Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

ΜΕ ΚΡΑΝΟΣ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΥ Ο ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ! ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ!

Ένταση στην Πανεπιστημίου, όπου η Αστυνομία έκανε χρήση χημικών και κρότου λάμψης, όταν αντιεξουσιαστές επιχείρησαν να πλησιάσουν την Πρυτανεία, όπου είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση κατά των μεταλλείων χρυσού...

Οι νεαροί εκτόξευσαν πέτρες και ξύλα και ακολούθησαν συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, τα οποία τους απώθησαν προς την Κοραή.
Λίγο νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η μαζική πορεία διαμαρτυρίας από περίπου 5.000 μεταλλωρύχους που έφτασαν τα ξημερώματα στην Αθήνα, από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, με κομβόι 82 λεωφορείων, διαδηλώνοντας υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές.
Η ογκώδης πορεία έφτασε στο Σύνταγμα, έξω από το ελληνικό Κοινοβούλιο, με τους μεταλλωρύχους να φωνάζουν συνθήματα όπως «Είμαστε εργάτες κι όχι τρομοκράτες», «Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε» και «Κάτω τα χέρια από τα μεταλλεία».
Νωρίτερα, διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, όπου αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, στον οποίο και παρέδωσαν ψήφισμα. Άλλη αντιπροσωπεία συναντήθηκε και με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και τον γγ ΥΠΕΚΑ Άρη Αλεξόπουλο.
«Εδώ είναι η εργατιά. Οι αριστεροί υπουργοί έπρεπε να είναι δίπλα σ' αυτούς και όχι να κάθονται σε πολυθρόνες», ανέφερε εκπρόσωπος των μεταλλωρύχων.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γιώργος Χατζής ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμιά σαφής απάντηση από τον κ. Τσιρώνη. Όπως υποστήριξε, ο αναπληρωτής υπουργός περιορίστηκε να πει πως το υπουργείο θα τηρήσει τη νομιμότητα.
Play Button
 
Με κράνος μεταλλωρύχου ο Γεωργιάδης
Στη διαδήλωση έδωσε το παρών ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έτυχε μάλιστα θερμής υποδοχής. Ο κ. Γεωργιάδης, που σε ένδειξη συμπαράστασης στους διαδηλωτές φόρεσε και κράνος μεταλλωρύχου, ανέφερε ότι «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του εργατικού κινήματος που κάποιοι λένε ότι ο αγώνας των εργαζομένων δεν είναι δίκαιος γιατί δεν συμπαθούν τον όποιο εργοδότη».
«Πρώτη φορά ακούω δήθεν αριστερούς να λένε "να χάσετε τη δουλειά σας γιατί εργάζεστε στον α ή στον β"», ανέφερε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε: «Αυτό δεν πρόκειται να το αφήσουμε να συμβεί. Δεν υπάρχει περίπτωση να τους αφήσουμε να σας πετάξουν στον δρόμο, στην ανεργία».
Άλλωστε, και ο πρώην υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης τάχθηκε στο πλευρό τους λέγοντας πως είναι μαζί με τους εργαζόμενους που παλεύουν για τις δουλειές τους.
«Όταν για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής υπάρχουν ομόφωνες εισηγήσεις όλων των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου, όταν τρεις φορές το Συμβούλιο Επικρατείας δικαιώνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όταν 2.000 άμεσα εργαζόμενοι και τουλάχιστον 5.000 έμμεσα απασχολούμενοι δημιουργούν με την ίδια τη ζωή τη δική τους και των παιδιών τους, μια πανίσχυρη θωράκιση της υγείας και του περιβάλλοντός τους, τότε είμαστε όλοι μαζί με τους εργαζόμενους που παλεύουν για τις δουλειές τους», τόνισε ο κ. Μανιάτης.
Play Button
 

Το χρονικό της κατάβασης
Το κομβόι με τα 82 λεωφορεία, ξεκίνησε από τη Χαλκιδική το απόγευμα της Τετάρτης. Τα λεωφορεία με τους μεταλλωρύχους έφτασαν στη Λαμία λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα όπου πραγματοποίησαν ολιγόλεπτη στάση και συνέχισαν την πορεία τους προς Αθήνα, όπου, συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, αφίχθησαν τμηματικά στη Μεσογείων.
Αφορμή της συγκεκριμένης κινητοποίησης, όπως και προγενέστερων, είναι η απόφαση του αρμόδιου υπουργείου να "παγώσει" την υλοποίηση των πρωτοκόλλων υλοτόμησης 300 στρεμμάτων στις Σκουριές, διαδικασία απαραίτητη για την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού και την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας.
Είχε προηγηθεί ο έλεγχος νομιμότητας των πρωτοκόλλων που μολονότι δεν έφερε στο φως παρατυπίες, το ΥΠΑΠΕΝ αποφάσισε να μπλοκάρει την υλοτόμηση, κίνηση που εργαζόμενοι και επενδυτές θεωρούν αστήρικτη νομικά.
(news247.gr Με πληροφορίες από Voria.gr - Φωτογραφίες: Eurokinissi)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου