Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΓΗ! ΒΙΝΤΕΟ

Οι ειδικοί εκτιμούν πως ακόμη και σε περίπτωση ανεξέλεγκτης πρόσκρουσης, ο κίνδυνος για τους γήινους είναι πολύ μικρός: τα δύο τρίτα του πλανήτη είναι καλυμμένα από νερό και μόλις το 3% της ξηράς είναι πυκνοκατοικημένο...

Ρωσικό διαστημόπλοιο περιφέρεται εκτός ελέγχου γύρω από την Γη, ύστερα από προβλήματα στην ραδιοεπικοινωνία και τα συστήματα προώθησης του, ενώ το σκάφος βρισκόταν καθ’ οδόν για τον διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS). 

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το «Progress 59» θα μπορούσε να μείνει σε σπειροειδή τροχιά γύρω από τη Γη έως και για δέκα μέρες, πριν τελικά προσκρούσει, ανεξέλεγκτα, κάπου στην επιφάνεια του πλανήτη.

Το σκάφος είχε απογειωθεί το πρωί της Τρίτης από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, με προορισμό τον ISS, ενώ το «εναέριο ραντεβού» με τον ISS ήταν προγραμματισμένο για την Πέμπτη. 

Η μήκους 7 μέτρων διαστημική κάψουλα μετέφερε 2,5 τόνους τροφής, πόσιμου νερού και καυσίμων στο πλήρωμα του ISS. Ωστόσο η ευρωπαϊκή υπηρεσία διαστήματος (ESA) επισημαίνει ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς επί του διεθνούς διαστημικού σταθμού υπάρχουν αρκετά αποθέματα για την επιβίωση του εξαμελούς πληρώματος και την απρόσκοπτη λειτουργία του σταθμού σε περίπτωση που τελικά αποτύχουν οι προσπάθειες ανεφοδιασμού.

Οι Ρώσοι μηχανικοί αντιλήφθηκαν το πρόβλημα όταν, μετά την επιτυχή απογείωση του σκάφους, δεν επιβεβαιώθηκε η πλήρης εκδίπλωση των κεραιών τηλεμετρικού ελέγχου και διαπιστώθηκε αποτυχία συμπίεσης των προωθητικών συστημάτων. 

Ως τώρα το ρωσικό κέντρο επιχειρήσεων δεν έχει καταφέρει να επανακτήσει τον έλεγχο της κάψουλας, με τους μηχανικούς να έχουν ένα μικρό χρονικό παράθυρο προσπαθειών κάθε 90 λεπτά.

Για την ώρα, το «Progress 59» περιφέρεται με ταχύτητα 26.000 χιλιομέτρων ανά ώρα, σε τροχιά ύψους 257 χιλιομέτρων - δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τον διαστημικό σταθμό, και δεν αποτελεί θανάσιμη απειλή για τους έξι κοσμοναύτες του ISS.

Ωστόσο αρκετοί δορυφόροι θα πρέπει να κάνουν μανούβρες για να αποφύγουν κάποια «δυσάρεστη συνάντηση», δήλωσε στο Ρόιτερ ο Τόμας Ράητερ, επικεφαλής των επανδρωμένων αποστολών της ESA. «Εάν οι Ρώσοι μηχανικοί δεν ανακαταλάβουν τον έλεγχο του ακυβέρνητου διαστημοπλοίου, τότε αυτό θα καταπέσει σπειροειδώς στην Γη μέσα στις επόμενες δέκα μέρες», εκτίμησε.

Ο Ράητερ διευκρίνισε ότι επιστημονικό κλιμάκιο της ESA παρακολουθεί το διαστημόπλοιο, προσπαθώντας να προβλέψει πότε και που θα καταπέσει στην περίπτωση του χειρότερου σεναρίου. 

«Τέτοιοι υπολογισμοί δεν είναι εύκολοι αφού εξαρτώνται από αρκετούς απρόβλεπτους παράγοντες όπως ο περίπλοκος στροβιλισμός τους σκάφους, η ενδεχόμενη έκρηξη των δεξαμενών καυσίμου και ο σχεδόν χαοτικός τρόπος διάλυσης τους σκάφους κατά την επανείσοδο».

Οι διαστημικές κάψουλες ανεφοδιασμού τύπου Progress επιστρέφουν άδειες μετά από κάθε ανεφοδιασμό, ακολουθώντας μία «ασφαλή τροχιά» που καταλήγει στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, ώστε τυχόν συντρίμμια που δεν θα καούν κατά την επανείσοδο τους, να πέσουν μακριά από οποιαδήποτε κατοικημένη περιοχή. 

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο LifeNews μεταδίδει πως ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας διαστήματος Roskosmos, Ίγκορ Κομάρωβ, απέκλεισε οποιαδήποτε πιθανότητα επιτυχούς «προσάραξης» του Progress 59 στον ISS, υπογραμμίζοντας πως οι μηχανικοί εστιάζουν τις προσπάθειές τους στο σενάριο πρόσπτωσης στη θάλασσα.

Ωστόσο ακόμη και σε περίπτωση ανεξέλεγκτης πρόσκρουσης, οι ειδικοί εκτιμούν πως ο κίνδυνος για τους γήινους είναι πολύ μικρός: τα δύο τρίτα του πλανήτη είναι καλυμμένα από νερό και μόλις το 3% της ξηράς είναι πυκνοκατοικημένο. 



skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου