Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ: ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΥΚΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ....ΠΡΟΟΔΟΥ, ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΔΟΣΕΙΣ!!!!

Για να το πούμε πολύ απλοϊκά, μπορεί το... νερό να έχει μπει στο αυλάκι για την σύναψη της πολυπόθητης συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής ...

κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων, ωστόσο όπως φαίνεται υπάρχουν ακόμη αρκετά επεισόδια στο συγκεκριμένο -πολύμηνο- σίριαλ.
Το Βερολίνο κρατά την συνήθη αυστηρή στάση και διαμηνύει πως η οποιαδήποτε δόση θα εκταμιεύεται κάτω από συγκεριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις, ενώ προαπαιτούμενο θα είναι η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Αθήνα.

Η Γερμανία, λοιπόν, άσκησε σήμερα πίεση για να επιβληθούν αυστηροί όροι σε μια νέα συμφωνία στήριξης της Ελλάδας, υποστηρίζοντας πως οι καταβολές των δόσεων της αρωγής πρέπει να συνδέονται με την πρόοδο που σημειώνει η Αθήνα στις μεταρρυθμίσεις και επισημαίνοντας το ενδεχόμενο η τελική συμφωνία να καθυστερήσει.
Ορθά - κοφτά
"Είναι εύλογο -αυτό είναι πεποίθησή μας- να καθορίσουμε το μέγεθος της πρώτης δόσης με βάση την έκταση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Γιουργκ Βάισγκερμπερ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
"Κίνδυνος" να "χαθεί" η προθεσμία της 20ής Αυγούστου
"Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική βοήθεια θα εξαρτάται από αυστηρές προϋποθέσεις", δήλωσε προσθέτοντας πως η Γερμανία θέλει μια συμφωνία που να περιλαμβάνει ένα φιλόδοξο δημοσιονομικό σχέδιο, μια αξιόπιστη στρατηγική για ιδιωτικοποιήσεις και βιώσιμη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Υπογραμμίζοντας πως η Γερμανία δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στην Αθήνα και τους διεθνείς πιστωτές, ο Βάισγκερμπερ δήλωσε πως το Βερολίνο θα χρειασθεί χρόνο έπειτα από οποιαδήποτε συμφωνία για να εξετάσει τα αποτελέσματα των συνομιλιών, που στη συνέχεια θα τεθούν προς ψήφιση στο κοινοβούλιο.

"Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σ'αυτή την εξέταση γρήγορα αυτή την εβδομάδα αν είναι απαραίτητο, όμως η ποιότητα προηγείται της ταχύτητας", τόνισε.

Σύμφωνα με τον Βάισγκερμπερ, θα μπορούσε ενδεχομένως να χαθεί η προθεσμία της 20ης Αυγούστου, οπότε η Αθήνα έχει να αποπληρώσει χρέος της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

"Αν δεν καταστεί δυνατή η καταβολή μιας πρώτης δόσης του ESM τον Αύγουστο, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε νέο δάνειο γέφυρα", δήλωσε.
Σε πλήρη εξέλιξη ο "μαραθώνιος" διαπραγματεύσεων
Την ίδια ώρα πάντως στην Αθήνα συνεχίζονται από τις 11 το πρωί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών.
Η χθεσινή συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη ήταν μαραθώνια και ολοκληρώθηκε μετά τις 3:30 τα ξημερώματα της Κυριακής, έχοντας διαρκέσει περισσότερες από 12 ώρες. Το ίδιο αναμένεται και από την σημερινή.

Πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, μετά το τέλος της συνάντησης επισήμαναν ότι στόχος είναι πλέον να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να καταλήξουν σε συμφωνία, μετά την σημερινή συνάντηση που εκτιμάται ότι θα είναι και πάλι μαραθώνια, ή το αργότερο οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν μέχρι αύριο Τρίτη.

Επίσης, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου όπου εξετάστηκαν όλα τα ανοικτά ζητήματα που υπήρχαν, οι όποιες εκκρεμότητες και θέματα έχουν μείνει θα εξετασθούν στην σημερινή συνάντηση.

Πηγή: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου