Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

ΕΠΙΠΛΕΟΝ 3 ΔΙΣ ΣΕ ΜΕΤΡΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ! ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΤΣΙΠΡΑ;

Πού το πάει επιτέλους αυτός ο Τσίπρας; Διαπραγματεύεται ή σκοπίμως φέρνει τη χώρα στο απόλυτο κενό για να...

την εξαναγκάσει να υποκύψει στα σκληότερα μέτρα που πάρθηκαν ποτέ;
Το ρεπορτάζ από το Koolnews.gr
Επιπλέον μέτρα ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ ζητούν οι δανειστές από την ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με το Bloomberg, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η ίδια η κυβέρνηση για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1% του ΑΕΠ για το 2015.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που έχει γνώση των συζητήσεων, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει επιπλέον μέτρα ύψους 3 δισ. Ευρώ φέτος, ώστε να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού που μπορούν να γίνουν δεκτοί από τους δανειστές.
Το δημοσίευμα αναφέρει δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση σύμφωνα με την οποία το ποσοστό 1% για πρωτογενές πλεόνασμα είναι αποδεκτό από την κυβέρνηση. Ο αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο είπε ότι χωρίς καμία αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική η Ελλάδα θα κλείσει το τρέχον έτος με ένα έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ.
Ολοταχώς για λύση η κυβέρνηση - Παραμένουν τα εμπόδια 
Η κυβέρνηση μοιάζει να το έχει πάρει απόφαση να εντείνει τους ρυθμούς και να δουλέψει για την επίτευξη μιας συμφωνίας. Αυτό πιστοποιείται από δύο στοιχεία: αρχικά, στις Βρυξέλλες εντείνονται, από τη στιγμή της ολοκλήρωσης του Eurogroup, οι επαφές σε επίπεδο Brussels Group. Δευτερευόντως, ο πρωθυπουργός συγκαλεί εκ νέου για σήμερα, Τετάρτη, το κυβερνητικό συμβούλιο, ώστε να συνεχίσουν για τη χάραξη της ελληνικής γραμμής στη διαπραγμάτευση.
Τα βασικά μέτωπα που μένουν ανοιχτά είναι αυτό του ασφαλιστικού, αλλά και αυτό του δημοσιονομικού κενού και του πλεονάσματος, ενώ πρέπει να αποσαφηνιστεί και τι μέλλει γενέσθαι με τους νέους συντελεστές ΦΠΑ, μιας και κύκλοι της κυβέρνησης ισχυρίζονται πως το ΔΝΤ ζητά ενιαίο συντελεστή 21-23%, κάτι που η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αποδεχθεί. Όπως έγραφε ήδη από το πρωί της Δευτέρας το KoolNews.gr, στα εργασιακά φαίνεται πως υπάρχει εξομάλυνση, με το θέμα των ομαδικών απολύσεων να απομακρύνεται σταδιακά από τον ορίζοντα και το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων να εντάσσεται στα ρεαλιστικά κέρδη της Αθήνας από μια ενδεχόμενη συμφωνία.
Η κυβέρνηση όμως αναγνωρίζει, όπως το έλεγε και κεντρικός υπουργός στο KoolNews.gr, πως πρέπει να τρέξει τη διαδικασία και μάλιστα να τρέξει σε έναν μονόδρομο: προς τη συμφωνία. Τα υπόλοιπα ενδεχόμενα, της ρήξης, του δημοψηφίσματος και των εκλογών συμπεριλαμβανομένων μοιάζουν προς ώρας να πηγαίνουν πίσω στους τακτικούς σχεδιασμούς του Μαξίμου, παρά το ότι υπάρχουν ακόμα υπουργοί και κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πως ισχυρίζονται πως ένα δημοψήφισμα θα ήταν όπλο.
Γιατί το δημοψήφισμα γύρισε μπούμερανγκ
Εδώ και αρκετές ημέρες είχε ενταθεί η ενδοκυβερνητική συζήτηση για την επανεβεβαίωση ή μη της λαϊκής ετυμηγορίας μέσω ενός δημοψηφίσματος είτε σε περίπτωση που υπάρχει συμφωνία, η οποία πέφτει στενή στην κυβέρνηση, είτε σε περίπτωση που έχει υπάρξει διάσταση απόψεων. Πλην όμως, υπό το κράτος των τελευταίων εξελίξεων το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται πως απομακρύνεται οριστικά.
Στις 29 Απριλίου το KoolNews.gr έγραφε γιατί ο κύριος Τσίπρας και δεν θέλει και δεν μπορεί να κάνει δημοψήφισμα, υπό ομαλές συνθήκες τουλάχιστον. Η επιμονή της κυβέρνησης όμως σε αμφίσημες δηλώσεις (επισήμως) και καθαρές υπέρ ενός δημοψηφίσματος (από κυβερνητικά στελέχη) προκάλεσε την αντίδραση των εταίρων με τρόπο που έκανε τη βαλβίδα πίεσης του δημοψηφίσματος να γυρίσει μπούμερανγκ. Έτσι, η πίεση μετατέθηκε στην Αθήνα και μάλιστα με το ασφυκτικό χρονικό περιθώριο των περίπου 15 ημερών.
Στις δηλώσεις των εταίρων υπάρχουν δύο γραμμές. Σύμφωνα με την πρώτη, την οποία εξέφρασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αν υπάρξει συμφωνία και η κυβέρνηση ζητήσει αυτή να τεθεί σε δημοψήφισμα, τότε δεν θα υπάρξει καμία καταβολή χρημάτων από την πλευρά της Ευρωζώνης. Χωρίς αμφιβολία, σε μια τέτοια εξέλιξη η χώρα θα στεγνώσει πλήρως, δεν είναι βέβαιο πως θα μπορεί να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της, ενώ θα υπάρξει και μαζική φυγή καταθέσεων, οδηγώντας τις τράπεζες σε οδυνηρή κατάσταση. Ένα τέτοιο δημοψήφισμα λοιπόν θα γινόταν υπό συνθήκες πλήρους ανωμαλίας, τις οποίες η Αθήνα δεν επιθυμεί.
Η δεύτερη γραμμή είναι αυτή του κυρίου Σόιμπλε. Όπως έχουμε ξαναγράψει, στο Βερολίνο υπάρχουν δυο γραμμές, αυτή της κυρίας Μέρκελ και αυτή του κυρίου Σόιμπλε. Η μεν είναι η πιο πολιτική, η δε πιο σκληρή και τεχνοκρατική. Δεν είναι μυστικό πως ο κύριος Σόιμπλε φέρεται να έχει ξεπεράσει τα όριά του με την Ελλάδα και οι σιβυλλικές δηλώσεις του περί ενός Grexit δεν έχουν περάσει απαρατήρητες.
Υπό αυτό το πρίσμα, η «προτροπή» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών θα μπορούσε εκ νέου να συνδέεται με την υποδόρια επιθυμία του η χώρα μας να αποχωρήσει από το κοινό νόμισμα. Αυτό φρόντισε να το κάνει πιο σαφές ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γιοργκ Σελινγκ, ο οποίος θεωρείται «άνθρωπος του κυρίου Σόιμπλε». Μπορεί μεν να παρέπεμψε αρχικά στην Ελλάδα ως προς την απόφαση διεξαγωγής ή μη ενός δημοψηφίσματος, ισχυρίστηκε πως «τίθεται το ερώτημα τι θέλει να πετύχει κανείς (η ελληνική κυβέρνηση) με ένα δημοψήφισμα, να πετύχει μια στήριξη για αλλαγή των προεκλογικών της υποσχέσεων, ή ενδεχόμενα μια απόφαση για έξοδο από το ευρώ. Το ερωτηματολόγιο πρέπει να το αποφασίσει μόνη της η ελληνική κυβέρνηση».
Έτσι, με τα… μαύρα σύννεφα να πυκνώνουν, η κυβέρνηση μοιάζει να κάνει πίσω σε αυτό το ζήτημα, οδεύοντας προς τη συμφωνία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου