Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

ΑΓΝΩΣΤΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ NORMAN ATLANTIC! ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ! ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ!!!

Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης – Μυρτώ Τσάβαλου

Ρεσιτάλ ασυνεννοησίας και κακού συντονισμού μίας ιδιαίτερης σοβαρής κατάστασης παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του διημέρου, μεταξύ των ιταλικών και των ελληνικών αρχών, με φόντο τη ναυτική τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 10 ανθρώπους-επιβάτες του πλοίου «Norman Atlantic».

Με την αγωνία συγγενών των Ελλήνων επιβατών να κορυφώνεται, η στρόφιγγα της ενημέρωσης από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας είναι κλειστή. Η ιταλική Ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό μετέδιδαν πληροφορίες, βάσει των δικών τους ερευνών, καθώς η Ιταλία ηγείτο των επιχειρήσεων με το 90% των δυνάμεων. 


Με την αγωνία συγγενών των Ελλήνων επιβατών να κορυφώνεται, η στρόφιγγα της ενημέρωσης από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας είναι κλειστήΤην ίδια ώρα οι ελληνικές Αρχές με έκτακτες συνεντεύξεις Τύπου έδειχναν να αγνοούν σημαντικές λεπτομέρειες και μέχρι αυτήν την ώρα υπάρχει μεγάλη σύγχυση όσον αφορά στον αριθμό των νεκρών, των διασωθέντων Ελλήνων και τυχόν αγνοουμένων.

Από τη μία πλευρά οι Ιταλοί διαψεύδουν ελληνικά ΜΜΕ, που κάνουν λόγο για δεκάδες αγνοούμενους και κρατούν επιφυλάξεις ως προς τον πραγματικό αριθμό των επιβαινόντων στο «Norman Atlantic».

Από τον Άννα στον Καϊάφα...

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το zougla.gr, έπειτα από τηλεφωνήματα και καταγγελίες συγγενών των επιβατών για τους οποίους δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, επικοινώνησε με το Υπουργείο Ναυτιλίας το οποίο δήλωσε ότι ακολουθεί ρητά το briefing των Ιταλών.

Από χθες το βράδυ, έγινε γνωστό ότι στο «Norman Atlantic» επέβαιναν 478 άνθρωποι, 422 επιβάτες και 56μελες πλήρωμα, ωστόσο οι ιταλικές Αρχές -κατόπιν επικοινωνίας με το zougla.gr- τονίζουν ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 427 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τα 56 μέλη του πληρώματος και έχουν μεταφερθεί στην ξηρά ή σε άλλα πλοία.

To βράδυ της Δευτέρας υπήρξε επίσημη ενημέρωση στο Yπουργείο Ναυτιλίας για τη λίστα των επιβαινόντων στο πλοίο «Norman Atlantic» από στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ. Σύμφωνα με αυτή, στο πλοίο «Norman Atlantic» επέβαιναν συνολικά 475 άτομα εκ των οποίων 55 αποτελούσαν το πλήρωμα του πλοίου. Το Υπουργείο από την πλευρά του είχε αναφέρει ότι στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 478 άτομα (πλήρωμα και επιβάτες) εκ των οποίων οι 268 είναι Έλληνες.

Τα σωσίβια των διασωθέντων
Τα σωσίβια των διασωθέντων
Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας, Μαουρίτσιο Λούπι, δεν μπορεί προς το παρόν να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων, καθώς υπήρχαν προκρατήσεις και ενδεχομένως ορισμένοι πολίτες τελικά να μην ταξίδεψαν με το «Norman Atlantic».

Eπίσης, όπως διευκρίνισε, πριν το καράβι ξεκινήσει το ταξίδι του προς την Ανκόνα, είχε μεσολαβήσει μία στάση στην Ηγουμενίτσα, όπου πιθανόν εκεί να αποβιβάστηκαν ορισμένοι επιβάτες.

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο είχε ξεκινήσει από Πάτρα με προορισμό την Ανκόνα, έχοντας προηγουμένως αγκυροβολήσει στην Ηγουμενίτσα.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι εκπρόσωποι των ιταλικών αρχών στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν λίγο πριν τις 19.00 διευκρίνισαν πως «από αυτούς που έχουμε βρει υπάρχουν άτομα που δεν ήταν καταγεγραμμένα στη λίστα των επιβατών».

Τα παραπάνω στοιχεία που δόθηκαν από τους Ιταλούς αξιωματούχους φέρονται να δικαιολογούν τη σύγχυση που επικράτησε νωρίτερα, σχετικά με άγνωστο αριθμό αγνοουμένων. Εξάλλου, πριν τη συνέντευξη Τύπου, η ιταλική ακτοφυλακή ανέφερε στο zougla.gr πως δεν είχε καμία πληροφορία για αγνοούμενους. Παράλληλα, κάποια ιταλικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για 458 συνολικά επιβάτες.

Ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών ξεκαθάρισε ότι σύντομα θα διαλευκανθεί πόσοι τελικά από τους αναγραφόμενους στη λίστα των επιβατών βρίσκονταν στο πλοίο κατά τη διάρκεια του συμβάντος.

Όσον αφορά στον αριθμό των διασωθέντων ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας Giuseppe de Giorgi ξεκαθάρισε ότι έως τώρα έχουν καταμετρηθεί 427 άτομα και οι έρευνες στον θαλάσσιο χώρο για τυχόν επιζώντες συνεχίζονται.







Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό: «Τέσσερις αξιωματικοί μας παραμένουν στο Norman Atlantic»

Το zougla.gr, μιλώντας νωρίτερα με αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, ενημερώθηκε για τη συνέχιση των ερευνών. Όπως έγινε γνωστό, πάνω στο πλοίο παραμένουν τέσσερις αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας και διερευνούν το πλοίο. 

Τέλος, μιλώντας ενώπιον δημοσιογράφων, ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού έκανε λόγο για μια «ιστορική επιχείρηση διάσωσης για τις αρχές της Ιταλίας».

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των επιβαινόντων όπως ενημέρωσαν οι ιταλικές αρχές, υπήρχαν 22 Αλβανοί, 18 Γερμανοί και 10 Ελβετοί.

Στην Ηγουμενίτσα 69 διασωθέντες 

Στην Ηγουμενίτσα έφτασε, λίγα λεπτά μετά τις 19:30 το απόγευμα της Δευτέρας, το Cruise Europa μεταφέροντας 59 από τους διασωθέντες του μοιραίου πλοίου «Norman Atlantic», που στοίχισε μέχρι στιγμής τη ζωή 10 ανθρώπων.

Σύμφωνα με τις Αρχές, τέσσερις από τους διασωθέντες βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, καθώς δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν τα όσα έζησαν τις τελευταίες ώρες.

Για το λόγο αυτό στο σημείο βρίσκονται ψυχολόγοι, ώστε να τους παραχθεί η απαραίτητη ψυχολογική στήριξη.

Συγκλονιστική είναι η ιστορία δύο ανήλικων παιδιών που αφίχθησαν στο λιμάνι, απ' όπου τα παρέλαβε ο θείος τους, καθώς οι γονείς τους -επίσης επιβάτες του πλοίου- αγνοούνται.

zougla.gr (τίτλος:δικός μας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου