Τσουνάμι αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που βγάζει στο σφυρί τις πανέμορφες και διάσημες παραλίες του Σίμου και του Σαρακίνικου της Ελαφονήσου.

Οι πανέμορφες παραλίες μπήκαν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, ξεσηκώνοντας τους ντόπιους και προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις να μιλούν για οικολογική καταστροφή σε μια περιοχή προστατευμένη από το δίκτυο Natura.

Το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ

Η Ελαφόνησος μπήκε στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο προσφέρει 175 στρέμματα λευκής αμμουδιάς στο Σαρακίνικο και τον Σίμο.

Σε συνδυασμό με το άρθρο 14 του Ν. 3986/2011 (εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου ΦΕΚ 152 Α), με την πώληση παραλίου ακινήτου μπορεί να αποκτηθεί από ιδιώτη το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για 50 χρόνια!

Ψήφισμα διαμαρτυρίας και επιστολή σε Στουρνάρα

«Η περιοχή είναι 100% προστατευόμενη και ενταγμένη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura 2000» λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου κι επιστημονικός συνεργάτης του δήμου Σταύρος Δεληγιαννίδης, ο οποίος τονίζει ότι ολόκληρη η Ελαφόνησος είναι σε επαγρύπνηση.

«Όλος ο τουρισμός μας και η αναγνωρισιμότητά μας βασίζονται ακριβώς σε αυτή την παραλία, την οποία προστατεύουμε σαν τα μάτια μας. Ο Σίμος είναι η γνωστή παραλία που θέλουν όλοι να δουν, είναι το σήμα κατατεθέν μας που έχει ψηφιστεί ουκ ολίγες φορές ως η ομορφότερη παραλία της Ευρώπης και της Μεσογείου, ενώ έχει ενταχθεί και στην καλύτερη δεκάδα του κόσμου» προσθέτει ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ελαφονήσου Παναγιώτης Ψαρομμάτης έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και στον υπουργό Οικονομικών, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ο Δήμος Ελαφονήσου, αλλά και σύσσωμοι οι κάτοικοι και φορείς του νησιού είμαστε κάθετα αντίθετοι στο ξεπούλημα του Σίμου, του Σαρακίνικου ή οποιασδήποτε άλλης δημόσιας έκτασης της Ελαφονήσου. Με κάθε τρόπο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το μοναδικό και ευαίσθητο φυσικό μας περιβάλλον. Δεν αναγνωρίζουμε κανέναν επενδυτή που στο όνομα της όποιας "αξιοποίησης" ή οικονομικού ανταλλάγματος θα θίξει τον δημόσιο χαρακτήρα των μαγευτικών μας παραλιών».

Επιστολή WWF

Έντονες ενστάσεις απέναντι στο σχέδιο νόμου του υπουργειου Οικονομικών για τους αιγιαλούς, το οποίο αναβλήθηκε για να συζητηθεί μετά τις ευρωεκλογές, εξέφρασε και η WWF Ελλάς.

Με ανοιχτή επιστολή προς τους Έλληνες βουλευτές εξέφρασε τις σοβαρές αντιρρήσεις της ενάντια στο νομοσχέδιο, καλώντας τους να ασκήσουν κάθε πιθανή πίεση «ώστε αυτή η οικολογικά εγκληματική πρόταση να μην κατατεθεί στη Βουλή».