Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ! Ο ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ ΣΟΛΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΥΡΑΝΝΟΥ ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ!


O μεγάλος πολιτικός και νομοθέτης Σόλων, ένας από τους 7 σοφούς της Αρχαιότητας, με τα όσα αναφέρει στον Επιμενίδη για τον Πεισίστρατο, δεν δίνει μόνο το περίγραμμα του τυράννου της Αθήνας ο οποίος παγίδευσε με τα ψεύδη και τις υποσχέσεις του τους Αθηναίους, αλλά....

ουσιαστικά περιγράφει έναν ακόμη –σύγχρονο πλέον- τύραννο, τον Αλέξη Τσίπρα. Διαβάζοντας τα όσα είπε ο Σόλων (τα οποία αναδημοσίευσε το Βήμα της Κυριακής στο βιβλίο που εξέδωσε για τους 7 σοφούς της Αρχαιότητας), είναι σα να τα εκστομίζει σήμερα για τον Τσίπρα! Διαβάστε το εκπληκτικό κείμενο  και προσέξτε τις ομοιότητες που σας έχουμε υπογραμμίσει. Είναι σα να ξεμπροστιάζει τον Τσίπρα:
Ο Μεγάλος Σόλων. ΣΟΦΟΣ με
όλη τη σημασία της λέξης
“Ούτε είναι καλύτεροι από άλλους οι δικοί μου νόμοι και όσα εγώ νομοθέτησα. Αυτοί που έκαναν υποχωρήσεις ήταν που έκαναν κακό στην πόλη, αυτοί που δεν εμπόδισαν τον Πεισίστρατο να πάρει την τυραννίδα. Κανένας δεν με πίστευε όταν έκανα τις προβλέψεις μου. εκείνος, κολακεύοντας τους Αθηναίους θεωρήθηκε πιο άξιος να του χαρίσουν την εμπιστοσύνη τους απ’ ό,τι εγώ που τους έλεγα την αλήθεια. Αποθέτοντας τα όπλα μου μπροστά στο οίκημα του στρατηγού, είπα πως είναι πιο έξυπνος από εκείνους που δεν καταλάβαιναν ότι ο Πεισίστρατος θέλει να γίνει τύραννος και πιο γενναίος από αυτούς που διστάζουν να του αντισταθούν-κι αυτοί έλεγαν ότι ο Σόλωνας είναι τρελός.
Στο τέλος έβαλα μάρτυρα την Πατρίδα μου: «Πατρίδα, εγώ ο Σόλωνας είμαι έτοιμος να σε υπερασπιστώ με λόγια και έργα, αυτοί όμως με θεωρούν τρελό. Φεύγω λοιπόν από τη μέση ως ο μόνος εχθρός του Πεισίστρατου. και αυτοί, αν έτσι θέλουν, ας γίνουν και σωματοφύλακές του». Γιατί, να ξέρεις, φίλε μου, ο άνθρωπος κυνήγησε την τυραννίδα με όλες τις δυνάμεις του. Άρχισε με δημαγωγίες. ύστερα, αφού αυτοτραυματίστηκε, παρουσιάστηκε στην Ηλιαία και, φωνάζοντας ότι τα τραύματα του τα έκαναν οι εχθροί του, ζητούσε να του δώσουν φρουρά από τετρακόσιους νεότατους άντρες. κι εκείνοι, παρακούοντάς με, του έδωσαν τους άντρες που ζήτησε-άντρες που κρατούσαν ρόπαλα. Αμέσως μετά κατέλυσε τη δημοκρατία. Αλήθεια, άδικα αγωνιζόμουν να απαλλάξω τους φτωχούς Αθηναίους από τη δουλεία τους. Δες τους τώρα που έγιναν όλοι τους δούλοι ενός, του Πεισίστρατου”.


 ΟΙ ΦΟΒΕΡΕΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΣΙΠΡΑ-ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΟΥ:

Ο Σόλων λέγοντας ότι τον θεωρούσαν τρελό και δεν τον πίστεψαν, αλλά αντίθετα πίστεψαν τα ωραία λόγια και ψέματα του Πεισίστρατου, μοιάζει με όλους εκείνους που φώναζαν ότι ο Τσίπρας θέλει να εξαπατήσει και να χρησιμοποιήσει τον λαό για να ανέλθει στην εξουσία. Ο λαός πείσθηκε από τα ψεύδη του Τσίπρα ο οποίος «κυνήγησε την τυραννίδα με όλες του τις δυνάμεις». Τι έκανε; Όπως λέει ο Σόλων, αφού ο Τσίπρας αυτοτραυματίστηκε (έβγαλε σπυρί στο χείλος του, είπε ότι «τα τραύματα του τα έκαναν οι εχθροί του»-δανειστές, όσο εκείνος πολεμούσε γενναία για την Πατρίδα, μέχρι και ότι έπαθε κρίση πανικού και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο-διέρρευσε ως πληροφορία), τότε «ζητούσε να του δώσουν φρουρά από τετρακόσιους νεότατους άντρες»! Πράγματι, μετά τα…τραύματα που έκαναν οι δανειστές στον Τσίπρα, τότε εκείνος ήρθε και ζήτησε από τον λαό να του δώσει το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα το οποίο ζήτησε και πήρε, κυρίως από τους νέους-νέες ψηφοφόρους!   
Και αφού ο Τσίπρας πήρε αυτό που ήθελε, αμέσως μετά κατέλυσε τη Δημοκρατία! Κι έτσι σήμερα έχουμε Τυραννίδα!
Και ο λαός δεν άκουσε τον Σόλωνα και όλους εκείνους  που ήθελαν να απαλλάξουν τους φτωχούς Αθηναίους από τη δουλεία τους. Δες τους τώρα που έγιναν όλοι τους δούλοι του Τσίπρα και των δανειστών!

Είναι ή δεν είναι ίδιες οι περιπτώσεις Τσίπρα-Πεισίστρατου;  

2 σχόλια:

  1. Ουδεμία σχέση. Επί Πεισιστράτου η πόλη των Αθηνών ευημερούσε. Σήμερα κυριαρχεί η ανέχεια και θερίζει η πείνα. Ο Πεισίστρατος δήμευσε τις γαιοκτησίες πλουσίων και τις μοίρασε στους φτωχούς. Σήμερα ο κοπρίτης παίρνει τις μικρές περιουσίες των αδυνάτων και τις μοιράζει στους εταίρους και στους "ημετέρους"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλα πίσω στον χρόνο. Σωστά τα όσα λες και να προσθέσω ότι ο Πεισίστρατος ύδρευσε την Αθήνα, περίφημο είναι το υδραγωγείο Αθηνών, ενώ δημιούργησε και το αρχαιοελληνικό θέατρο (534 π.Χ.). Ωστόσο, επαναλαμβάνω, έλα στον χρόνο πίσω, προσπάθησε να δεις την εποχή με τα μάτια του Σόλωνα. Η τυραννίδα ήταν αποκορυστικό πολίτευμα (άσχετα αν ήταν πολύ καλύτερο από τη σημερινή κίβδηλη δημοκρατία). Ο παραλληλισμός έγινε για άλλο λόγο και νομίζω μπορείς να τον καταλάβεις. Ο Τσίπρας ενέπαιξε έναν ολόκληρο λαό, για να τον ρίξει σε μεγαλύτερη δουλεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή