Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ-ΡΙΞΤΕ ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΙΣ ΜμΕ


 Κάθε Υπουργός Ανάπτυξης που αναλαμβάνει υπόσχεται να «τσακίσει τα καρτέλ». Κατά σύμπτωση όσοι «τσακίζουν» τα καρτέλ τόσα χρόνια είναι πρωτοκλασάτοι Βουλευτές Β’ Αθήνας, της δυσκολότερης περιφέρειας δηλαδή που για να εκλεγείς χρειάζεσαι τεράστια προβολή στα ΜΜΕ.
Και φυσικά τα καρτέλ έκαναν και κάνουν πάρτι εις υγεία αυτών...

που τα «τσακίζουν» εδώ και χρόνια.
Αποτέλεσμα πρώτο: οι τιμές των προϊόντων εξαιρετικά δυσανάλογες με τα εισοδήματα, οι πολυεθνικές μας ληστεύουν κανονικά, τα καύσιμα πανάκριβα, τα σούπερ μάρκετ χορεύουν στις πλάτες μας και τόσα άλλα.
Αποτέλεσμα δεύτερο: καταστρέφονται οι ελληνικές ΜμΕ, δεν μπορούν να μπούνε στην αγορά άρα περιθώρια Ανάπτυξης μηδενικά.
Θα αναρωτηθεί η πλειοψηφία του κόσμου, που δεν γνωρίζει: μα καλά τόσο δύσκολο είναι να «τσακιστούν» τα καρτέλ?
Η λύση είναι έτοιμη και ήδη κατατεθειμένη στην Βουλή των Ελλήνων.
Πρόταση νόμου για τον Ελεύθερο Ανταγωνισμό που με την εφαρμογή της πραγματικά τσακίζει άμεσα τα καρτέλ. Αναρωτηθείτε μόνο γιατί ενώ είναι κατατεθειμένη η πρόταση στην Βουλή από τον Δεκέμβριο του 2013, ουδείς την άγγιξε (βλ. Χρυσοχοίδης, Δένδιας, Γιακουμάτος κλπ).
Η πρόταση συνετάχθη από εμένα ύστερα από πολυετή πικρή εμπειρία με τα καρτέλ και τους προστάτες τους, προστάτες από πολλά επίπεδα.
Σημειώνω ιδιαιτέρως σχετικά με τις Ενδοομιλικές Συναλλαγές, επειδή πολλές φορές άνθρωποι που είτε δεν γνωρίζουν είτε εσκεμμένα παραπληροφορούν, αυτές δεν αφορούν την ακρίβεια των προϊόντων. Το θέμα των Ενδοομιλικών Συναλλαγών είναι καθαρά φορολογικό αδίκημα και για αυτό πλέον (κατόπιν παρέμβασης της Τρόικας και όχι επειδή το ήθελαν οι περίφημοι Υπ. Ανάπτυξης) ανήκει στο Υπ. Οικονομικών. Όσο ακριβά και να παρουσιάσει την τιμή αγοράς του προϊόντος της η πολυεθνική, αν υπάρχει ανταγωνισμός στο ράφι θα αναγκαστεί να πουλήσει φθηνότερα.
Δείτε παρακάτω συνοπτικά τα άρθρα της πρότασης και επισκεφθείτε την Βουλή στον ακόλουθο σύνδεσμο για να δείτε την αιτιολογική πρόταση, την πρόταση Νόμου καθώς και την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.


Με εκτίμηση
Φλωράς Γιώργος
Πανεπιστημίου 59 Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου