Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

ΟΙ ΡΩΣΟΙ...ΕΣΥΡΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΠΟΡΝΟΣΤΑΡ ΣΑΣΑ ΓΚΡΕΫ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ!

Η Σάσα Γκρέι είναι μια πρώην πορνοστάρ των ΗΠΑ, ελληνικής καταγωγής, που αποσύρθηκε από το επάγγελμα για να δουλέψει σαν νοσοκόμα στο πλευρό των φιλορώσων ανταρτών που πολεμούν στην Ουκρανία. Όμως δολοφονήθηκε άγρια από τις ουκρανικές δυνάμεις...

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που το πίστεψαν. Η παραπάνω «είδηση» κυκλοφόρησε πολύ στα ρωσικά social media, μαζί με την φωτογραφία της Σάσα Γκρέι. Η ιστορία που κυκλοφορούσε είχε ως εξής (περιγράφεται από το The Moscow Times): Μια νοσοκόμα με το όνομα Σάσα Σερόβα αιχμαλωτίστηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις, βιντεοσκόπησαν τη στιγμή που την «εξευτέλιζαν» ενώ στη συνέχεια την τεμάχισαν με ένα τσεκούρι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το επώνυμο «Σερόβα» μοιάζει με τη ρωσική λέξη «gray», όπως αναφέρει το GlobalPost. Η Γκρέι, που παρά τα όσα κυκλοφορούν στα ρωσικά social media, είναι ζωντανή και καλά, δεν συμμετείχε ποτέ στον ουκρανικό πόλεμο και δεν έκρυψε τον εκνευρισμό της για την προπαγάνδα που χρησιμοποιεί το όνομά της. Την περασμένη Τετάρτη, η ίδια έγραψε στο twitter: «Αγαπώ τους Ρώσους φανς μου, αλλά αυτή η προπαγάνδα το παρακάνει».


Γιατί χρησιμοποιήθηκε η Γκρέι σε αυτή την προπαγάνδα
Όπως αναφέρει το GlobalPost, η Μόσχα έχει εξαπολύσει μια επιθετική εκστρατεία παραπληροφόρησης για να ενισχύσουν τη στήριξη (εγχώρια ή διεθνή) για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, και την υποστήριξη προς τους φιλορώσους αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας.
Για τον σκοπό αυτό έχουν προσλάβει «έναν online στρατό troll» για να προωθούν τη δική τους εκδοχή των γεγονότων, ποστάροντας φιλορωσικές και αντι-ουκρανικές ιστορίες (οι περισσότερες εκ των οποίων εντελώς ψευδείς).
sasha grey
Γιατί όμως χρησιμοποίησαν μια πρώην πορνοστάρ για να «πουλήσουν» το «μήνυμά» τους στον Ρωσικό λαό. Ο συγγραφέας Κέβιν Ρόθροκ δίνει την δική του εκδοχή: Όπως λέει στο GlobalVoices, την περασμένη εβδομάδα, οι χρήστες του 2ch.hk ξεκίνησαν μια εκστρατεία για να τεστάρουν την «ευπιστία» των Ρώσων χρηστών σε πληροφορίες σχετικά με τους «πεσόντες ήρωες» των αυτονομιστών.
Το σχέδιο έχει ως εξής: Επιλέξτε ένα διάσημο δημόσιο πρόσωπο – έναν πολιτικό, έναν ηθοποιό- και πείτε είτε ότι πέθαναν μαχόμενοι στο πλευρό των αυτονομιστών στην Ουκρανία, ή ότι έκαναν μια φιλο-ρωσική δήλωση.

Η Γκρέι ήταν το ένα άτομο που επιλέχθηκε για αυτό το τεστ «ευπιστία».
sasha grey

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου