Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΣΤΗΝ...ΑΥΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΛΙΒΥΗ, ΙΡΑΚ, ΓΑΖΑ, ΣΥΡΙΑ! 2.000 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Κανονικός πόλεμος, διεξάγεται στην αυλή της Ευρώπης με τα μέτωπα καθημερινά να διευρύνονται προκαλώντας χιλιάδες νεκρούς, ανυπολόγιστες ζημιές και μεγάλη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή.
Με τον ψυχρό πόλεμο να επανέρχεται στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία και τους φανατικούς ισλαμιστές να προελαύνουν σε Ιράκ και Λιβύη. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ενώ στη Συρία οι μάχες δεν έχουν σταματήσει εδώ και μήνες.
Στην Ουκρανία
Ο απολογισμός των νεκρών από τη σύρραξη στην Ουκρανία σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε μερικές εβδομάδες, φθάνοντας τους 2.086 την 10η Αυγούστου από 1.129 την 26η Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. «Αυτό ανταποκρίνεται στη σαφή τάση κλιμάκωσης» της σύρραξης, δήλωσε η Σεσίλ Πουγί, εκπρόσωπος της Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
Κατά μέσον όρο πάνω από 60 άνθρωποι την ημέρα χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται αφότου άρχισαν οι μάχες στα μέσα του Απριλίου στην ανατολική Ουκρανία, τόνισε η Πουγί. Μέχρι σήμερα έχουν τραυματιστεί άλλοι 5.000 άνθρωποι. Στα στοιχεία αυτά συμπεριλαμβάνονται Ουκρανοί στρατιωτικοί, μέλη ενόπλων ομάδων και άμαχοι και πρόκειται για «πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις», σημείωσε η ίδια.
«Για παράδειγμα οι απώλειες μεταξύ των αμάχων είναι πολύ πιθανό ότι δεν αναφέρονται όλες, λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης ασφάλειας που αποτρέπει τους τραυματίες να αναζητούν ιατρική βοήθεια. . . και λόγω του γεγονότος ότι πολλοί δίαυλοι επικοινωνίας έχουν διακοπεί». Δεν είναι σαφές εάν στον απολογισμό των θυμάτων που δίνει ο ΟΗΕ συμπεριλαμβάνονται και στελέχη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Ο απολογισμός βασίζεται σε πληροφορίες που έχει λάβει ο Οργανισμός από τις ουκρανικές αρχές καθώς και από τοπικά νοσοκομεία και κλινικές, εξήγησε η Πουγί. «Δεν έχουμε καμιά αναλυτική καταγραφή των εθνικοτήτων ή των ιδιοτήτων (στρατιωτικοί, πολίτες) τους», είπε. Δυτικές χώρες εκφράζουν φόβους και το Κίεβο κατηγορεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι μετά την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο, μπορεί να στείλει δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία.
Η Λιβύη ζητά επέμβαση ξένων δυνάμεων
Το κοινοβούλιο της Λιβύης τάχθηκε κατά πλειοψηφία υπέρ μιας ξένης επέμβασης για την προστασία των πολιτών στη χώρα, όπου οι φονικές μάχες μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών έχουν οξύνει το χάος, ανακοίνωσε σήμερα ένας βουλευτής.
Το κοινοβούλιο, το οποίο συνεδρίασε στην Τρίπολη, υιοθέτησε «με τις ψήφους των 111 εκ των 124 παρόντων βουλευτών μια απόφαση που καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει γρήγορα για να προστατεύσει τους αμάχους στη Λιβύη, κυρίως στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη», δήλωσε ο βουλευτής Αμπού Μπάκρ Μπίιρα προς το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Λιβύη αποτελεί από τα μέσα Ιουλίου το θέατρο φονικών συγκρούσεων ανάμεσα σε διάφορες πολιτοφυλακές στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα, και τη Βεγγάζη, στα ανατολικά. Τουλάχιστον 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν και οικογένειες υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, όταν ρουκέτες έπληξαν συνοικίες της δυτικής Τρίπολης στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε αντίπαλες ένοπλες παρατάξεις, έγινε σήμερα γνωστό από αξιωματούχους και αυτόπτες μάρτυρες.
Η Γαλία στέλνει όπλα στους Κούρδους του Ιράκ
Η Γαλλία θα διοχετεύσει «μέσα στις ερχόμενες ώρες όπλα στο Ιράκ για να στηρίξει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των δυνάμεων που μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», των τζιχαντιστών που προχωρούν προς τη Βαγδάτη, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από το προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων. «Για να απαντήσει στις επείγουσες ανάγκες που εκφράσθηκαν από τις περιφερειακές αρχές του Κουρδιστάν, ο αρχηγός του (γαλλικού) κράτους (Φρανσουά Ολάντ) αποφάσισε, σε συμφωνία με τη Βαγδάτη, να αποσταλούν όπλα μέσα στις ερχόμενες ώρες», αναφέρει στην ανακοίνωση η γαλλική προεδρία.
Στο μεταξύ, η ΕΕ ετοιμάζει μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της για το Ιράκ, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος των υπηρεσιών της Κάθριν Άστον, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Έπειτα από μια συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ χθες, Τρίτη, η Κάθριν Άστον είναι έτοιμη να συγκεντρώσει ήδη αυτή την εβδομάδα τους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών και επαληθεύει με τα κράτη αν αυτό είναι δυνατόν", δήλωσε ένας από τους εκπροσώπους της.
Η Άστον ικανοποιεί έτσι τα αιτήματα της Γαλλίας και της Ιταλίας που ζητούν εδώ και πολλές ημέρες μια έκτατη συνεδρίαση για να εξετασθεί το αίτημα των Κούρδων του Ιράκ, οι οποίοι προσπαθούν να απωθήσουν τους τζιχαντιστές στο βόρειο τμήμα της χώρας, να τους αποσταλούν όπλα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η συνάντηση αναμένεται να καλύψει, εκτός από το Ιράκ, τα θέματα της Ουκρανίας και της Γάζας. Πηγή του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, ή το αργότερα τη Δευτέρα ή την Τρίτη της επόμενης.
Στο Λονδίνο έγινε γνωστό από την Ντάουνινγκ Στριτ πως ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον διέκοψε τις διακοπές του στην Πορτογαλία και επέστρεψε στη Βρετανία για να συμμετάσχει σε συνεδρίαση της έκτακτης κυβερνητικής επιτροπής Κόμπρα με θέμα τη σύγκρουση στο Ιράκ.
koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου