Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: "ΔΕΝ ΑΠΟΦΥΓΑΜΕ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ"! ΘΑ ΣΟΥ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ, ΓΙΑ ΝΑ...ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΡΕΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

Μέσα στον χειμώνα θα γίνει το μεγάλο μπαμ! Η οικονομική καταστροφή θα λάβει τραγικότερες διαστάσεις και σας το λέμε από το πρωί (Δείτε εδώ). Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρας, ουσιαστικά έρχεται να προετοιμάσει το έδαφος για όσα επέρχονται. Για το κούρεμα των καταθέσεων που θα γίνει σύντομα και θα ρημάξει τους Έλληνες, πολλούς από τους οποίους θα τους στείλει να κάνουν παρέα με τους λαθρομετανάστες του πεδίου του Άρεως. 
Το ρεπορτάζ, σύμφωνα με το scoops.gr αναφέρει ότι οι επικεφαλής των...

θεσμών συναντήθηκαν με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα με κύρια θέματα στην ατζέντα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα capital controls.
Ενώ υπήρξε και συνεργασία του Γιάννη Στουρνάρα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας επιδιώκει την άμεση δρομολόγηση όλων των διαδικασιών ώστε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου καθώς την 1η Ιανουαρίου του 2016, ενεργοποιείται πανευρωπαϊκά η Κοινοτική Οδηγία για το «bail in» δηλαδή και τη συμμετοχή των καταθετών και ομολογιούχων.
«Ο στόχος είναι να γίνει άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να αποφευχθεί το bail in των καταθετών» δήλωσε ο αξιωματούχος της Τράπεζας της Ελλάδας τον οποίο επικαλείται το Reuters.
Σύμφωνα με πηγές της ΤτΕ το πιο πιθανό είναι ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει όπως την τελευταία φορά μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπως και το 2012 και όχι μέσω δανείων από τον ESM δηλαδή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Τι σημαίνει ανακεφαλαιοποίηση μέσω του ΤΧΣ
Η ανακεφαλαιοποίηση μέσω του ΤΧΣ , διασφαλίζει πως το κόστος αναλαμβάνει το δημόσιο και όχι οι τράπεζες και επομένως αυτό αποκλείει την συμμετοχή των καταθετών μέσω «κουρέματος» καταθέσεων. Ωστόσο αυτή η επιλογή σημαίνει ότι τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν, θα επιβαρύνουν το Χρέος.
Και τι μέσω του ESM
Αν επιλεγεί ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω δανείων ESM δεν επιβαρύνεται το Χρέος αλλά δεν διασφαλίζονται οι καταθέτες. Κι αυτό διότι βάσει κανονισμού «κούρεμα» 8% σε μετοχές, ομόλογα ή καταθέσεις.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ δεν αποκλείεται η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει σε δύο δόσεις εφόσον τον Αύγουστο αποδεσμευτούν κεφάλαια ως προκαταβολή από το τρίτο πρόγραμμα.
Εως τον Οκτώβριο θα ολοκληρωθούν τα stress tests
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι πρώτες ασκήσεις αντοχής (AQR) στις τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει και πρόθεση είναι έως τον Οκτώβριο να ολοκληρωθούν και τα stress tests.
Εν τω μεταξύ κορυφαίο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε πως «Δεν προβλέπεται στην παρούσα φάση η σύσταση bad bank, μετά τα stress tests θα δούμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου