Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΑΝ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ! ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΞΙΚΟ ΝΕΦΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ ΠΟΥ ΠΝΙΓΕΙ ΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ

Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα-Χρήστος Μαζάνης

Για αρκετά 24ωρα θα συνεχίσει να σιγοκαίει η φωτιά -λόγω της μεγάλης...



έκτασης του χώρου και του είδους των υλικών- που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στον Ασπρόπυργο και κινητοποίησε γιατρούς, περιβαλλοντολόγους και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων ώστε να αναλύσουν και να μετρήσουν την τοξική ρύπανση στην ατμόσφαιρα του Λεκανοπεδίου. 
Η καύση ελαστικών και άλλων οργανικών υλικών είναι γνωστό ότι παράγει τοξικές ουσίες όπως οι διοξίνες και τα φουράνια, ωστόσο οι επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα της Αθήνας δεν μπορούν να υπολογιστούν μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναλύσεις. 

Μετρήσεις γύρω από το χώρο της πυρκαγιάς πραγματοποιεί μεταξύ άλλων ομάδα του Ευάγγελου Γερασόπουλου, διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Στο χώρο έχουν επίσης σπεύσει ερευνητές του «Δημόκριτου» και γιατροί.

Eικόνα από το εργοστάσιο, φωτό: EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Eικόνα από το εργοστάσιο, φωτό: EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ


EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ


Ε. Γερασόπουλος: Διαπιστώσαμε την παρουσία καπνού και πάνω από την Αθήνα
«Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών τις μέρες αυτές προχώρησε σε μια πρώτη χαρτογράφηση των συγκεντρώσεων των ρύπων στις περιοχές κοντά στην πυρκαγιά και έχει στήσει και έναν σταθμό δειγματοληψίας τα δείγματα τα οποία θα συλλέξουμε, τις επόμενες ημέρες θα μεταφερθούν στα εργαστήρια για περαιτέρω χημικές αναλύσεις» ανέφερε στο zougla.gr ο κ. Γερασόπουλος. 

«Η πρώτη χαρτογράφηση έχει δείξει αυτό το οποίο αναμέναμε δηλαδή ότι προς στην πλευρά που φυσάει ο άνεμος και σε μια απόσταση 100 μέχρι και 200 μέτρα μακριά από τη φωτιά οι συγκεντρώσεις είναι αυξημένες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γερασόπουλος και συμπλήρωσε «από μετρήσεις στο κέντρο της Αθήνας -όπου το Αστεροσκοπείο λειτουργεί σταθμό μετρήσεων- ανιχνεύσαμε την παρουσία του καπνού από την πυρκαγιά του Ασπρόπυργου ευτυχώς όμως σε αρκετά μεγάλα υψόμετρα οπότε οι συγκεντρώσεις κοντά στην επιφάνεια είναι αρκετά χαμηλότερες των ορίων και άρα όχι ανησυχητικές». 

Ο καπνός, ανάλογα με το από που φυσάει ο άνεμος, έχει παρατηρηθεί και προς την κατεύθυνση της πόλης της Αθήνας όπου οι πυκνότητα του πληθυσμού είναι αυξημένη. Τουλάχιστον στο κέντρο της Αττικής οι μετρήσεις είναι χαμηλές, πρόσθεσε o κ. Γερασόπουλος. 



Ν. Κατσαρός: Περιμένουμε τον "θεό άνεμο" να λύσει το πρόβλημα και όχι την Πολιτεία
Για ένα απαράδεκτο γεγονός μίλησε ο καθηγητής και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ κ. Νίκος Κατσαρός στο zougla.gr «διότι μετά από πέντε ημέρες εξακολουθεί να ρυπαίνεται η περιοχή από την μη ελεγχόμενη καύση του κάθε είδους υλικών που υπάρχουν εκεί. Είτε είναι πλαστικά, είτε χαρτικά, είτε ακόμη και συσκευασίες με φάρμακα που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν και όλα αυτά τα υλικά όταν καίγονται παράγουν διοξίνες, ουράνια και μια σειρά από άλλους τοξικούς ρύπους οι οποίοι επί πέντε ημέρες μολύνουν την ευρύτερη περιοχή με αποτέλεσμα άτομα με άσθμα, ηλικιωμένα, άτομα νεαρής ηλικίας και καρδιοπαθείς να υποφέρουν οπωσδήποτε μέσα σε αυτό το τοξικό νέφος».

«Σήμερα για πρώτη μέρα έκλεισαν τα σχολεία ενώ θα έπρεπε να είχαν κλείσει από την πρώτη στιγμή δηλαδή από τη Δευτέρα» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «περιμένουμε το θεό άνεμο να λύσει το πρόβλημα και όχι την πολιτεία να λάβει σύντομα και αποτελεσματικά μέτρα». 



Μπεχράκης: Οι διοξίνες είναι ισχυρό δηλητήριο της περιβαλλοντικής ρύπανσης

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και της εθνικής επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος, καθηγητή Π. Μπεχράκη, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται για ένα επεισόδιο ατμοσφαιρικής ρύπανσης που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο αέρας περιέχει διοξίνες μετά την καύση των πλαστικών. «Δυστυχώς δεν υπάρχει μια καταγραφή των επιδράσεων που έχει το νέφος της Αθήνας το οποιοδήποτε νέφος της Αττικής στον εκτιθέμενο πληθυσμό παρά το ότι κάτι τέτοιο έχει προταθεί από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία από το 1987» δήλωσε και πρόσθεσε «το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Αττικής αν είχε αντιμετωπιστεί σωστά με την έννοια της καταγραφής των επιδράσεων που έχει το νέφος αυτό στον εκτιθέμενο πληθυσμό σήμερα θα είχαμε άριστα αποτελέσματα και θα γνωρίζαμε πόσο έντονα ή λιγότερα έντονα θα έπρεπε να είναι τα μέτρα που πρέπει να πάρει η κοινωνία μας για την αντιμετώπισή του». 



Εκατοντάδες κλήσεις πολιτών για προβλήματα
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του zougla.gr, από το Σάββατο, οπότε και ξέσπασε η φωτιά στον Ασπρόπυργο μέχρι και σήμερα, το ΕΚΑΒ έχει δεχθεί περισσότερες από 300 κλήσεις πολιτών που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα. Παράλληλα, εκατοντάδες κάτοικοι της Δυτικής Αττικής προσήλθαν στα επείγοντα νοσοκομείων και στη συνέχεια εισήχθησαν σε πνευμολογικές κλινικές.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις καταγγελίες πολιτών στο zougla.gr, υπήρξε παρεμπόδιση του έργου των πυροσβεστικών δυνάμεων από Ρομά οι οποίοι εισήλθαν στον χώρο αναζητώντας αντικείμενα που θα μπορούσαν να μεταπωληθούν.

Τι έδειξαν οι πρώτες μετρήσεις για τη μόλυνση της ατμόσφαιρας
Με εντολή της Περιφερειάρχη Αττικής, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», προχώρησε σε μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων και άλλων δεικτών της ρύπανσης που έχει προκληθεί από την καύση των υλικών στην περιοχή της ιδιωτικής επιχείρησης στον Ασπρόπυργο. 

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις τοξικών ουσιών, όπως διοξίνες και φουράνια.





Διαβάστε τα αποτελέσματα των πρώτων μετρήσεων σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Επί τάπητος το θέμα της πυρκαγιάς στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής


Κατά την επίσκεψή της στην περιοχή, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου δήλωσε ότι πρώτο μέλημα είναι η αντιμετώπιση της ρύπανσης. Για το λόγο αυτό κάλεσε ειδικούς επιστήμονες , ενώ κατέθεσε και μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου «για παράνομες και αυθαίρετες πράξεις από τις οποίες προέκυψε κίνδυνος για τους πολίτες, υποβάθμιση και μόλυνση του περιβάλλοντος».

Με αφορμή τη μήνυση, η Εισαγγελία Πρωτοδικών ζήτησε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση.

Την Πέμπτη, το θέμα της πυρκαγιάς θα συζητηθεί κατά προτεραιότητα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. 

Έκτακτα μέτρα στον Ασπρόπυργο για το τοξικό νέφος

Διακοπή λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συστήνει το υπουργείο Υγείας για τους κατοίκους στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Η κατάσταση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος στην περιοχή εκτιμάται ως επιβαρυμένη, μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Ασπροπύργου και για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας το υπουργείο Υγείας εισηγείται τη λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας του πληθυσμού.

Άτομα αυξημένου κινδύνου (αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών) θα πρέπει να αποφύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία, καθώς και την σωματική άσκηση. Αναφέρεται ακόμη ότι άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ εάν τα συμπτώματα επιμένουν συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Οι συστάσεις στο γενικό πληθυσμό περιλαμβάνουν την αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής σε αυτούς, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του κοινού σε εσωτερικούς χώρους, θα πρέπει να διατηρούνται οι πόρτες, οι μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα κλειστά. 

Στον εισαγγελέα ο υπεύθυνος του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο

Χωρίς μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης λειτουργούσε το εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου, όπου εκδηλώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά προκαλώντας σοβαρή μόλυνση στην Αθήνα, ενώ διαπιστώθηκαν και άλλες παραβάσεις, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία προχώρησε την Τρίτη σε μία σύλληψη.

Συγκεκριμένα, συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Ασφάλειας Αττικής, ένας 34χρονος, προσωρινά υπεύθυνος της εταιρείας ανακύκλωσης, για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ αναζητείται ο 46χρονος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κατηγορούμενος για τις ίδιες παραβάσεις.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την ΓΑΔΑ, κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας, με τη συνδρομή Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετέβησαν στον Ασπρόπυργο Αττικής, στον χώρο όπου λειτουργεί το εργοστάσιο, όπου γίνεται κοπή και δεματοποίηση παλαιοχάρτου, πλαστικών και ξύλινων απορριμμάτων, προκειμένου να διαπιστωθούν ενδεχόμενες περιβαλλοντικές συνέπειες που προέκυψαν από την πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο.

Την ώρα του ελέγχου υπήρχαν πολλές εστίες φωτιάς σε εξέλιξη, ενώ, όπως διαπιστώθηκε, στον χώρο της επιχείρησης, που καταλαμβάνει 46 στρέμματα, υπήρχαν δοχεία ορυκτελαίων, ελαστικά αυτοκινήτων και συσκευασίες με φάρμακα, για τα οποία η εταιρεία δεν ήταν αδειοδοτημένη.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι η εταιρεία δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης, και δεν ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα από την πυρκαγιά να προκληθεί σοβαρή υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου