Σάββατο 11 Απριλίου 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ! ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ 5 ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ!!! ΒΙΝΤΕΟ

Αθήνα, 11 Απριλίου 2015


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

11 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου Πάρκινσον
Έναρξη  προγράμματος
«ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ- ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ»

Ένα νέο φιλόδοξο πρόγραμμα, που θα ανακουφίσει τις οικογένειες και τους ανθρώπους με νόσο Πάρκινσον έχει ξεκινήσει σε πέντε δήμους της Αττικής και πρόκειται να επέκταθεί σταδιακά και στους υπόλοιπους...

Το πρόγραμμα είναι πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας εθελοντών και ασθενών για την ν. Πάρκινσον «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση» και σαν σκοπό έχει την δημιουργία μιας τοπικής Κοινότητας ατόμων με Πάρκινσον σε κάθε δήμο που συμμετέχει, σε μια κοινή προσπάθεια να ενημερώθούν υπεύθυνα, να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη και να λάβουν μια όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένη θεραπεία της νόσου.

Είναι γεγονός ότι η νόσος Πάρκινσον είναι σύνθετη ασθένεια. Η εξέλιξη της είναι προοδευτική και επηρεάζει την κίνηση, την σκέψη και το συναίσθημα. Η επίπτωση της είναι σημαντική και στην οικογένεια, όπου ο σύντροφος επωμίζεται ένα μεγάλο βάρος της φροντίδας. Ας μην ξεχνάμε ότι η Πάρκινσον οδηγεί σε κινητική ή και νοητική «αναπηρία».

Όπως μας ενημερώνει σχετικά, ο πρόεδρος της ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση κος Ζήκος Παναγιώτης, διαπιστώσαμε ότι στην εποχή μας ένα μεγάλο μέρος των Ατόμων με Πάρκινσον δεν έχει την δυνατότητα πρόσβασης σε αξιοπιστες υπηρεσίες που να παρέχουν μια ολοκληρωμένη φροντίδα τόσο του ασθενή όσο και του φροντιστή. Το πρόγραμμα  «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ- ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ» φιλοδοξεί να προσφέρει δωρεάν υποστήριξη των φροντιστών και των πασχόντων στον χώρο στον οποίο ζούν.

Οι αντιδήμαρχοι Κοινωνικής Αλληλεγγύης των δήμων Περιστερίου, Αργυρούπολης-Ελληνικού, Ηλιούπολης, Γαλατσίου και Παλαιού Φαλήρου είναι οι πρώτοι που αγγάλιασαν το πρόγραμμα προσφέροντας χώρο για τις δωρεάν δράσεις της Κοινότητας Πάρκινσον του δήμου τους.

Κάθε δημότης των ανωτέρω δήμων μπορεί να εγγραφεί δωρεάν μέλος στην τοπική Κοινότητα ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση του δήμου του και να συμμετέχει σε όποια δραστηριότητα έχει ανάγκη. Συγκεκριμένα θα υπάρχουν διαρκώς δράσεις όπως:

Εξέταση αξιολόγησης από εξειδικευμένη ομάδα επιστημόνων.
Ομαδικά προγράμματα φυσικοθεραπείας ατόμων με νόσο Πάρκινσον
Ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης για τους φροντιστές των ασθενών
Σχολείο Φροντιστών ατόμων με νόσο Πάρκινσον
Μηνιαίες συναντήσεις των μελών της Κοινότητας Πάρκινσον ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση του δήμου, με στόχο την ενημέρωση και την κοινωνικοποίηση.
Γραμμή Ψυχολογικής Βοήθειας Πάρκινσον 90 11 40 40 34 (10.00-14.00, Χρέωση από σταθ. 1,23€/1’)

Κάθε μήνα θα υπάρχουν συναντήσεις των μελών της Κοινότητας Πάρκινσον ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση του δήμου τους, με στόχο την ενημέρωση και την κοινωνικοποίηση.

Η Πάρκινσον είναι μια νόσος που χρειάζεται πολύπλευρη αντιμετώπιση. Η συμμετοχή σε αυτές τις κοινότητες, προάγει την αλληλεγγύη και την κοινωνικοποίηση, βοηθά στην ενημέρωση και φυσικά παρέχει θεραπεία.

Εγγραφή στις Κοινότητες Πάρκινσον ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση στο τηλέφωνο:
Γραμμή Βοήθειας Πάρκινσον ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση 210-2224466 (10:00-18:00)
email epikouros.kinisi@outlook.com (αναφέρατε Δήμο και στοιχεία επικοινωνίας)
Πληροφορίες
       www.parkinsonportal.gr         Facebook: EPIKOYROS.kinesis

Με εκτίμηση
Ζήκος Ι. Παναγιώτης 
Ειδικός Νευρολόγος
πρόεδρος της ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση
Μέλος του Διοικητικού συμβουλίου
EUROPEAN PARKINSON DISEASE ASSOCIATION


Σχετικά με την ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-κίνηση

Η ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-κίνηση, η Ελληνική εταιρεία εθελοντών και ασθενών με ν. Πάρκινσον, είναι εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Από το 2008 είναι μέλος της EPDA - European Parkinson’s Disease Association. Αριθμεί περισσότερα από 1250 μέλη σε όλη την Ελλάδα, τα οποία είναι Άτομα με ν. Πάρκινσον, φροντιστές, επιστήμονες υγείας και απλοί εθελοντές.
Οι σκοποί της ΕΠΙΚΟUΡΟΣ–κίνηση είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των μελών, η διευκόλυνση της πρόσβασης σε σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους, η ενημέρωση και εκπαίδευση σχετικά με την νόσο, η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας για την θεραπεία και την κατανόηση της ν.Πάρκινσον.
Η ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση έχει δράση σε πέντε δήμους της Αθήνας όπου έχουν οργανωθεί Τοπικές Κοινότητες μέσω του προγράμματος  «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ- ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ» και παρέχεται δωρεάν υποστήριξη των φροντιστών και των πασχόντων στον χώρο στον οποίο ζούν.
Το διαδικτυακό της σπίτι  www.parkinsonportal.gr  φιλοξενεί ανάλογο Forum στο οποίο, τα μέλη ανταλλάσουν γνώσεις και εμπειρίες. Αξιόλογη είναι και η Ομάδα Νεανικής Πάρκινσον, για άτομα με έναρξη της νόσου σε ηλικία νεότερη των 50 ετών, που πραγματοποιεί μηνιαίες συναντήσεις. Η ΕΠΙΚΟUΡΟΣ–κίνηση  έχει δράση και στην Ευρώπη αναπτύσσοντας σχέσεις με άλλες εταιρείες ιδίου σκοπού. Το 2014 ο πρόεδρος της ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-κίνηση, κος Ζήκος Παναγιώτης, ειδικός νευρολόγος εξελέγη μέλος του Διοικητικού συμβουλίου της EPDA - European Parkinsons Disease Association.

Επικοινωνία.
Γραμμή Βοήθειας Πάρκινσον ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση 210 222 44 66 (αστική χρέωση 10.00- 18.00)
Γραμμή Ψυχολογικής Βοήθειας Πάρκινσον 90 11 40 40 34 (10.00- 14.00)
ρέωση από σταθ. 1,23€/1’, κιν.1,57€/1’, γραμμή παραπόνων  214-2148020, MEDIATEL)

Λίγα λόγια για τη Νόσο Πάρκινσον

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μία προοδευτικά εξελισσόμενη πάθηση. Δεν έχει θεραπεία και αγγίζει όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Παρόλο που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δυνατότητες θεραπείας και διαχείρισης για αρκετές πτυχές της νόσου, δεν είναι εντούτοις προσβάσιμες σε όλους.
Πάνω από 1,2 εκατ. άνθρωποι ζουν με Πάρκινσον στην Ευρώπη σήμερα, ενώ ο αριθμός αυτός προβλέπεται ότι θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030. Κατά συνέπεια, ο οικονομικός αντίκτυπος είναι τεράστιος και το κόστος του για τα ευρωπαϊκά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε €13,9 δις ετησίως.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου