Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

ΑΝΑΚΑΤΩΝΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ Ο ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΛΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΒΑΛΥΡΑΚΗ!

Χολαργός,  28/05/2015


ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ
Αντιδήμαρχος                                                                             Αρ. Πρωτ.: 9526

Οικονομικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης 
Αθανάσιος Βαλυράκης

Aγαπητέ κ. Κουγιουμτζόπουλε,

σε απάντηση της επιστολής σας με θέμα: «Διάθεση αξιόπιστων στοιχείων» (δημοσιεύτηκε εδώ), σας ενημερώνω ότι για την παραγραφή των αξιώσεων κατά των ΟΤΑ, εφαρμόζονται οι διατάξεις που διέπουν την παραγραφή των αξιώσεων κατά του Δημοσίου...


Οποιαδήποτε απαίτηση κατά του Δημοσίου, πλην εκείνων για τις οποίες εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, παραγράφεται μετά την παρέλευση της πενταετίας, εφόσον από άλλη γενική ή ειδική διάταξη δεν ορίζεται βραχύτερος χρόνος παραγραφής αυτής (π .χ. οι μισθολογικές απαιτήσεις παραγράφονται μετά τη παρέλευση της διετίας).
Η παραγραφή οποιασδήποτε απαίτησης κατά των ΟΤΑ αρχίζει από το τέλος του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο γεννήθηκε και είναι δυνατή η δικαστική της επιδίωξη. Δηλαδή μετά την 31η Δεκεμβρίου 2014 παραγράφονται τα ανεξόφλητα τιμολόγια που είχαν εκδοθεί μέχρι 31/12/2009.
Η παραγραφή λαμβάνεται υπόψη αυτεπάγγελτα από τα δικαστήρια.
Η διαγραφή των παραγραφέντων οφειλών του Δήμου προς τρίτους, γίνεται με
απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου κατόπιν εισήγησης της Οικονομικής
υπηρεσίας.

Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ο Δήμος προέβη σε μία καθόλα νόμιμη διαδικασία της παραγραφής.

Περαιτέρω, για το ερώτημα που θέσατε στην προηγούμενη συνεδρίαση για το που οφείλεται η καθυστέρηση και η παραγραφή, όπως ήδη σας απάντησα, η κυριότερη αιτία είναι η μη προσκόμιση στο Ταμείο των προβλεπόμενων από το νόμο απαραιτήτων δικαιολογητικών νομιμοποίησης των δικαιούχων -προμηθευτών, π.χ. φορολογική ενημερότητα. Αντιθέτως εσείς αυθαίρετα συμπεράνατε ότι γνωστές εταιρείες, τις οποίες κατονομάσατε, δεν έχουν φορολογική ενημερότητα.
Επομένως, δεν ήμουν εγώ αυτός που δυσφήμησε κάποιες εταιρείες. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των προμηθευτών, εάν θεωρούν ότι με υπαιτιότητα του Δήμου δεν  πληρώνονται, να  προσφύγουν στα  δικαστήρια,  οπότε  η παραγραφή των αξιώσεων τους διακόπτεται και επιπλέον εάν δικαιωθούν, ο Δήμος θα προβεί στην πληρωμή των τιμολογίων κατόπιν δικαστικής απόφασης. Αλλά όπως διαβάσατε στην εισήγηση, από το συνολικό ποσό των 316.494,95€ οι προμηθευτές με αξιώσεις ύψους 126.103,14€, δεν προέβησαν στη διαδικασία διακοπής της παραγραφής διεκδικώντας την πληρωμή τους από το Δήμο.
Πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να πληρώνονται εγκαίρως όλοι οι προμηθευτές και γνωρίζουμε ότι δεν είναι προς το συμφέρον του Δήμου να μην τους πληρώνει, για πολλούς λόγους. Κανείς δεν θέλει να αποκτήσει ο Δήμος μας όνομα στην αγορά ως κακοπληρωτής, με αποτέλεσμα εκτός των άλλων να μη συμμετέχουν επιχειρηματίες σε διαγωνισμούς του Δήμου και να κηρύσσονται άγονοι οι διαγωνισμοί. Κανείς δε θέλει να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του Δήμου με τόκους υπερημερίας. Είναι αυτονόητο όμως, ότι ο Δήμος πρέπει να κινείται στα νόμιμα πλαίσια. Όταν υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στην πληρωμή και αφού έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια να πραγματοποιηθεί μια νόμιμη πληρωμή, είναι επιβεβλημένο από το νόμο ότι μετά τη λήξη της πενταετίας, τα τιμολόγια θα παραγραφούν. Μας κατηγορήσατε για διοικητική αδυναμία διεκπεραίωσης των διαδικασιών πληρωμής των πιστωτών μας ξεχνώντας το βασικότερο όλων. Ότι μου ζητάτε να απολογηθώ για την οργάνωση του Δήμου για το διάστημα πριν από το 2009, επειδή αφορούν τιμολόγια εκείνης της εποχής.
Πράγματι όπως είπατε στην προηγούμενη συνεδρίαση όταν ανέλαβε ο κ. Ξύδης, πληρώθηκαν πάρα πολλά τιμολόγια - εκκρεμότητες του πρώην Δήμου Χολαργού, ΟΧΙ όμως τα πριν της πενταετίας, γιατί ο νόμος το απαγορεύει. Σύμφωνα με το άρθρο 94 του Ν.2362/1995, σε περίπτωση που παρέλθει ο χρόνος παραγραφής της απαίτησης, τότε δεν μπορεί να πληρωθεί η απαίτηση που παραγράφεται ακόμη και αν το επιθυμεί ο Δήμος. Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι το 2019 και 2020 το ποσό των παραγραφέντων τιμολογίων λόγω πενταετίας (τιμολόγια με ημερομηνία έκδοσης 2014 - 2015) θα είναι μειωμένο τουλάχιστον κατά 90%.

Όσον αφορά τους υπαλλήλους της Οικονομικής Υπηρεσίας, αυτούς που χαρακτηρίσατε στην προηγούμενη συνεδρίαση «αραχτούς και λάιτ, εχθρικούς, αρνητικούς, ότι επιδεικνύουν ολιγωρία, κατάχρηση εξουσίας, ότι πληρώνονται χωρίς να προσφέρουν εργασία σε βάρος του ιδιωτικού τομέα και των επιχειρηματιών κ.λπ.», στην καλύτερη περίπτωση, τους αδικούν.

Σας διαβεβαιώνω ότι οι υπάλληλοι της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Παπάγου - Χολαργού είναι άριστοι συνεργάτες, πλήρως καταρτισμένοι, εργατικοί και φιλότιμοι σε σημείο να εργάζονται πέραν του ωραρίου τους όποτε οι συνθήκες το απαιτούν, χωρίς μάλιστα να ζητούν πληρωμή για υπερωριακή εργασία.
Αυτό είναι το μόνο που επαίρομαι με δηλώσεις μου σε όλες μου τις τοποθετήσεις.
Παρά το γεγονός της αυξανόμενης γραφειοκρατίας και της δραματικής αύξησης των διαδικασιών στην οικονομική διαχείριση των Δήμων, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, οι υπάλληλοι του Λογιστηρίου και του Ταμείου, έχουν θέσει στόχο πρώτης προτεραιότητας την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι σύμφωνα με τα βιβλία του Δήμου οι εκκρεμείς οφειλές του Δήμου προς τρίτους άνω των 90 ημερών στις 1/1/2011 (Καλλικρατικός Δήμος Παπάγου Χολαργού) ήταν 2.934.102,37€, στις 31/8/2014 ήταν 618.084,35€ και σήμερα είναι 514.177,64€.

Τέλος σας ενημερώνω ότι σύμφωνα με τα βιβλία της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου επικαιροποιημένα μέχρι και σήμερα, εμφανίζονται τα κατωτέρω στοιχεία:
1.  To ταμειακό υπόλοιπο ανέρχεται στο ποσό των 4.989.122,63€
2.  Το συνολικό ύψος των ανεξόφλητων τιμολογίων που έχουν κατατεθεί στο Δήμο ανέρχεται στο ποσό των 924.448,43€
3.  Το συνολικό ποσό των δεσμευθέντων πιστώσεων ανέρχεται στο ποσό των    24.262.094,29€    επί    συνόλου    προϋπολογισμού    ποσού 30.059.131,21€
Όσον αφορά τα τιμολόγια συγκεκριμένων εταιρειών, επειδή δεν θεωρώ ότι είναι σωστό, όπως προείπα, να αναφερθώ ονομαστικά και ξεχωριστά σε προμηθευτές με στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας τους ή τυχόν άλλες δραστηριότητες τους, μπορείτε να περάσετε όποτε θέλετε από το γραφείο μου και να ενημερωθείτε προσωπικά για οποιοδήποτε τιμολόγιο ενδιαφέρεστε.
Για τους υπόλοιπους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιείτε, σας παρακαλώ εφεξής όταν αναφέρεστε στο πρόσωπό μου, να είστε πολύ προσεκτικός, γιατί δεν έχω δώσει κανένα δικαίωμα όλα αυτά τα χρόνια και σε κανέναν, να αναφέρεται σε μένα με αυτόν τον τρόπο._



Aθανάσιος Βαλυράκης 

2 σχόλια:

  1. Εκατοντάδες χιλιάδες ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ το τελευταίο διάστημα με την ΑΝΟΧΗ και ΚΑΘΑΔΗΓΗΣΗ της σημερινής ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ . ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΑ ΑΘΩΑ ΘΥΜΑΤΑ ....... ΔΕΚΑΔΕΣ ΒΙΑΣΜΟΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ από τα ΟΡΚ τους ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΕΣ που κατάλαβαν την χώρα μας . Υπάρχουν 7 δολοφονημένοι Έλληνες από ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ που τα ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΑ ΜΜΕ κρύβουν από τον Λαό με εντολή της σημερινής ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΉΣ ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗΣ [ από Φεστιβάλ και Όργια κάθε είδους ΑΝΩΜΑΛΟΥ] κυβέρνησης που με τα ΝΕΑ ΛΗΣΤΡΙΚΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ [περιουσιολόγιο κλπ] θα ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ τον Ελληνισμό από προσώπου Γης . Οι ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ της ΜΕΡΚΕΛ [Τσίπρας και ΣΙΑ] μέσα από ένα ΣΑΤΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ θα ΔΙΑΜΕΛΙΣΟΥΝ την χώρα μας και θα την ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ . Θα έρθει ο καιρός που ο Τσίπρας θα έχει την τύχη του κομμουνιστή Τσαουσέσκου............ ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΧΑΣΩ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ..... ΕΜΠΡΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΟΙ ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΙ ......... ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. α) Μακη ωραίος τίτλος !!!
    β) Βαλυράκη έχεις πιει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή