Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: "ΓΙ' ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΑΜΕ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ 8"! ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ "ΦΩΝΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ"!

Στο αποκλειστικό ρεπορτάζ της "Φωνής του Δημότη" για το οικόπεδο που απώλεσε ο Δήμος και δεν θα γίνει τελικά στο σημείο Νηπιαγωγείο, απαντά ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος. Το ρεπορτάζ το αναδημοσιεύσαμε εμείς (εδώ δείτε το)
Ωστόσο, ο Δήμαρχος απαντά σε εμάς και προφανώς εκ παραδρομής αναφέρεται σε υπότιτλο του ρεπορτάζ "Έκθετος ο Δήμαρχος"! Εμείς αγαπητέ Δήμαρχε δεν λέμε πουθενά ότι είστε έκθετος. Δεν χρησιμοποιήσαμε αυτή τη λέξη. Αν υπάρχει, υπάρχει στο ρεόρτάζ του Π. Καραμανέα. 
Τέλος πάντων, η απάντηση του Δημάρχου έχει ως εξής:

Χολαργός, 8 Απριλίου 2015
Κύριε Βραχιολίδη,
Ο ανώνυμος συντάκτης του άρθρου με τίτλο «ο Δήμος έχασε το οικόπεδο που θα γινόταν νηπιαγωγείο» και υπότιτλο «έκθετος ο Δήμαρχος που δεν ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο» (‘Φωνή του Δημότη’, αρ.3/2015), θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός ώστε να καταγράψει - από δημοσιογραφική δεοντολογία - όλες τις συνιστώσες του θέματος (αγορά από το Δήμο οικοπέδου στη Δημοτική Κοινότητα Παπάγου για δημιουργία νηπιαγωγείου), το οποίο σε απλές γραμμές, οι οποίες δυστυχώς δεν αναδείχθηκαν – πιστεύουμε όχι ηθελημένα - από τον συντάκτη του άρθρου σας, έχει ως εξής.
Όταν ανέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή (1-9-2014) και προκειμένου να ενεργήσει σχετικά, έλαβε υπόψη της και τα:
(α) ‘Υπηρεσιακή Έκθεση, για το οικόπεδο επί της οδού Μπιζανίου 1, Αργυροκάστρου 8 και Εθνικής Αμύνης στη Δημοτική Κοινότητα Παπάγου ιδιοκτησίας κας Μ. Οικονομάκου (αρ.πρωτ.23239/1-8-2014) και
(β) ‘Έκθεση αποτύπωσης ακινήτου στη Δημοτική Κοινότητα Παπάγου (αρ.πρωτ.23240/1-8-2014) θεωρημένα από τη Δ/ντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, με αποδέκτες τον τότε Δήμαρχο κ. Βασίλειο Ξύδη, την τότε αντιδήμαρχο κα Βασιλική Ρετσινιά, τον τότε Γενικό Γραμματέα του Δήμου κ. Λάμπρου, τη νομική υπηρεσία του Δήμου και τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο κ. Ηλία Αποστολόπουλο.
Σημειώνεται ότι τις εκθέσεις αυτές δεν γνώριζαν οι δημοτικοί σύμβουλοι, που με την αρ.90/15-4-2014 απόφασή τους υπερψήφισαν την αγορά του οικοπέδου αυτού ως του μόνου κατάλληλου για τη στέγαση του 3ου Νηπιαγωγείου Παπάγου, όπως δεν γνώριζαν και άλλες πλευρές του θέματος, που ο εισηγητής θα έπρεπε να τις είχε αναφέρει πριν την υπερψήφισή του.
  
Σύμφωνα με τις εκθέσεις αυτές:
1) Η επιφάνεια του οικοπέδου (470 τ.μ.) έχει πολύ μεγάλη απόκλιση από τα απαιτούμενα 1200 τ.μ. των προδιαγραφών για 2θέσιο νηπιαγωγείο.
2) Το υφιστάμενο κτίσμα έχει αρκετά αυθαίρετα τμήματα (σημειώνονται δώδεκα στην έκθεση), με κυριότερα ότι:
ι) ενώ η νόμιμη (οικοδομική άδεια) επιφάνεια του ισογείου κτίσματος ήταν 119,47 τ.μ., η πραγματική του (κτισμένη) επιφάνεια είναι 134,92 τ.μ. και
 ιι) τμήμα του ισογείου βρίσκεται εκτός της νόμιμης οικοδομικής γραμμής (δηλαδή η οικοδομική γραμμή βρίσκεται μέσα στο κτίριο). Τα περισσότερα αυθαίρετα τμήματα αποτελούν λειτουργικά στοιχεία του κτίσματος και επομένως δεν θα μπορούσε να γίνει κατεδάφισή τους, αλλά θα έπρεπε να νομιμοποιηθούν με το ν.4178/2013, ώστε το κτίσμα να λειτουργήσει ως νηπιαγωγείο.
3) Η εισήγηση για την αγορά του οικοπέδου έγινε από τα μέλη τριμελούς επιτροπής (απόφαση σύστασης αρ.50/2014 του Δημοτικού Συμβουλίου), στην οποία συμμετείχαν εκτός των τότε αντιδημάρχων κα Φασούλη και κα Ρετσινιά και η αρχιτέκτων μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας κα Τσαρδακλή, η οποία ουδέποτε έλαβε μέρος σε οποιαδήποτε συνεδρία των υπολοίπων δύο μελών της επιτροπής (λόγω μη ενημέρωσης και πρόσκλησής της) και ούτε συνέπραξε στη σύνταξη πρακτικού ή πρότασης της επιτροπής, γεγονός που καθιστά τις συνεδριάσεις της επιτροπής παράνομες (άρθρο 14/παρ.4 του ν.2690/1999).
4) Για την αγορά του οικοπέδου θα έπρεπε να γνωμοδοτήσει και η ειδική Επιτροπή Καταλληλόλητας για την επιλογή χώρων για την ανέγερση διδακτηρίων (ν.3467/2006, άρθρο 18/παρ.6) η οποία ουδέποτε συστήθηκε.
5) Και οι δύο επιτροπές (τριμελής και καταλληλόλητας), προκειμένου να διαμορφώσουν την πρότασή τους θα έπρεπε να λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι  είχε προβλεφθεί στη μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου/Γ.Π.Σ. Παπάγου για τη στέγαση νηπιαγωγείου, διαφορετική πολεοδομική ενότητα εκείνης που βρίσκεται το προς αγορά οικόπεδο, να αιτιολογήσουν την αναγκαιότητα της αλλαγής και να διαβιβάσουν την απόφαση στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών όπου βρίσκεται προς έγκριση το Γ.Π.Σ. Παπάγου.

Ύστερα από τις παραπάνω πολύ συνοπτικά καταγραφείσες ενστάσεις η νέα Δημοτική Αρχή σταμάτησε τις όποιες ενέργειες για την αγορά του οικοπέδου. 
Ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού

Ηλίας Αποστολόπουλος

1 σχόλιο:

  1. καλα ρε Ηλια , ειναι δυνατον να καθεσαι να απαντας στους θεομουρλους και να τους δινεις αξια και υποσταση ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή