Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Η ΜΕΡΚΕΛ ΜΑΣ...ΧΤΙΖΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΕΙΧΟΣ!

Το μαστίγιο υπάρχει, το καρότο αναζητείται. Αυτό είναι το πνεύμα του κλίματος που διαμορφώνεται από τα βασικά κέντρα στη Γερμανία, με τη Φρανκφούρτη (ΕΚΤ) και το Βερολίνο (κυβέρνηση και υπουργείο Οικονομικών) να παίζουν σκληρό πόκερ, να θέτουν επί της ουσίας το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και να περιμένουν την ανταπόκριση της Αθήνας.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης
Αν μπορούσε κάποιος να το θέσει απλά, τότε θα έλεγε πως οι Γερμανοί...


ξύπνησαν και κάνουν χοντρό παιχνίδι. Στο πλαίσιο αυτού του παιχνιδιού όμως υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι κανόνες. Και αυτό επί της ουσίας καλεί η Γερμανία την Ελλάδα να κάνει: να παίξει σύμφωνα με τους κανόνες.
Το position paper-ψυχρολουσία
Η αρχή έγινε με το position paper της γερμανικής αντιπροσωπείας για τη συνεδρίαση του Euroworking Group. Εκεί ήρθε η πρώτη πραγματική ψυχρολουσία για την ελληνική κυβέρνηση. Η γερμανική κυβέρνηση αξιολογεί ως ιδιαίτερα σημαντικά τα ζητήματα, όπως η παραμονή της Τρόικα στην Ελλάδα, η δήλωση της Ελλάδας πως θα σεβαστεί το θεσμικό ρόλο του ΤΧΣ και την ανεξαρτησία της ΤτΕ αλλά και ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους της.
Επίσης ζητείται η τήρηση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα- επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ φέτος και 4,5% τον επόμενο χρόνο, αναθεώρηση της συζήτηση για τον κατώτατο μισθό, συνέχιση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων (λιμανιών, προμηθευτών ενέργειας, ακινήτων) ώστε να επιτευχθεί για φέτος ο στόχος εισόδων 2,2 δις στον προϋπολογισμό αλλά και μέτρα για την προσάρμοση των τιμών ρεύματος για ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις τιμές αγοράς. 
Η ΕΚΤ και Σόιμπλε θέτουν τους όρους του παιχνιδιού
Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο συναρπαστική όμως: το βράδυ η ΕΚΤ απασφάλισε και ανακοίνωσε πως μετά το πέρας της 11ης Φεβρουαρίου δεν θα εγγυάται τα ελληνικά ομόλογα, με βάση τα οποία προσφεύγουν στον μηχανισμό ELA οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, καθώς η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται σε πρόγραμμα! Πρακτικά, η ΕΚΤ εφάρμοσε ακριβώς το καταστατικό της, βάζοντας πλέον το μαχαίρι στο λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία καλείται να επισπεύσει το χρόνο των πολιτικών αποφάσεων, μιας και οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές.
Υπό αυτό το πρίσμα, η συνάντηση Βαρουφάκη-Σόιμπλε έχει χαρακτήρα θρίλερ, με δεδομένα τα όσα έλαβαν χώρα την Τετάρτη. Μπορεί ελληνικές κυβερνητικές πηγές να συνιστούν ψυχραιμία, όμως τα δεδομένα που έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται στην Ευρώπη δεν είναι υπέρ της Ελλάδας. Η Γερμανία αυτή την ώρα δεν δέχεται υπαναχώρηση από τις βασικές θέσεις του ελληνικού προγράμματος και αυτό είναι και το μήνυμα που θα μεταφέρει ο κύριος Σόιμπλε στον Έλληνα ομόλογό του. Μάλιστα, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στο Βερολίνο, ο κύριος Σόιμπλε παραδέχθηκε πως η Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα, τόνισε όμως πως έχει να κάνει πάρα πολλά ακόμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο ενορχηστρωτής της οικονομικής στρατηγικής του Βερολίνου δεν έχει αποφασίσει να υπαναχωρήσει. Και σε παρόμοια γραμμή κινείται και η πολιτικά πιο ευέλικτη Άνγκελα Μέρκελ.
Πάντως, αυτό που παρατηρούν έγκυροι αναλυτές, είναι πως η ΕΚΤ κινήθηκε πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Οι περισσότεροι περίμεναν την κίνηση της Φρανκφούρτης αργότερα μέσα στο μήνα, υπάρχουν όμως ενδιαφέρουσες σημειολογικές παρατηρήσεις. Αρχικά, η ανακοίνωση βγήκε μια μέρα πριν τη συνάντηση Σόιμπλε-Βαρουφάκη. Επίσης, το ultimatum της 11ης Φεβρουαρίου έρχεται αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και την παραμονή της Συνόδου Κορυφής. Στην πραγματικότητα, η ΕΚΤ έκανε μια κίνηση τόσο οικονομική όσο και πολιτική: έθεσε με σαφήνεια τα όρια του παιχνιδιού. Και αυτό έχει τόσο οικονομικό όσο και πολιτικό αντίκτυπο.
Κι αυτό, την ίδια ώρα που αξιωματούχος του Λευκού Οίκου -παρά τις αρχικές ελπίδες που γέννησε η δήλωση του προέδρου Ομπάμα, τα ξημερώματα της Πέμπτης δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους ευρωπαίους εταίρους της αλλά και το ΔΝΤ 
Τι απαντούν ΥΠΟΙΚ και κυβέρνηση
Η σοβαρότητα της διαμορφούμενης κατάστασης ανάγκασε το ΥΠΟΙΚ να εκδώσει ανακοίνωση, ώστε να καθησυχάσει πολίτες και επενδυτικό κοινό και το έπραξε στη 01:18 τα ξημερώματα!
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την παραπομπή στην Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας (ELA) των αντισυμβαλλομένων του ευρωσυστήματος που επιδιώκουν την εξασφάλιση ρευστότητας μέσω κατάθεσης ελληνικών τίτλων ως ενέχυρα. Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησής του. Σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόσβασή του στον ELA» σημειώνει το ΥΠΟΙΚ και προσθέτει πως «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τούτη την απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.
Η κυβέρνηση διευρύνει καθημερινά τον κύκλο των διαβουλεύσεων με εταίρους και θεσμούς στους οποίους ανήκει, παραμένει σταθερή στους στόχους του προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας που ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, και διαβουλεύεται με στόχο την εκπόνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα τερματίσει οριστικά την έως τώρα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας.»
Πρακτικά, η ελληνική θέση είναι πως η ΕΚΤ με την παρούσα απόφαση μετακυλύει το βάρος της απόφασης στο Eurogroup που θα συνεδριάσει άμεσα. Μόνο που η κάθετη στάση των Ευρωπαίων και τα «χλιαρά» μηνύματα στήριξης που παίρνει Αθήνα από τα βασικά ευρωπαϊκά κέντρα που διαμορφώνουν την πολιτική γραμμή, επί της ουσίας ρίχνει τόσο το βάρος όσο και την ευθύνη της απόφασης στην ελληνική πλευρά.
Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μόλις αυτός επέστρεψε στην Αθήνα και τον ενημέρωσε για την απόφαση της ΕΚΤ.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε στον κύριο Τσίπρα ότι η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας καθώς ανανεώνει τη ρευστότητα των τραπεζών μέσω του ELA. Ο κ. Τσίπρας τον άκουσε με προσοχή και του επισήμανε ότι τον δεσμεύει απόλυτα η πρόσφατη λαϊκή εντολή και στη βάση αυτή θα συνεχίσει να αναζητεί κοινή συμφωνία με τους εταίρους. 
Υπό αυτό το πρίσμα, διεξάγεται μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση, η οποία ομοιάζει με μια δύσκολη παρτίδα πόκερ: κινδυνεύει να τιναχθεί ανά πάσα στιγμή στον αέρα!
koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου