Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

H ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΕΝΙΚΙΛΛΙΝΗ? ΙΔΟΥ...

Το 1928 έμεινε στην ιστορία ως το έτος ανακάλυψης της πενικιλλίνης, του πρώτου αντιβιοτικού ευρέως φάσματος (αν και πέρασαν 20 ακόμα χρόνια πριν να δοκιμασθεί κλινικά). Το 2011 ίσως μείνει στην ιστορία ως το έτος ανακάλυψης της DRACO, του πρώτου ευρέως φάσματος αντϊικού!
Λιγότερο από ένα αιώνα πριν οι λοιμώξεις από βακτηρίδια ήταν η πρώτη αιτία θανάτου. Αυτό άλλαξε ριζικά με την ανακάλυψη της πενικιλλίνης και της πληθώρας των άλλων αντιβιοτικών που την ακολούθησαν και κατέστησαν αρρώστιες από τη φυματίωση και τον κοκκύτη ως τη σύφιλη και τη γονόρροια απόλυτα ιάσιμες.

Οι λοιμώξεις όμως που οφείλονται σε ιούς έμειναν σχεδόν στο απυρόβλητο. Υπάρχουν σήμερα αντιϊκά όπως η ακυκλοβίρη για τον ιό του έρπη και τα αντιρετροϊκά για τον HIV που προκαλεί το AIDS που όμως είναι πολύ ειδικά για τους συγκεκριμένους ιούς και απλά επιβραδύνουν χωρίς να θεραπεύουν ριζικά τη νόσο στις περισσότερες περιπτώσεις. Κάποιο φάρμακο που να θεραπεύει ένα ευρύ φάσμα ιογενών λοιμώξεων όπως η πενικιλλίνη θεραπεύει ένα ευρύ φάσμα βακτηριδιακών λοιμώξεων δεν υπάρχει σήμερα στα φαρμακεία.
Το 2011 η ομάδα του Todd Rider στο MIT ανακάλυψε την DRACO, μια διμερή πρωτεϊνη που λειτουργεί ως ευρέως φάσματος αντιϊκό και υπόσχεται να θεραπεύσει πολλές ιογενείς λοιμώξεις, από τη γρίππη και τη γαστρεντερίτιδα ως το AIDS, τη λύσσα και το EMBOLA.
Η DRACO αποτελείται από δύο μικρότερες πρωτεϊνες. Η μια είναι πρωτεϊνη ανίχνευσης που συνδέεται διπλές έλικες RNA που παράγονται σε κύτταρα μολυσμένα από οποιδήποτε ιό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί η άλλη πρωτεϊνη που οδηγεί το μολυσμένο κύτταρο σε αυτοκτονία (απόπτωση). Έτσι προκαλεί τα μολυσμένα κύτταρα να "θυσιαστούν" για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού στον οργανισμό.
Αν εγχύσεις το γονίδιο της DRACO σε υγίες κύτταρο τότε παράγεται η πρωτεϊνη χωρίς να βλάπτεται η φυσιολογική λειτουργία του κυττάρου. Αν το εγχύσεις όμως σε μολυσμένο από οποιοδήποτε ιό κύτταρο τότε προκαλεί το θάνατό του.
Δοκίμασαν το φάρμακο σε κυτταροκαλλιέργειες μολυσμένες με διάφορα είδη ιών και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Το επόμενο βήμα ήταν να δοκιμάσουν το φάρμακο σε ποντίκια μολυσμένα με H1N1 (γρίππη των χοίρων). Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά ενώ τα ποντίκια έδειξαν να ανέχονται πολύ καλά το φάρμακο.
Τώρα μένει να γίνουν οι κλινικές δοκιμές, διαδικασία που παίρνει περίπου 10 χρόνια. Αν όλα πάνε καλά το φάρμακο θα είναι στα φαρμακεία το 2020-2025. Μεγάλη η αναμονή αλλά ίσως να μπορούμε τότε να λέμε: "AIDS είναι, θα πιει την αντιβίωσή του να περάσει..."

Πηγή. FORUM.GR το διαβάσαμε στο gvpoems.blogspot.gr/2015/01/h.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου