Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ: "ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΚΡΟΣ"! ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ!

Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης, Σωτήρης Σκουλούδης
 
Στις επιστημονικές ανακοινώσεις που άρχισαν σήμερα το πρωί στο αμφιθέατρο του Yπουργείου Πολιτισμού στρέφεται το ενδιαφέρον αναφορικά με την ανασκαφή στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη.
Στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού θα γίνουν οι επιστημονικές ανακοινώσεις για την έρευνα στον λόφο ΚαστάΤέσσερις μήνες από την έναρξη της τελευταίας περιόδου της ανασκαφής και λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωσή της με την ανεύρεση του σκελετού του νεκρού, το Υπουργείο Πολιτισμού οργάνωσε την παρουσίαση, ενώ η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προσκάλεσε στην Αθήνα όλη την ανασκαφική ομάδα, τους εργάτες και τους συντηρητές.

Αναμένεται μια συζήτηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι επιστήμονες που συνεργάστηκαν θα παρουσιάσουν την άποψή τους σχετικά με πολλά θέματα, κύρια και δευτερεύοντα. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχουν εκφραστεί και σύμφωνες και αντίθετες γνώμες, οπότε μια επαφή των επιστημόνων και του Τύπου με τους ανασκαφείς έχει ιδιαίτερη σημασία.

Oμιλία Περιστέρη


Στην έναρξη της ομιλίας της η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας Κατερίνα Περιστέρη ανάφερε ότι θα μιλήσει για την εξέλιξη των ερευνών όπως «αρχίσανε το 2012 και όπως εξελίχθηκαν το 2014» προειδοποιώντας ότι «το πιο δύσκολο κομμάτι τώρα αρχίζει, μετά την ανεύρεση του σκελετού».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι «την Αμφίπολη την γνωρίζετε είναι ένας πολύτιμος αρχαιολογικός χώρος από την δεκαετία του ‘50 με τις ανασκαφές του αείμνηστου Δημήτρη Λαζαρίδη. Είχαν αποκαλυφθεί τότε τάφοι της εποχής του σιδήρου και της αρχαϊκής εποχής. (Ο τάφος) ήταν αφημένος για χρόνια, δεν πίστευαν πως είχε να δώσει άλλα πράγματα. Ελπίζαμε να οριοθετήσουμε τον τύμβο γιατί δεν ήταν στρογγυλός μετά από όλα αυτά τα χρόνια και τις ανασκαφές. Σκάψαμε αρκετά ζωνάρια και σταθήκαμε τυχεροί και φτάσαμε κάτω από το αντίθεμα του περιβόλου».

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η κα. Περιστέρη τόνισε πως το πρόσωπο της μίας Καρυάτιδας που βρέθηκε κατεστραμμένο οφείλεται σε πτώση δοκαριού. 

Η κα. Περιστέρη έπειτα από την χρονολογική παρουσίαση του ανασκαφικού έργου, αναφέρθηκε στο «μυστήριο» του ενοίκου του τάφου: «Δεν ξέρουμε ποιος είναι ο νεκρός, τα ανθρωπολογικά δεδομένα θα μας το δείξουν», είπε χαρακτηριστικά. Η ίδια χρονολόγησε τον τάφο στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα.

Στο μεταξύ μικρή ένταση προκλήθηκε προς το τέλος της ομιλίας της διότι κάποιοι παρευρισκόμενοι ζήτησαν επίμονα να δουν τη φωτογραφία του σκελετού αλλά η ίδια ωστόσο αρνήθηκε λέγοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργαστηριακές έρευνες.

H ομιλία του Μιχάλη Λεφατζή

Η βάση του Λέοντα όπως είναι σήμερα, κατά την άποψη του κου Λεφαντζή είναι εσφαλμένη. «Έγινε η εφαρμογή της χρυσής τομής για την κατασκευή του», είπε ο ίδιος. Οι δόμοι του Περιβόλου λαξεύτηκαν επί τόπου, ώστε να προσαρμόζονται ακριβώς ο ένας στον άλλον, εξηγεί ο κ. Λεφαντζής.

Επίσης αποκάλυψε ότι κάτοικοι της περιοχής επέστρεψαν κομμάτια από τον περίβολο, τα οποία κρατούσαν στα σπίτι τους, κρυφά!

O αρχιτέκτονας τόνισε ότι: «Έχουμε ταύτιση των βασικών διαστάσεων των μελών του λιονταριού με τις διαστάσεις του περιβόλου». 

Συνεχίζοντας την ομιλία του πρόσθεσε: «Είμαστε στη φάση τεκμηρίωσης και αποτύπωσης του μνημείου. Αργότερα μπορούμε να πούμε περισσότερα για τη δομή και την αρχιτεκτονική του. Όταν μιλάμε για τον τάφο πρέπει να τον θεωρούμε ως μνημείο ενός ευρύτερου συνόλου αρχαιοτήτων της περιοχής». 

Ο κ. Λεφαντζής παρουσίασε τεκτονικά γράμματα χαραγμένα στον περίβολο του Τύμβου Καστά τα οποία μελετώνται προκειμένου να εξακριβωθεί η χρονολόγηση του ταφικού μνημείου. Αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο κατασκευάστηκε ο τύμβος Καστά στα αρχαία χρόνια, λέγοντας ότι χρησιμοποιήθηκαν αρκετές ράμπες.

Oμιλία Δημήτρη Εγγλέζου

Τον λόγο έλαβε ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Εγγλέζος, ο οποίος περιέγραψε τα μηχανικά μέτρα που ελήφθησαν για τις ανασκαφές και τη συμβολή του ιδίου στην αρχαιολογική έρευνα.















zougla.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου