Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΙΝΑ. ΑΠΕΙΛΕΙ ΑΙΓΥΠΤΟ, ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΑΜΑΣ!!

Γράφει ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΘ. ΜΠΑΛΤΖΩΗΣ*
 
          Στον κόλπο της Άκαμπα, στην Ερυθρά θάλασσα, τρία κράτη μοιράζονται τον στενό μοιχό του. Η Αίγυπτος με το τουριστικό χωριό της Τάμπα στα δυτικά, το Ισραήλ με την πανέμορφη πόλη  Εϊλάτ (Eilat) και το Ιορδανικό λιμάνι της Άκαμπα, εξ ου και η ονομασία, στα ανατολικά του.  Το Εϊλάτ είναι ο κυριότερος  τουριστικός των Ισραηλινών  και όχι μόνο, χειμώνα – καλοκαίρι, καθόσον οι θερμοκρασίες παραμένουν κατάλληλες για διακοπές ακόμη και τον χειμώνα. Αρχαιολογικές ανασκαφές...

αποκάλυψαν εντυπωσιακoύς  προϊστορικούς  τάφους,  που χρονολογούνται στην 7η χιλιετία π.Χ.  Στην αρχαιότητα βρισκόταν στα σύνορα των Κρατών Εδώμ και Μαδιάμ. Το Εϊλάτ αναφέρεται και στην Παλαιά Διαθήκη. Το μέρος κατοικήθηκε ήδη από την ρωμαϊκή εποχή και αποτελούσε σημαντικό λιμάνι, ενώ η σημερινή πόλη ιδρύθηκε το 1952.  Το θέρετρο Ειλάτ με τα πανέμορφα, μεγαλοπρεπή και χολιγουντιανής αισθητικής  ξενοδοχεία του έχει αποτελέσει και παλαιότερα, στόχο ακραίων Ισλαμιστικών οργανώσεων, όπως της  Χαμάς και της  Άλ Κάιντα και άλλων παρεμφερούς ιδεολογίας και αντιλήψεων.


Να λοιπόν που μια νέα απειλή κατά του Ειλάτ έχει κινητοποιήσει τις υπηρεσίας πληροφοριών και ασφαλείας του Ισραήλ. Μια Ισλαμιστική οργάνωση από το Σινά, που πρόσκειται και υπάγεται  στο Ισλαμικό κράτος εκτόξευσε μια απειλή, μέσω Facebook παρακαλώ, κατά του Ισραήλ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Israel Hayom, προειδοποιώντας το ότι το Εϊλάτ θα πρέπει να αναμένει μπαράζ ρουκετών τις προσεχείς ημέρες. Η Ισλαμιστική αυτή οργάνωση,  έχει βάση την  χερσόνησο του  Σινά, πρόσκειται ουσιαστικά   στο Ισλαμικό κράτος, και η απειλή  αναρτήθηκε, όπως είπαμε  σε λογαριασμό στο Facebook από τζιχαντιστές που σχετίζονται με την οργάνωση «Επαρχία του Σινά», παλαιότερα γνωστή ως Ansar Bait al-Maqdis ("Supporters of the Holy House"), η οποία ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος τον περασμένο Νοέμβριο . Παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητά της χρονολογείται από το 2011, ενέτεινε τις επιθέσεις της μετά την αποπομπή του προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι και τις επιχειρήσεις κατά των Ισλαμιστών και των Αδελφών Μουσουλμάνων, που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι. 

Οι περισσότερες από τις επιθέσεις της οργάνωσης αυτής  είχαν στόχο αιγυπτιακές στρατιωτικές δυνάμεις, που ευρίσκονται  στο Σινά, αν και  επανειλημμένα έχει εκτοξεύσει πυραύλους κατά του Εϊλάτ, καθώς επίσης και κατά της Ιορδανικής πόλης της Άκαμπα. Η ίδια οργάνωση η Ansar Bait al-Maqdis είχε  επανειλημμένα βομβαρδίσει τον αγωγό φυσικού αερίου στο Σινά  κατά το πρόσφατο, προκαλώντας προβλήματα στην εξαγωγή φυσικού αερίου από την Αίγυπτο προς το Ισραήλ και την Ιορδανία.

Η Ισλαμιστική αυτή οργάνωση, εντεταγμένη πλέον στο Ισλαμικό κράτος κάλεσε επίσης και τους Αιγύπτιους να ενταχθούν στις τάξεις της και να τη βοηθήσουν να αποσπάσει το Σινά από την Αίγυπτο!!! Δηλαδή να ενταχθεί το Σινά στο Ισλαμικό κράτος!!!!! Επέκρινε επίσης τη Χαμάς για «εγκατάλειψη του αγώνα κατά των Εβραίων», και προειδοποίησε ότι το Ισλαμικό Κράτος θα εξαπολύσει επιθέσεις στη Γάζα!!!  Η Ισλαμιστική οργάνωση θεωρεί τη Χαμάς ιδιαίτερα μετριοπαθή και προσπάθησε να υπονομεύσει τη νομιμότητά της. Αυτή η στάση ώθησε τη Χαμάς να συλλάβει και να πατάξει  τους συμπαθούντες το Ισλαμικό Κράτος στη Λωρίδα της Γάζας, φοβούμενη πλέον ότι οι τζιχαντιστές τελικά θα την ανατρέψουν.

Η πιθανή επίθεση στο Εϊλάτ έρχεται στον απόηχο μιας άλλης κλιμάκωσης μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ. Πρόσφατα (την Τρίτη 26-5), ήχησαν σειρήνες στο νότιο Ισραήλ, μετά από εκτόξευση ρουκέτας από τη Λωρίδα της Γάζας. Το γεγονός αυτό αν και φαίνεται ήσσονος σημασίας, εν τούτοις δεν είναι.  Ήταν η πρώτη πυραυλική επίθεση από τη Γάζα μετά την επιχείρηση Protective Edge, από το καλοκαίρι  του 2014, όπου μετά την επίτευξη συμφωνίας επικρατούσε άνεμος ειρήνης και ηρεμίας. Βέβαια οι Ισραηλινοί απάντησαν με τον προβλεπόμενο τρόπο. Δηλαδή η  ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία διεξήγαγε επίθεση αντιποίνων εναντίον στόχων της Χαμάς. Από την πλευρά της Χαμάς  δήλωσαν ότι είχαν  συλλάβει τα άτομα  που εκτόξευσαν τον πύραυλο. Φαίνεται ότι η ενέργεια αυτή, όπως και οι συλλήψεις ακραίων Ισλαμιστών, συμπαθούντων το Ισλαμικό κράτος στην Γάζα εξόργισε τους Ισλαμιστές του Σινά και για αυτό τον λόγο στοχοποίησαν και την Χαμάς, κατηγορώντας την για μετριοπάθεια και «εγκατάλειψη του αγώνα κατά των Εβραίων».

          Διαπιστώνουμε ότι το Ισλαμικό κράτος, το  ISIS δεν κυριαρχεί μόνο στην Συρία και στο Ιράκ, αλλά έχει οργανώσεις-παρακλάδια, οργανωμένα και εντεταγμένα σε πολλά κράτη και μέρη της Μέσης Ανατολής. Ένα από τα ισχυρότερα είναι και η ιδιαίτερα σκληρή και ακραία ιδεολογικά οργάνωση Ansar Bait al-Maqdis, τώρα γνωστή ως «Επαρχία του Σινά». Οι μάχες του Αιγυπτιακού στρατού με τους Ισλαμιστές – τζιχαντιστές στο Σινά είναι συνεχής και με εκατόμβες νεκρών και θυμάτων. Και φυσικά δεν θα πρέπει να αγνοείται η σχεδόν απόλυτη κυριαρχία του Ισλαμικού κράτους στην Λιβύη, ιδιαίτερα στην Κυρηναική!! Η απειλή που εκτόξευσε κατά του Ισραήλ είναι σοβαρή και θα λέγαμε αναμενόμενη. Όπως και η κριτική κατά της Χαμάς, καθόσον η απραξία κατά του Ισραήλ θεωρείται προδοσία και εγκατάλειψη του αγώνα. Το Ισλαμικό κράτος βλέπουμε ότι με την ανοχή και την ¨στήριξη¨ των γνωστών  εμπλεκομένων κρατών γιγαντώνεται, κυριαρχεί σε όλο και περισσότερα τμήματα στην Μέση Ανατολή, αλλάζοντας  τον χάρτη της Μέσης Ανατολής, όπως το ξέρουμε σήμερα. 
 

*Ο Ιωάννης Αθαν. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.), πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβιβ, Tactical Intelligence School (USA) kai  ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου