Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ FUNDS ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ! ΟΙ ΤΣΙΠΡΑΣ-ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΡΑΚΙΑ!

Οι βασιλιάδες των γυπών

Η επέλαση των «γυπών» στην Ευρώπη ξεκίνησε το 2010, με τα μεγαλύτερα θύματά τους να είναι η Ισπανία και η Ιρλανδία.
Από τους «μεγάλους» ξεχωρίζουν οι Deutsche Bank, Apollo, Lone Star – στο κομμάτι των ακινήτων - καθώς και οι Cerberus Capital Management, Oaktree Capital, Blackstone, Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR) και Fortress (στο κομμάτι των επιχειρηματικών χαρτοφυλακίων)...

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων είναι αυτή που πρωτίστως ενδιαφέρει τα funds, και ειδικότερα σε τομείς όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, οι οποίοι υπόσχονται μεγάλο περιθώριο κερδών.

Ποια αρπακτικά θα αγοράσουν τα ελληνικά κόκκινα δάνεια

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι distress funds βρίσκονται on και off από τον Νοέμβριο στην Ελλάδα, αναζητώντας γραφεία προς ενοικίαση και σχεδιάζοντας επαφές με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, περιμένοντας σαν... αρπαχτικά το «πράσινο φως» από την ελληνική κυβέρνηση, ότι δηλαδή ξεκινά η πώληση μεγάλου μέρους των κόκκινων δανείων.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το Oaktree Capital που διαχειρίζεται κεφάλαια συνολικού ύψους 80 δισ. δολαρίων, το York Capital Management, που συνεργάζεται με τα funds Greylock Capital Management και Eaglevale Partners και είναι γνωστό από τις θέσεις του σε ελληνικά ομόλογα , το Paulson Fund με έδρα τη Νέα Υόρκη και με πλούσιο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε τραπεζικές μετοχές, τοValde Capital Investment, το αμερικανικό Marathon Asset Management, το Fortress Investment Group που είχε ενδιαφερθεί για την αγορά των στεγαστικών δανείων της Citibank, το Dromeus Capital, το κολοσσιαίο Apollo Global Management με κεφάλαια άνω των 164 δισ. δολαρίων, καθώς και η Baubost και η Strategic.

Οι τιμές που αγοράζουν

Η Deloitte διεξήγαγε πρόσφατα έρευνα σχετικά με τις τιμές που προσφέρουν οι γύπες. Αν και τα στοιχεία αφορούν τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, είναι ωστόσο ενδεικτικά:
Στη Ρουμανία πουλήθηκαν στο 6% έως 10% της ονομαστικής αξίας τους και στην Ουγγαρία τα «κόκκινα» καταναλωτικά που πουλήθηκαν στο 12%-15% της αξίας τους. Στην Τσεχία και τη Σλοβακία πουλήθηκαν έναντι 19%-21%, ενώ στην Πολωνία, τα καταναλωτικά δάνεια πουλήθηκαν μεταξύ 11% και 14% της ονομαστικής και τα επιχειρηματικά δάνεια έναντι 6% με 10% της ονομαστικής αξίας τους.
Για τα στεγαστικά η Deloitte δίνει τιμές μόνον για την ουγγρική αγορά και αυτές ήταν κατά μέσον όρο στο 53,5% της αξίας τους.
thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου