Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Η ΡΩΣΙΑ ΒΑΖΕΙ ΠΟΔΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΩΣ "ΒΑΣΕΙΣ" ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ! ΔΕΙΤΕ...

Δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι η «ρωσική στρατιωτική απόβαση» στην Συρία, δεν έχει στόχο  μόνο την στήριξη της συριακής κυβέρνησης, αλλά και την ενίσχυση της θέσεως της  Μόσχας....

στην Ανατολική  Μεσόγειο , με «βάσεις» την Ελλάδα , την Κύπρο και την Αίγυπτο. Αυτό αναφέρεται σε άρθρο του γνωστού  περιοδικού Foreign Policy.
Η δημοσίευση σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια η Ρωσία έχει ενεργοποιήσει εκ νέου  την πολεμική μοίρα της Μεσογείου, ενώ παράλληλα  εκσυγχρονίζει την στρατιωτική βάση της Ταρτούς στην Συρία, κοντά στα σύνορα της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ.
Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι στην Ανατολική Μεσόγειο θα πραγματοποιηθούν μεγάλης κλίμακας ναυτικές ασκήσεις με την συμμετοχή  και του κινεζικού ναυτικού,  με την υλοποίηση εκτοξεύσεων πυραύλων και φυσικά την συμμετοχή του ρωσικού καταδρομικού  «Moskva», αναφέρει ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.
«Η Ρωσία επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στην ανατολική Μεσόγειο, όπου έχει πολλές ευκαιρίες να «ξεδιπλώσει» τις στρατηγικές της  δυνατότητες. Υπάρχει ένα  γενικό αίσθημα ότι οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την περιοχή, ενώ η Ρωσία αλλά και  η Κίνα επιθυμούν διακαώς να την αντικαταστήσουν  αυξάνοντας την στρατιωτική τους παρουσία» , δηλώνει ο ειδικός  αναλυτής του  Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της  Ουάσιγκτον,  Jeff Mankoff.
Ο στόχος αυτός, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς  σε κάποιο βαθμό, ήταν το αποτέλεσμα της προσάρτησης της Κριμαίας και της  ενίσχυσης  της ναυτικής βάσης της Σεβαστούπολης. Μετά την κατάκτηση της περιοχής «άνοιξε η όρεξη της Ρωσίας» για την κάθοδο στην Ανατολική Μεσόγειο , κάτι  που αποτελούσε πάγιο  στρατηγικό στόχο από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου.
Η ναυτική υπεροχή της Ρωσίας στην Μαύρη Θάλασσα είναι ένα μέσο, ​​όχι αυτοσκοπός, αναφέρει το περιοδικό . Δεδομένου ότι η Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο Πέλαγος είναι ο μοναδικός  « τρόπος να εξέλθει» των στενών το ρωσικό πολεμικό ναυτικό « μεταφέροντας» τις φιλοδοξίες του Κρεμλίνου στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά τον Βόσπορο-Δαρδανέλια και το Αιγαίο, η  Ρωσία  ουσιαστικά  έχει μια  απτή  παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Μόσχα  έχει δημιουργήσει μια στενή σχέση όχι μόνο με τη Συρία, αλλά και με άλλες χώρες της περιοχής, επιδιώκοντας να τις απομακρύνει από την Δύση και να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των ρωσικών πλοίων και αεροσκαφών.
Έτσι, το Κρεμλίνο έκανε εκ νέου επαφές με τις εκλογές στην Ελλάδα,  με την  ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνοντας τις άριστες σχέσεις της. Η Ελλάδα  είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ κάτι το οποίο η Μόσχα  προφανώς θέλει να «αλλάξει».
Επίσης, η Μόσχα «έσβησε» ένα χρέος κάποιων  δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Κύπρο, με την οποία υπέγραψε αμυντική συμφωνία για τον ελλιμενισμό των ρωσικών πολεμικών πλοίων αλλά  θα έχει  στενότερη ναυτική συνεργασία.
Το 2014, η Ρωσία ανακοίνωσε την  στρατηγική εταιρική σχέση της με την Αίγυπτο και τον Πρόεδρο της Στρατάρχη Αλ Σίσι . Με τον Αλ Σίσι ο Β.Πούτιν υπέγραψε  αμυντική συμφωνία για την προμήθεια οπλικών συστημάτων αξίας 3,5 δις δολαρίων.  Επιπλέον, η Ρωσία έχει δημιουργήσει ανεκτές σχέσεις με το Ισραήλ, ( ερχόμενη σε μια ιδιότυπη εκεχειρία)  με τον πιο κοντινό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή.
Η Μόσχα ενίσχυσε και συνεχίζει να ενισχύει  την θέση της στην Μεσόγειο,  σε μια εποχή που η Ουάσιγκτον προσπαθεί να περατώσει  τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στην Μέση Ανατολή, ΕΣΤΙΑΖΟΝΤΑΣ τις στρατιωτικές της δυνάμεις στην Ασία και την Κίνα .
Αυτή η κατάσταση, σύμφωνα με το έγκυρο περιοδικό , ξυπνά μνήμες από την «σοβαρή  ναυτική κρίση» την περίοδο  του Ψυχρού Πολέμου  το 1973, όταν  κατά τη διάρκεια της αραβο-ισραηλινής διένεξης, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωπες με έναν ισχυρό σοβιετικό στόλο στα ίδια νερά, κάτι που προαφανώς   η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί να το ξαναζήσει με τίποτα.
Η αλματώδη ενίσχυση της Ρωσίας στην περιοχή ανησυχεί έντονα τον Λευκό Οίκο. Πριν μερικές ημέρες , ο διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Πτέραρχος  Philip Breedlove είπε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας και η αποστολή  προηγμένων οπλικών συστημάτων προς την Συρία θα επιτρέψει στην  Ρωσία να δημιουργήσει μια «κλειστή ζώνη» στην  Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα μας  pentapostagma.gr, οι ΗΠΑ εξετάζουν ήδη την ενίσχυση του 6ου αμερικανικού στόλου στην Μεσόγειο . Το πρόβλημα όμως έγκειται στο πρόγραμμα περικοπών της αμερικανικής κυβέρνησης για το σύνολο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Όλοι οι στόχοι ταυτόχρονα δεν είναι εφικτό να υλοποιούνται. Στην Μεσόγειο είναι οι Ρώσοι , ενώ στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό οι Κινέζοι . Που ακριβώς να πρωτοτρέξουν οι Αμερικανοί;


πηγή: http://www.pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου