Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ)

Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για τους «φρονιμίτες»
γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Τι είναι οι φρονιμίτες ;

Φρονιμίτες ή σωφρονιστήρες είναι οι τρίτοι γομφίοι, τα τελευταία δηλαδή δόντια πού ανατέλλουν στο στόμα κατά κανόνα στην εφηβεία στο πίσω μέρος του στόματος. Συνήθως είναι τέσσερις ένας στην άνω και ένας στην κάτω γνάθο σε κάθε πλευρά του στόματος, ενώ δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο σε ορισμένους να ελλείπουν ένας ή και περισσότεροι φρονιμίτες . Λόγω έλλειψης χώρου στις γνάθους οι φρονιμίτες ενώ υπάρχουν δεν ανατέλλουν και τότε ονομάζονται έγκλειστοι.

Εάν δεν υπάρχουν οι σωφρονιστήρες στο στόμα πως θα καταλάβω εάν είναι έγκλειστοι;

Η εξέταση του στόματος από τον οδοντίατρο σε συνδυασμό με μια ειδική ακτινογραφία του στόματος η οποία ονομάζεται πανοραμική ακτινογραφία θα μας δώσει την απάντηση στο εάν υπάρχουν έγκλειστοι σωφρονιστήρες, τη θέση τους και εάν έχουν δημιουργήσει προβλήματα ή υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν. Γενικά μια φορά τουλάχιστον στην ζωή μας θα πρέπει να κάνουμε πανοραμική ακτινογραφία για την διερεύνηση ύπαρξης εγκλείστων φρονιμιτών ή και άλλων δοντιών καθώς επίσης και διαφόρων παθολογικών καταστάσεων.

Οι έγκλειστοι σωφρονιστήρες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα;

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν δοκιμάσει την ταλαιπωρία της ανατολής των φρονιμιτών. Η ταλαιπωρία αυτή συνίσταται σε πόνο, οίδημα (πρήξιμο) και μια γενικότερη κακουχία η οποία επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητά μας και μάλιστα σε σημαντικές για την ζωή μας περιόδους, όπως εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο, παραμονές του γάμου, κατά την εγκυμοσύνη, κατά την περίοδο των διακοπών κ. α. Εκτός όμως από αυτά τα φυσιολογικά προβλήματα οι σωφρονιστήρες μπορούν να προκαλέσουν και άλλες παθολογικές καταστάσεις ποικίλης σοβαρότητας όπως καταστροφή του παρακειμένου δοντιού είτε από τερηδόνα είτε από περιοδοντική νόσο, καταστροφή του οστού της γνάθου είτε λόγω της δημιουργίας κύστεων είτε όγκων, συνωστισμό των δοντιών από έλλειψη χώρου κ. α.

Τι λοιπόν θα πρέπει να κάνουμε για να προλάβουμε όλα τα παραπάνω;

Η τάση πλέον είναι η προληπτική εξαγωγή των φρονιμιτών προτού μας δημιουργήσουν προβλήματα και σε περιόδους πού εμείς επιλέγουμε και όχι λόγω της δημιουργίας κάποιας από τις παραπάνω καταστάσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι έγκλειστοι σωφρονιστήρες όποτε τους ανακαλύψουμε θα πρέπει να εξάγονται. Οοδοντίατρος του ασθενούς ή ο Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός εξετάζοντας τόσο τον ασθενή όσον και την πανοραμική του ακτινογραφία και συνεκτιμώντας τα υπέρ και τα κατά της προληπτικής εξαγωγής θα συμβουλεύσει κατάλληλα τον ασθενή. Γενικότερα όσο πιο νέος είναι ο ασθενής τόσο πιο εύκολα εξάγονται οι σωφρονιστήρες και η μετεγχειρητική περίοδος είναι πιο ομαλή.

Πόσο σοβαρή είναι η εξαγωγή ενός εγκλείστου σωφρονιστήρα ;

Με την προϋπόθεση ότι η απάντηση είναι εντελώς υποκειμενική θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι χειρουργικές όπως λέγονται αυτές οι εξαγωγές αποτελούν πλέον πράξεις ρουτίνας και καθημερινότητας. Συνήθως γίνονται με τοπική (οδοντιατρική) αναισθησία και στον ίδιο χρόνο (ραντεβού) μπορούν να αφαιρεθούν ένας ή και περισσότεροι σωφρονιστήρες . Με τις κατάλληλες μετεγχειρητικές οδηγίες και την φαρμακευτική αγωγή η μικρή αυτή ταλαιπωρία δεν διαρκεί περισσότερο από 5 έως 7 ημέρες.

Ποιά λοιπόν είναι η πλέον κατάλληλη ηλικία για τον έλεγχο και την πιθανή προληπτική εξαγωγή των εγκλείστων φρονιμιτών ;
Η πλέον κατάλληλη ηλικία είναι αυτή των 14-16 ετών. Ο ασθενής είναι πλέον συνεργάσιμος, δεν έχει πολλές υποχρεώσεις, δεν έχει προβλήματα υγείας και το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι για λόγους οδοντιατρικής ανατομίας και ανάπτυξης είναι πολύ πιο εύκολη η εξαγωγή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου