Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

NEA KAKOYΡΓΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ''ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ''...

Αντιμέτωπος με νέα κακουργηματική δίωξη που αφορά στα αδικήματα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της απάτης είναι ο επιχειρηματίαςΛαυρέντης Λαυρεντιάδης, ...
λίγους μήνες μετά την αποφυλάκισή του για τις υποθέσεις της τράπεζας Proton Bank αλλά και της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του ανθοπώλη Αθηναγόρα Ανδρεαδάκη.

Ειδικότερα, η νέα δίωξη που ασκήθηκε από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας αφορά την αγοραπωλησία της εταιρείας «Νεοχημική» από τον Λ. Λαυρεντιάδη προς την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Carlyle, και την επαναγορά της στη συνέχεια.

Την υπόθεση αυτή ερεύνησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ροζαλία Λάλλη, η οποία και προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του επιχειρηματία αλλά και κατά πέντε συνεργατών του για τα αδικήματα: 1) της απάτης σε βάρος του δημοσίου σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου και 2) της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το οικονομικό διακύβευμα της υπόθεσης είναι το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Η δικογραφία ανατέθηκε στην 10η ειδική ανακρίτρια η οποία και θα καλέσει τους κατηγορούμενους σε απολογία.

Για τις υπόθεση της «Νεοχημικής» επτά τράπεζες είχαν καταθέσει τον Ιούλιο του 2012 μήνυση σε βάρος κατά του Λ. Λαυρεντιάδη, ζητώντας να ασκηθεί σε βάρος του δίωξη για απάτη σχετικά με τα δάνεια των 500 εκατομμυρίων ευρώ με τα οποία χρηματοδοτήθηκε η αρχική αγορά της Νεοχημικής από την πολυεθνική επενδυτική Carlyle.

Υπενθυμίζεται ότι η «Νεοχημική» -που πουλήθηκε από τον επιχειρηματία τον Μάιο του 2008- ήταν εταιρεία πώλησης λιπασμάτων, φαρμάκων και καλλυντικών.

Η εταιρεία αγοράστηκε από την Carlyle αντί τιμήματος περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως η αμερικανική εταιρεία κατέβαλλε από ίδια κεφάλαια περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ και τα υπόλοιπα καλύφθηκαν από δάνεια περίπου 500 εκατομμυρίων από τις μηνύτριες τράπεζες.

Στις τράπεζες φέρεται να κατατέθηκε συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο με βάσει την εμφανιζόμενη κερδοφορία της εταιρίας, όμως λίγους λίγους μήνες αργότερα οι Αμερικανοί επενδυτές ανακάλυψαν ότι τα οικονομικά στοιχεία που τους διέθεσε η πλευρά Λαυρεντιάδη δεν ήταν ακριβή και ζήτησαν «τα λεφτά τους πίσω».

Μάλιστα, η υπόθεση λύθηκε με εξωδικαστικό συμβιβασμό, με τον κ. Λαυρεντιάδη να τους δίνει πίσω μετρητά το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ που του είχαν καταβάλλει.  
fimotro.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου