Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ "ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ" ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ!

H ανακοίνωση των τεσσάρων (4) Δημοτικών παρατάξεων για την ΔΑΠΑΧΟ (δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο στις 28/7), ανακοίνωση που μας ζητήθηκε να συνυπογράψουμε αλλά δεν το κάναμε, μας υποχρεώνει ως Δίκτυο Πολιτών Χολαργού-Παπάγου να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

1.     Αρκετά μέλη μας συμμετέχουν ως εθελοντές στην ΔΑΠΑΧΟ και συνεπώς έχουμε ιδίαν αντίληψη και γνώση της λειτουργίας της ομάδας.

2.     Στις 25/07/2012, ως Δημοτικό Συμβούλιο (απόφαση 170/2012) συμφωνήσαμε ομόφωνα «ότι η παραμικρή προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης των οποιωνδήποτε προβλημάτων των εθελοντών δε συμβάλλει στην προστασία του Υμηττού και στο πνεύμα που πρέπει να διέπει τον εθελοντισμό και τους εθελοντές».

3.     Συμφωνήσαμε επίσης ομόφωνα  «…η Δημοτική Αρχή να επανεξετάσει, σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΟΠΑΠ, το όλο πλέγμα συντονισμού και συνεργασίας Δήμου – ΔΟΠΑΠ – Εθελοντικών Ομάδων Δασοπροστασίας, μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου, προκειμένου να αμβλυνθούν οι παρατηρούμενες και υφιστάμενες
δυσλειτουργίες
…».

4.     Μετά από δύο (2) χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών ενοποίησης των δύο εθελοντικών ομάδων του Δήμου μας, το Φεβρουάριο του 2013, η Δημοτική Αρχή, υλοποιώντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ξεπερνώντας πρακτικές του παρελθόντος, ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια, η οποία σε ελάχιστο χρόνο οδήγησε στη συγκρότηση μιας ενιαίας και καθόλα αξιόμαχης ομάδας εθελοντικής δασοπροστασίας.

5.     Η επιτυχημένη δράση της ομάδας και η αποτελεσματική συνεισφορά της στην έγκαιρη αντιμετώπιση όλων των πυρκαγιών στην περιοχή μας, τόσο το 2013 όσο και το 2014, είναι αδιαμφισβήτητη. Αναγνωρίστηκε από την  Πυροσβεστική Υπηρεσία με την βράβευση της ομάδας, αλλά ουσιαστικά αναγνωρίζεται και στην ανακοίνωση των (4) Δημοτικών παρατάξεων.

6.     Οι εθελοντές της ΔΑΠΑΧΟ δεν αντικαθιστούν, ούτε υποκαθιστούν το ρόλο και το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Βασικά συνεισφέρουν στην επιτήρηση του Υμηττού και στην έγκαιρη ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και επικουρικά στο έργο της.

Με βάση τα ανωτέρω θεωρούμε εύλογο πως :

  1. Δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή να επαναφέρονται στο προσκήνιο πρακτικές του παρελθόντος, που έχουν εδώ και πολύ καιρό εγκαταλειφθεί, προκειμένου να ασκηθεί ετεροχρονισμένη αντιπολίτευση στην απερχόμενη Δημοτική Αρχή.
 
  1. Όσοι έχουν προτάσεις ή παρατηρήσεις, με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου και στο πλαίσιο της αξιολόγησης της δράσης της ΔΑΠΑΧΟ, μπορούν να τις καταθέσουν προς συζήτηση.

  1. Αυτές τις ώρες που είναι ώρες μεγάλης προσπάθειας, όλες οι πολιτικές πλευρές του Δήμου μας οφείλουν να σταθούν υπεύθυνα στο πλευρό των εθελοντών, ενισχύοντας το ηθικό των ανθρώπων αυτών, αποφεύγοντας εντάσεις και δημοσιεύματα που υπό τις περιστάσεις διευκολύνουν την καταρράκωση του ηθικού των εθελοντών, προσφέροντας μεγάλες υπηρεσίες στους εμπρηστές.
 
Κλείνοντας την ανακοίνωσή μας, επισημαίνουμε ότι:

-      Η προστασία του Υμηττού και κάθε βουνού και δάσους είναι έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και όχι κάποιας Μ.Κ.Ο.

-      Ένα βασικό πρόβλημα, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη χώρα μας, είναι η υποστελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο γηρασμένος εξοπλισμός της.  Είναι απόλυτα αναγκαίο και οι Δημοτικές παρατάξεις του Δήμου μας να εστιάσουν στο πρόβλημα και να πιέσουν για την επίλυσή του.

Τέλος καλούμε για άλλη μια φορά τους κατοίκους του Δήμου μας να ευαισθητοποιηθούν και να στηρίξουν με κάθε τρόπο τις προσπάθειες των εθελοντών μας, πυκνώνοντας ενεργά και οργανωμένα τις γραμμές τους.


ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ
ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΟΛΩΝ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ



Η Συντονιστική  Επιτροπή
του ΔΙΚΤΥΟΥ  ΠΟΛΙΤΩΝ
   Χολαργού – Παπάγου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου