Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΝΟΙΚΑΡΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ...ΑΣΤΕΓΟ!

Την εβδομάδα που πέρασε εγκρίθηκε ο «Κώδικας δεοντολογίας» της Τράπεζας της Ελλάδας, με τον οποίο ολοκληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο ρύθμισης των κόκκινων δανείων. Από 1/1/2015 τερματίζεται το καθεστώς αναστολής πλειστηριασμών και αίρεται κάθε προστασία των δανειοληπτών. Βάσει του ν.4224/2013, η πλειοψηφία των δανειοληπτών προστα­τευόταν από τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας.
Από 1/1/2015, οι 90.000 καταγγελίες δανείων και οι αντίστοιχες διαταγές πληρωμής που λίμναζαν λόγω της αναστολής πλειστηριασμών, θα ενεργοποιηθούν και θα προχωρήσει η κατάσχεση και ο πλειστηριασμός των πε­ριουσιών των οφειλετών.
Από τις καταγγελμένες συμβάσεις, 50.000 αφορούν σε δάνεια φυσικών προσώπων (στεγαστικά και κατανα­λωτικά δάνεια) και 40.000 σε επαγγελματικά δάνεια.
Μάταια εκατοντάδες χιλιάδες εγκλωβισμένοι δανειο­λήπτες, που έχουν δει την οικονομική τους κατάσταση να καταρρέει, προϊούσης της οικονομικής κρίσης, ανέμεναν τις πολυδιαφημιζόμενες δράσεις της πολιτείας για την προστασία των κατοικιών τους και τη ρύθμιση των οφειλών τους. Ο «θησαυρός» περί νέας γενιάς ρυθμίσεων, φιλικών για τους δανειολήπτες, αποδεικνύεται «άνθρακας».
Η κυβέρνηση δια στόματος του νέου υπουργού Ανά­πτυξης, Νίκου Δένδια έδωσε πρόσφατα το στίγμα των προθέσεων της. «Μην περιμένουν οι μπαταχτσήδες συγχωροχάρτι από τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια» δήλω­σε ο υπουργός Ανάπτυξης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ και πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Κωνσταντίνο Μίχαλο.
Τη στιγμή που τα ληξιπρόθεσμα δάνεια προσεγγίζουν το 35% επί των συνολικών χορηγήσεων δανείων και η υπερχρέωση στα πιστωτικά ιδρύματα έχει καταστεί θηλιά
Στο λαιμό των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων
επιχειρήσεων, ο υπουργός επέλεξε συνειδητά  να αποκρύψει το τραγικό πρόβλημα της πλειονότητας των δανειοληπτών και να τους «τσουβαλιάσει» όλους ως «μπαταχτσήδες».

ΛΥΣΗ-ΕΚΤΡΩΜΑ
Η βασική λύση που προκρίνεται είναι η μεταβίβαση της κυριότητας από τον οφειλέτη στην τράπεζα και η α­ντικατάσταση της μηνιαίας δόσης από ενοίκιο, που θα πληρώνει ο οφειλέτης προκειμένου να διαμένει ως μισθωτής πλέον στο «πρώην σπίτι του»!  Εφόσον βρει στο μέλλον την απολεσθείσα οικονομική του ικανότητα, θα μπορεί σε εύλογο χρονικό διάστημα να επαναγοράσει  το δάνειο του και να επανακαταλάβει την κυριότητα του α­κινήτου  του. Αν, τελικά, δεν μπορέσει, εξέλιξη που φαίνε­ται πιθανότερη, θα χάνει οριστικά τόσο την κυριότητα επί του ακινήτου όσο και το δικαίωμα κατοικίας σε αυτό.
Με λίγα λόγια, αφού παραδοθείς στις ορέξεις της τρά­πεζας, «θα μένεις για λίγο καιρό με ενοίκιο στο σπίτι σου και  στο τέλος η τράπεζα θα σε πετάει στο δρόμο με έξωση». Τότε βέβαια ο οφειλέτης δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα αφού δεν θα έχει κάποιο δικαίωμα κυριότητας για να υ­περασπιστεί, ενώ, παραδίδοντας οικειοθελώς την κυριό­τητα επί του ακινήτου του, θα παραιτείται οριστικά και αμετάκλητα από τα ένδικα μέσα προστασίας της πρώτης κατοικίας.

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΕ ΣΥΝΟΠΊΊΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
Ο κώδικας δεοντολογίας σε τελική ανάλυση είναι μια καλοστημένη παγίδα,  που στήνουν οι τράπεζες  με τις  ευλογίες της κυβέρνησης προκειμένου να γλιτώσουν από τον νόμο Κατσέλη και τις χρονοβόρες δικαστικές διαμάχες με το δανειολήπτη. Το σύνολο των ενδίκων μέσων που σήμερα ισχύουν (αίτηση του νόμου Κατσέλη στο Ειρηνοδικείο, ανακοπή και αναστολή διαταγής πληρωμής και πλειστηριασμού στα πολιτικά δικαστήρια) αφορούν στο δικαίωμα προστασίας  της κυριότητας και της ιδιοκτησίας, όχι στο δικαίως νομής, που θα έχει ο οφειλέτης ως μισθωτής. Συνετά, ως μισθωτής, ο οφειλέτης δεν θα μπορεί πλέον να α\~ τάξει κάποιο ένδικο μέσο. Μόλις παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, μέσα στην οποία μπορεί να αγοράσει ξανά το δάνειο, τότε η τράπεζα θα παίρνει το σπίτι και θα τον αφήνει στο δρόμο με συνοπτικές διαδικασίες.

ΝΑ ΜΗ ΧΑΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να φανεί ότι μεριμνά για τους αδύναμους δανειολήπτες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιδότησης της μηνιαίας δόσης ή του ενοικίου από το Δημόσιο, δηλαδή από τους φορολογούμενους.
Σε μια χώρα όπου το δημόσιο έχει στην ουσία χρεοκοπήσει, τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν με κίνδυνο να μην μπορούν να πληρώσουν συντάξεις, οι μισθοί εχουν περικοπεί, η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας λαμβάνει χαρακτήρα δήμευσης περιουσιών και η φορολογία εισοδήματος συνεπάγεται κούρεμα καταθέσεων, η κυβέρνηση παίζει τα ρέστα της για να μην χάσουν ούτε : οι τράπεζες. Τη στιγμή που με τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά περικόπτονται τα προνοιακά και οικογενειακά επιδόματα λόγω της αδυναμίας του κράτους να χρηματοδοτήσει την καταβολή τους, ο υπουργός δηλώνει ότι υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν οι τράπεζες.
Επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη, που στο παρελθόν έχουμε κάνει μέσα από την εφημερίδα Το ΧΩΝΙ, πως η κυβέρνηση, υπακούοντας στις ορέξεις των τραπεζών των ξένων funds, προετοιμάζει το έδαφος για την ολική άρση  της αναστολής των πλειστηριασμών, όπως, μάλιστα ευθέως προβλέπεται από τον ν. 4224/2013. Από 1/1/2015 θα είναι μονόδρομος νια τους δανειολήπτες είτε η ρύθμιση οφειλών με τους επαχθείς όρους που θέτουν τα πιστωτικά ιδρύματα είτε η αναζήτηση δικαστικής μέσω του ν.3869/2010 (νόμος Κατσέλη), όσο βέβαια αυτός: ισχύει. 

από το ρεπορτάζ της εφημερίδα ΤΟ ΧΩΝΙ (31/8/14)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου