Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! 5.000 ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΙΣΘΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ!

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΜΑΝΔΑΡΙΝΩΝ ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ - ΤΑ GOLDEN BOYS ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ

Ακόμα και τώρα που η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού το πολιτικό σύστημα εξακολουθούσε να προστατεύει τους κομματικούς στρατούς και να δίνει μισθούς 2.800 ευρώ όταν στον ιδιωτικό τομέα οι....

απολαβές έχουν κοπεί μέχρι και 70% σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.
Τα golden boys του δημοσίου είναι μια θλιβερή πραγματικότητα που αποδεικνύει ότι τα κόμματα αρνήθηκαν να ξεβολέψουν τους κομματικούς τους στρατούς από θέσεις - κλειδιά στο δημόσιο και μπήκαν στη διαδικασία να χτυπήσουν τις συντάξεις και τους χαμηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα.
Αντιμέτωποι λοιπόν όλοι όσοι έχουν δει το πορτοφόλι τους άδειο, (αφού ή εργάζονται με μισθούς που δεν φτάνουν ούτε για τα έξοδα μετακίνησής τους ή έστω κι αυτά τα λίγα καθυστερούν έως και 2 ή 3 μήνες να τα εισπράξουν) με στεγνή κοροϊδία. όταν η ουρά των ανέργων μακραίνει....
Σύμφωνα με την Ημερησία, με το μισθό του γενικού γραμματέα υπουργείων είχαν συνδέσει τον μισθό τους 5.000 δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι απασχολούνται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των μισθών υπουργών και βουλευτών (για τους τελευταίους μέσω φορολόγησης), ανακάλυψε πως περίπου 5.000 δημόσιοι υπάλληλοι, κυρίως ειδικών επιστημονικών κατηγοριών, είχαν συνδέσει τις μισθολογικές τους απολαβές με τους υψηλόμισθους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, με αποτέλεσμα, όταν αποφασιζόταν αύξηση σε αυτούς, η αύξηση αυτή, να... συμπαρασύρει και άλλους 5.000.
Σήμερα μπορεί ο μισθός των γενικών γραμματέων να είναι της τάξης των 2.800 ευρώ καθαρά, ωστόσο εκπρόσωποι των συγκεκριμένων ομάδων υπαλλήλων διαμαρτυρήθηκαν στο υπουργείο για περαιτέρω μειώσεις και έτσι... αποκαλύφθηκαν.
Η διόρθωση αυτής της κατάστασης, με την αποσύνδεση των μισθών και τη δημιουργία ξεχωριστής μισθολογικής κλίμακας για τα στελέχη, θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις μειώσεις των μισθών υπουργών και βουλευτών, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τον επόμενο μήνα στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορο Βερναρδάκη.
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, υπάρχει περιθώριο για τουλάχιστον 2.000 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2015 και το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κάλεσε ήδη τα υπουργεία να καταρτίσουν κατάλογο αιτημάτων για την κάλυψη κενών θέσεων.
Ο αριθμός αυτός υπολείπεται προκειμένου να συμπληρωθεί το πλαφόν των 15.000 νέων προσλήψεων που έχει τεθεί για φέτος σύμφωνα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, τα κενά θα καλυφθούν από επιτυχόντες του ΑΣΕΠ το 2009 – και ζητήθηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού να ενημερώσει σχετικά το υπουργείο, πόσοι από τους επιτυχόντες αυτούς παραμένουν «διαθέσιμοι», ποια η ειδικότητά τους κ.λπ.
Για τους περίπου 90.000 υπαλλήλους που λαμβάνουν τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά» (στην πλειονότητά τους υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών), ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε ότι δεν θα αυξηθεί ο μισθός τους έως το τέλος του 2018 ακόμη κι αν «ξεπαγώσουν» οι μισθολογικές ωριμάνσεις. Η προσωπική διαφορά αφορά υπάλληλους που με τη θεσμοθέτηση του ενιαίου μισθολογίου δέχτηκαν μειώσεις πάνω από 25% του μισθού τους.
Για το νέο σύστημα κινητικότητας, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι θα βασίζεται σε on line διασύνδεση όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου και των νομικών προσώπων του. Τα αιτήματα για την κάλυψη κενών θα εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή και αυτομάτως θα καλύπτονται από πλεονάζον προσωπικό άλλων υπηρεσιών, κατόπιν σχετικού αιτήματος υπαλλήλων που ενδιαφέρονται για τις νέες θέσεις.
Σε περίπτωση που για τη ίδια θέση ενδιαφέρονται περισσότεροι του ενός, τότε θα υπάρχει συνεννόηση μεταξύ της υπηρεσίας και του ΑΣΕΠ για να επιλεγεί ο καταλληλότερος άμεσα ακόμα και εντός της ημέρας. Εάν τα κενά δεν καλύπτονται με το υπάρχον προσωπικό, θα επιλέγεται η λύση των προσλήψεων. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθούν οι υπηρεσίες στο σύστημα κινητικότητας είναι η ύπαρξη οργανογραμμάτων, τα οποία όπου δεν υπάρχουν καταρτίζονται, ενώ υπάρχουν υπουργεία (Οικονομικών, Πολιτισμού, Εργασίας κ.α.) που ήδη διαθέτουν αλλά απαιτείται η επικαιροποίησή τους.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την κινητικότητα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση περί τις 15 Οκτωβρίου ώστε να γίνει νόμος του κράτους στα τέλη Δεκεμβρίου. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα συμπεριλαμβάνονται η θέσπιση του Ενιαίου Μητρώου για τα υψηλόβαθμα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, η αξιολόγηση και οι αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Το υπουργείο στοχεύει στη αλλαγή του τρόπου δημόσιας διαβούλευσης, αρχής γενομένης από το εν λόγω νομοσχέδιο. Ο κ. Βερναρδάκης εξήγησε ότι η γνώμη των πολιτών δεν θα ζητείται μόνο επί ήδη καταρτισμένων νομοσχεδίων μέσω της διαδικτυακής πύλης opengov.gr, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά πλέον και πριν την οριστικοποίηση του νομοσχεδίου ενώ θα λαμβάνονται υπόψη και η γνώμη σχετικών φορέων, με τους οποίους θα συναντάται γι’ αυτό το λόγο ο υπουργός.
.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου