»
  • Ποιότητα, φινίρισμα, προσοχή και design καθιστούν τα μοντέλα τους αξεπέραστα!



Του Μάκη Βραχιολίδη
Ποια Σύρος και ποια Θεσσαλονίκη; Εδώ μιλάμε για …κατακτητές όλου του κόσμου! Ο Γιώργος Κούνας και ο Θόδωρος Παπαδάτος είναι οι δύο Έλληνες κατασκευαστές-σχεδιαστές ξύλινων γυαλιών ηλίου, που δεν απευθύνονται σε ιδιώτες αλλά σε επαγγελματίες εμπόρους οπτικών ειδών, έχουν δε… ανοίξει τα πανιά τους προς όλη την παγκόσμια αγορά! Ναι, είναι γεγονός: σε καιρό τεράστιας οικονομικής κρίσεως υπάρχουν Έλληνες που καινοτομούν και διαπρέπουν. Η επιτυχία τους δε είναι τέτοια που αυτή τη στιγμή ο Γιώργος Κούνας και ο Θόδωρος Παπαδάτος συγκαταλέγονται στους καλύτερους παγκοσμίως κατασκευαστές ξύλινων γυαλιών ηλίου, οι ίδιοι μάλιστα δεν διστάζουν να δηλώσουν με εθνική υπερηφάνεια:  «Πιστεύουμε ότι είμαστε οι καλύτεροι στον κόσμο». Γυαλιά αδιάβροχα και αβύθιστα, με αυθεντικό ξύλο και όχι bamboo, οι δύο ευρεσιτέχνες διαθέτουν πατέντα που δύσκολα αντιγράφεται. Γι’ αυτό τον λόγο αρνήθηκαν να δώσουν τη συνέντευξή τους στο ξυλουργείο τους, για τον… φόβο των Ιουδαίων: μην τυχόν και διαρρεύσουν τα μυστικά τους! 
Από πότε είστε στο χώρο των οπτικών;
Γιώργος: Πολλά χρόνια.
Ως στιλίστας;
Γιώργος: Όχι, στην πώληση. Δούλεψα για πολλά χρόνια σε οπτικά καταστήματα.
Θόδωρος: Κι εγώ είμαι χρόνια στο εμπόριο.
Η ιδέα να φτιάξετε ξύλινα γυαλιά ήταν δική σας ή εμπνευστήκατε από τα γυαλιά των δύο κατασκευαστών της Σύρου;  Ή μήπως από το εξωτερικό;
Γιώργος: Δεν υπήρχε κανένας. Ούτε Σύρος ούτε κανείς από το εξωτερικό…
Ήταν δική σας η ιδέα;
Θόδωρος: Η ιδέα των γυαλιών ηλίου από ξύλο είναι πολύ παλιά, δεν είναι νέα. Πριν από τα πάστινα, οι σκελετοί γυαλιών ήταν ξύλινοι. Στη μόδα που αναγεννήθηκε τα τελευταία χρόνια, είμαστε από τους πρώτους. Δεν ξέρω αν είμαστε δεύτεροι ή τρίτοι, πάντως είμαστε μέσα στους πρώτους που συλλάβαμε την ιδέα.
Γιώργος: Εγώ είχα την τύχη να μεγαλώσω στο ξυλουργείο του πατέρα μου το οποίο νωρίτερα ανήκε στον παππού μου. Οικογενειακή παράδοση βλέπεις. Μέσα σε αυτό το χώρο, καθημερινά έβλεπα πώς ένα κομμάτι ξύλου μεταμορφωνόταν και γινόταν ένα μικρό έργο τέχνης που συντρόφευε την  καθημερινότητα των ανθρώπων κάνοντάς την πιο εύκολη και όμορφη. Αφού δραστηριοποιήθηκα στο χώρο των οπτικών, κάποια στιγμή φαίνεται πως το… μικρόβιο που  πήρα από τον παππού μου και τον πατέρα μου θέλησα να το περάσω δημιουργικά και στη δική μου δουλειά. Έτσι τόλμησα και συνδύασα τα δύο επαγγέλματα σε ένα! Και μας βγήκε σε καλό μια και πριν από δύο χρόνια, κάναμε με τον Θόδωρο την ιδέα μας επιχείρηση! 
Το marketing όμως, το αξιοποιήσατε;
Γιώργος: Αργήσαμε να μπούμε στην παραγωγή γιατί δώσαμε μεγάλη σημασία στην λεπτομέρεια, τέτοια που μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα.   
Η διαφορά μας σε σχέση με άλλους , συναδέλφους σας ποια είναι;
Θόδωρος: Στην ποιότητα, το φινίρισμα, στην προσοχή, στο design και στους φακούς βεβαίως.
Γιώργος: Όλοι οι φακοί μας είναι Revo και Polarized. Δεν υπάρχει ούτε ένα σχέδιό μας που να μην διαθέτει Polarized  φακούς, εξαιρετικά ποιοτικούς δηλαδή και άρα πιο ακριβούς. 
Και όλη η δουλειά σας γίνεται στο χέρι;
Γιώργος: Ναι.
Κάθε ένα γυαλί δηλαδή είναι διαφορετικό από το άλλο;
Γιώργος: Έχουμε φτάσει σε τέτοιο υψηλό επαγγελματικό επίπεδο, που ένα  σχέδιο μπορούμε να βγάλουμε δύο γυαλιά ηλίου σχεδόν ίδια.  Αυτό που είναι σίγουρο 100% είναι ότι από το ίδιο μοντέλο παίρνεις τα κρύσταλλα από τον ένα φακό και τα βάζεις στον άλλο χωρίς να υπάρχει καμία διαφορά.
Θόδωρος:  Αυτό δείχνει ότι η δουλειά μας παρά το ότι βγαίνει στο χέρι έχει χαρακτηριστικά εργοστασιακής ακρίβειας. Έχουμε φτάσει σε πολύ ψηλά στάνταρντ  ακρίβειας. 
Τι ξύλο χρησιμοποιείτε στην κατασκευή των γυαλιών σας;
Θόδωρος: Διάφορα ξύλα. Τριανταφυλλιά, καρυδιά, οξιά. Εμείς χρησιμοποιούμε ένδεκα διαφορετικά είδη ξύλου.
Γιώργος: Το δικό μας είναι αυθεντικό ξύλο, δεν είναι bamboo όπως χρησιμοποιούν πολλοί  στον χώρο. Το bamboo είναι βαμμένο  και ξεφλουδίζει, εμάς είναι γνήσιο ξύλο. 
Οι περισσότεροι στο χώρο σας δεν μπορούν να κατασκευάσουν γυαλιά ηλίου που να δέχονται διορθωτικούς φακούς μυωπίας ή υπερμετρωπίας. Τα δικά σας γυαλιά;
Γιώργος:  Είμαστε επαγγελματίες και όχι ερασιτέχνες του χώρου. Αυτό σημαίνει ότι όλα μας τα γυαλιά είναι κατασκευασμένα έτσι που να γίνονται και οράσεως.
Μα αφού το ξύλο δεν πλάθεται δεν ζεσταίνεται στο αερόθερμο για να διασταλεί και να δεχτεί έναν χοντρό μυωπικό φακό.
Γιώργος:  Όλα μας τα γυαλιά μπαίνουν «κουμπωτά». Οι οπτικοί που γνωρίζουν μπορούν να προσαρμόσουν εύκολα τους διορθωτικούς φακούς. Και μιλάμε τόσο για πλαστικούς φακούς όσο και για  κρύσταλλα.
Η αντοχή των ξύλινων γυαλιών σας ποια είναι;
Θόδωρος: Είναι απίστευτη! Έχουμε κάνει ειδικά τεστ αντοχής . Έχουμε πετάξει με δύναμη ξύλινο γυαλί μας σε ράφι γεμάτο αντικείμενα τα οποία έπεσαν κάτω αλλά το γυαλί δεν έπαθε το παραμικρό!
Είναι ακριβά τα προϊόντα σας;
Γιώργος:  Είναι ακριβά σε σχέση με τα κινέζικα και τα bamboo. Σε σχέση με την ποιότητα που προσφέρουμε, στην παγκόσμια αγορά είμαστε πολύ φθηνοί.
ΔΙΕΠΡΕΨΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΘΕΣΗ ΟΠΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Οι δύο σχεδιαστές-κατασκευαστές ξύλινων γυαλιών είχαν και περίπτερο στην μεγαλύτερη έκθεση οπτικών ειδών στον κόσμο, που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Μιλάνο

Έχετε προωθήσει τα προϊόντα σας στο εξωτερικό;
Γιώργος: Κυρίως στην ξένη αγορά απευθυνόμαστε. Η δουλειά μας είναι  το χονδρεμπόριο. Πρόσφατα μάλιστα παρευρεθήκαμε και στην MIDO, την μεγαλύτερη έκθεση γυαλιών στον κόσμο για εμπόρους. 
Εκεί, υπήρχαν και άλλοι εκθέτες ξύλινων γυαλιών;
Γιώργος:  Παγκοσμίως  τρεις έως τέσσερις είμαστε οι κατασκευαστές ξύλινων γυαλιών που κάνουν χονδρική πώληση.
Στην Ελλάδα, ο Έλληνας οπτικός έχει αγκαλιάσει το προϊόν σας;
Θόδωρος: Παρά την κρίση που περνάει ο Έλληνας έμπορος αλλά και ο καταναλωτής, ο τρόπος με τον οποίο αγκάλιασαν τα γυαλιά μα είναι εκπληκτικός. Καταλαβαίνουν αμέσως την διαφορά ποιότητας, το χειροποίητο φινίρισμα, τον τέλειο, απορροφητικό φακό. Τα γυαλιά μας είναι στημένα για οπτικούς και απαιτητικούς πελάτες. Είμαστε οι μοναδικοί στον κόσμο κατασκευαστές που έχουμε λανσάρει αποκλειστικά γυναικείο σχέδιο ξύλινου γυαλιού ηλίου.
Πόσα μοντέλα περιλαμβάνει η γκάμα σας;
Γιώργος: Το ένα δειγματολόγιο είναι 180 μοντέλα. Διαφορετικά σχέδια, διαφορετικό ξύλο, ποικιλία φακών… Μπήκαμε κατευθείαν στα βαθιά γιατί ψάξαμε καλά τη δουλειά μας. Στο δρόμο μας διασταυρωθήκαμε με μία Αμερικάνα σχεδιάστρια που βελτίωσε πολύ την γκάμα και τα σχέδιά μας έτσι που σήμερα μπορώ να πω ότι είμαστε οι καλύτεροι στον κόσμο.
Τι άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό μπορείτε να πείτε ότι έχουν τα γυαλιά σας
Θόδωρος: Είναι αβύθιστα και αδιάβροχα. Είναι μοναδικά…





Τα Gazer όπως λέγονται τα ξύλινα γυαλιά των Γιώργου-Θόδωρου εντυπωσιάζουν με την πρώτη ματιά

Το ρεπορτάζ δημοσιεύεται στην "Ελέυθερη Ώρα", "Νέους Ανθρώπους"

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο - μπράβο - μπράβο.
    Και στους δημιουργούς των γυαλιών που διαπρέπουν και σε σας που προβάλετε το θέμα.
    Μέσα στα τόσα μαύρα, καλό είναι να μαθαίνουμε και κάτι ωραίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή