Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΕΕ: "Η ΔΕΗ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ ΑΝ ΤΟ ΑΕΠ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΣΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ 60%"! ΕΤΣΙ ΕΞΟΝΤΩΝΟΥΝ ΤΗ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΙΓΝΙΤΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΟΛΑ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ!

Εάν το ΑΕΠ στην χώρα φτάσει κάτω από το 60% τότε θα πάψουν και τα πρόστιμα για τους ρύπους που πληρώνει η ΔΕΗ. Ωραία η Ευρώπη!
Δείτε λοιπόν ποιο είναι φέτος το πρόστιμο που επιβάλλει η ΕΕ στη χώρα...


μας (όπως το διαβάζουμε στο energiakoiergazomenoidei.blogspot.gr)! Η ΕΕ και το ευρώ εν ονόματι του οποίου μας....σώζουν διαρκώς οι πολιτικοί μας.

Παναγιωτάκης: Οι ρύποι απειλούν τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ – 280 εκ. ευρώ φέτος το κόστος /11 ευρώ η μεγαβατώρα

Αποτέλεσμα εικόνας για panagiotakisΚατά 280 εκατ. ευρώ θα αυξηθεί φέτος το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ από την υποχρέωση για αγορά πιστοποιητικών εκπομπής αερίων ρύπων του θερμοκηπίου. Η προμήθεια των πιστοποιητικών διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί μείζον πρόβλημα που απειλεί το μέλλον της λιγνιτικής παραγωγής αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση συνδικαλιστικών στελεχών στο λιγνιτικό κέντρο δυτικής Μακεδονίας στην Πτολεμαΐδα.
Παρά το γεγονός ότι έχει πλέον καταστεί βάσει του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ υποχρεωτική η αγορά δικαιωμάτων εκπομπής για το σύνολο των εκπεμπόμενων ρύπων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει στη διεκδίκηση δωρεάν πιστοποιητικών διοξειδίου του άνθρακα από την ΕΕ, επικαλούμενος το δυσβάσταχτο για τη χώρα κόστος αλλά και τη σημαντική επιβάρυνση για την εταιρεία και τον καταναλωτή ηλεκτρικού ρεύματος.
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Παναγιωτάκης, η ΔΕΗ αυτή τη στιγμή προμηθεύεται πιστοποιητικά με κόστος 7 ευρώ τον τόνο ενώ τώρα έχουν φτάσει στα 8 ευρώ/τόνο και εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ. Εάν οι τιμές φτάσουν στα 12€, 15€ ή ακόμα και 20€ τον τόνο, αυτό θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην ίδια την βιωσιμότητα της ΔΕΗ, ανέφερε.
Φλώρινα
Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της εγχώριας λιγνιτικής παραγωγής ενώ τόνισε ότι η απόφαση για τη δεύτερη λιγνιτική μονάδα της Φλώρινας θα ληφθεί ανάλογα με τις εξελίξεις σε σχέση με τη λειτουργία των ορυχείων αλλά και με το εάν θα επιτύχει η χώρα μας την προμήθεια δωρεάν πιστοποιητικών εκπομπής.
Για το θέμα αυτό ο κ. Παναγιωτάκης επικαλέστηκε το παράδειγμα της Πολωνίας, η οποία ζήτησε και πέτυχε την απαλλαγή από την υποχρέωση για αγορά πιστοποιητικών και την χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών. Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕ χορηγούνται δωρεάν πιστοποιητικά σε χώρες με εξάρτηση από στερεά καύσιμα , των οποίων το ΑΕΠ είναι κάτω του 60% του κοινοτικού μέσου όρου, όπως υπενθύμισε ο κ. Παναγιωτάκης.

1 σχόλιο:

  1. Με βάση το κόστος ~ 7 ως 8€/ton, η επιβάρυνση στην κιλοβατώρα είναι ~ 1 λεπτό (0,01€). Το νούμερο αυτό είναι ασήμαντο και γι' αυτό η Γερμανία δουλεύει τα λιγνιτικά της και τα ανθρακιτικά της στο φουλ, έχοντας άλλωστε τεράστια αποθέματα στο Ρουρ. Είναι λοιπόν η πρώτη ρυπογόνος χώρα στην Ευρώπη, αν όχι στον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος που η βαριά βιομηχανία της έχει την πρωτιά. Ιδού ακόμα ένα δεινό που έχει προκαλέσει στον πλανήτη αυτή η χώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή