Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: "ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙΝ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ"!

Στην τηλεόραση του Star μίλησε ο Γιάννης Μουζάλας, αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου το πρωί της Δευτέρας (7/9/2015).
Ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ως «ανοιχτή πληγή» και...

προχώρησε σε μια δήλωση - βόμβα λέγοντας πως ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες που περνάνε καθημερινά προς την Ευρώπη δια μέσου της Ελλάδας βρίσκονται και τζιχαντιστές.
«Θα ήταν ανόητο να πει κανείς ότι όχι δεν έχουν μπει τζιχαντιστές» είπε ο κ. Μουζάλας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σύνθεση μεταναστών και προσφύγων που συνεχίζουν να αποβιβάζονται καθημερινά κατά χιλιάδες στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου.
«Νομίζω ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ευρωπαϊκών κρατών επιβεβαιώνουν ότι ένας μικρός αριθμός είναι πιθανόν να έχει περάσει στην Ευρώπη», συμπλήρωσε ο κ. Μουζάλας ωστόσο υποστήριξε πως οι τζιχαντιστές δεν έχουν ανάγκη να περάσουν στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Μουζάλας, το 60% των προσφύγων και μεταναστών είναι Σύριοι της μεσαίας τάξης που φεύγουν από τη χώρα τους τρέχοντας από τον φόβο των τζιχαντιστών, το 20% είναι Αφγανοί από τους οποίους οι μισοί είναι πρόσφυγες και οι μισοί μετανάστες ενώ υπάρχει και ένα 15% - 20% είναι μετανάστες χωρίς χαρτιά.
Την ελπίδα ότι μέσα στο ερχόμενο πενθήμερο θα υπάρχουν σαφή σημάδια βελτίωσης της κατάστασης στη Μυτιλήνη, εξέφρασε ο Γ. Μουζάλας
«Κατά πάσα πιθανότητα, άμεσα, δηλαδή τις επόμενες μέρες, θα λειτουργήσει δεύτερο λιμάνι, ώστε να μην κατεβαίνουν όλοι οι πρόσφυγες στη Μυτιλήνη, να πηγαίνουν και προς αλλού. Στο Σίγρι. Λειτουργούσε παλιά και ετοιμάζεται σε λίγες μέρες. Να μπορεί να δέσει καράβι και να πάρει πρόσφυγες» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Βήμα, ο αναπληρωτής υπουργός είπε, επίσης, πως «βγήκανε ήδη πολλά καράβια, στείλαμε προσωπικό και μηχανήματα για την ταυτοποίηση και την καταγραφή». «Δημιουργούνται χώροι πρώτης φιλοξενίας, στοιχειώδη πράγματα, ώστε οι καταγραφές να γίνονται πιο γρήγορα και να φεύγουν» συμπλήρωσε.
Ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία απ’ όλες τις υπηρεσίας, στη Μυτιλήνη βρίσκονται τώρα 15.000 με 17.000 πρόσφυγες και προσέθεσε: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια σταθερή βάση, όπου οτιδήποτε προστίθεται να είμαστε σε θέση πια, ήρεμα, να το διώξουμε από το νησί -και να είναι και οι κάτοικοι ήρεμοι και σίγουροι ότι δεν θα ξαναδημιουργηθεί αυτή η κατάσταση. Ελπίζουμε ότι μέσα στο ερχόμενο πενθήμερο οι Μυτιληνιοί, αλλά και οι πρόσφυγες, θα έχουν σαφή σημάδια ότι η κατάσταση βελτιώνεται. Αυτή τη στιγμή, δίνουμε το βάρος στη Μυτιλήνη, γιατί πραγματικά εκεί πέρα, είναι λίγο πριν την έκρηξη».
Ανέφερε ακόμη ότι στη Λέρο φτιάχτηκε χώρος και επισήμανε: «Ξεκινάει μια αντιμετώπιση. Εμείς προσπαθούμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα, ώστε οποιαδήποτε κυβέρνηση έρθει, να έχει μια ήρεμη βάση, να δει τι θα κάνει».
Νέα ένταση στη Μυτιλήνη
Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πορείες και συγκρούσεις ξεκίνησε η εβδομάδα στη Μυτιλήνη.
Νωρίς το πρωί της Δευτέρας (7/9) χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες εγκατέλειψαν τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και κινήθηκαν προς το λιμάνι της πόλης όπου και ενώθηκαν με χιλιάδες άλλους που ζουν εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου